Nintendo 3DS: Apperitiview

Nintendo 3DS: Apperitiview

De Nintendo 3DS wordt zelden tot nooit met applicaties geassocieerd. Al van bij de release van de handheld beweerden kwatongen dat Nintendo’s draagbare gewoon niet opgewassen zou zijn tegen de populariteit van smartphones en tablets die tal van apps en spelletjes voor een zacht prijsje aan de consument bieden. Tegenwoordig kunnen we met zekerheid stellen dat de critici ongelijk gekregen hebben en dat de 3DS zich mooi staande weet te houden op vlak van verkoop. Met applicaties heeft dit niks te maken, zoals steeds komt het neer op de games. Hoe geavanceerd sommige games voor Android en iOS tegenwoordig ook mogen zijn, ze komen gewoon niet in de buurt van de hardcore spellen die je op 3DS aantreft. Af en toe maakt er zelfs eens een app zijn opwachting op 3DS, maar de handheld zou haar reputatie niet bevestigen wanneer dit simpelweg tools om foto’s te bewerken of je handheld om te toveren tot een zaklamp zouden zijn. Vandaag nemen we even twee recent verschenen apps in het vizier.

KORG M01D
Ik beken eerlijk dat ik de bal verkeerd geslagen heb met mijn verwachtingen van deze app. Korg is een erg populair merk synthesizer. Op de screenshots zag ik een klaviertje, dit is een virtueel synthesizertje dus? Gewoon alsof ik op piano zou spelen, wat noten tokkelen op het schermpje van de 3DS, er achteraf wat effectjes op plaatsen en een nieuw muzikaal meesterwerk is geboren. Niet dus. Dit is een uitgebreide overzetting van het in 1988 uitgebrachte werkstation dat een belangrijke rol gespeeld heeft in de sound van bands als Depeche Mode en Pet Shop Boys. Dit is dus een zogeheten step sequencer waarin je de muzikale blokjes in stappen aan elkaar last om één muzikaal geheel te vormen. Een nummer kan uit acht sporen bestaan, met elk een eigen instrument, en één zo’n spoor kan 64 trappen beslaan. Er zijn dus heel wat bouwstukjes om je magnum opus mee op te bouwen, maar voor mij is het eerlijk waar wat te hoog gegrepen. In het begin wist ik totaal niet waar ik mee bezig was en pas na het bestuderen van de elektronische manual begon ik door de bomen ietwat van een bos te ontwaren. Het lukt me nog steeds niet om echt iets goed klaar te spelen, maar dat ligt eerder aan mij dan aan de app zelf. Zelfs zonder alles te snappen kan ik ook wel zien dat KORG M01D je heel wat mogelijkheden biedt, ik had gewoon moeite om over de initiële leercurve te komen. De app simuleert het schermpje van het Workstation zoals het daadwerkelijk is, maar voor leken is het gewoon ietwat van een kluwen om te doorwaren.




Ook het navigeren tussen de vele samples is minder intuïtief dan ik zou willen. Wat het hoge prijskaartje van 29,99 euro illustreert is dat dit niet geschikt is voor muziekliefhebbers die wat rond willen klooien, maar eerder voor fans die al wat ervaring met dit soort dingen in de vingers hebben. Tegen de kwaliteit van het geluid valt in elk geval niks in te brengen en ook je nummers opslaan op een SD card of in MIDI-vorm delen via internet behoort tot de mogelijkheden.

Nintendo 3DS Guide: Louvre
Dit snap ik gelukkig wel. Het Louvre is het grootste museum ter wereld en een onvergetelijke ervaring om te bezoeken. Het is ook een van de meest innovatieve grote musea ter wereld wanneer het gaat om het in de kijker zetten van hun groots kunstpatrimonium, en in dat opzicht was het geen grote verrassing toen in de lente aangekondigd werd dat Nintendo de interactieve museumgids zou leveren. Het beeld van honderden toeristen die met een 3DS door het museum slenteren mag dan wel bizar lijken, in de praktijk is het een succes gebleken. Niemand minder dan Shigeru Miyamoto zelf werkte mee aan het project dat nu ook de weg richting de eShop gevonden heeft. De kracht achter deze app schuilt in de veelomvattendheid ervan. Het stukje software wordt niet zomaar in fysieke vorm reeds geruime tijd in de giftshop van het museum verkocht om regelmatige bezoekers te plezieren, ook als aandenken en naslagwerkje heeft het de nodige waarde en voor kunstliefhebbers die nog nooit in het museum geweest zijn kan het een leuke introductie opleveren.

Je kunt beginnen met een virtuele tour van een van de drie belangrijkste tentoonstellingen. Deze tours volgen een vast programma en reflecteren qua tijdspanne ruwweg wat een echt bezoek aan de tentoonstelling zou kosten. De Masterpieces tour duurt vijftig minuutjes en zal uiteraard voor de meesten het ideale begin vormen met de meest bekende werken in de spotlights. Persoonlijk was ik nog meer onder de indruk van de negentig minuten durende Family Tour die rond het oude Egypte draait. In een speelsere stijl doorspekt met muziek en geluidseffecten krijg je heel wat fijne informatie gepresenteerd zonder dat het ooit saai gaat voelen. Zeker voor kinderen die geïnteresseerd zijn in dit soort dingen is dit redelijk top, er zit zelfs een viertal simpele minigames in verwerkt. De manier waarop de tours gebracht worden is erg duidelijk met een plattegrond die het traject toont op het onderste scherm en duidelijke foto’s op het bovenste.




Je bent uiteraard vrij om los van de tours het Louvre te bezoeken. Je kunt zelf een trajectje uittekenen of simpelweg door de collectie browsen, maar uiteindelijk draait het steevast om de auditieve en visuele informatie die je gebracht wordt. Vaak is die info uiteraard museum-achtig, maar het is boeiend genoeg gebracht om mensen met een interesse in de onderwerpen te boeien. Waar de app vooral indruk mee maakt in samenwerking met het audiocommentaar, is de kwaliteit van de vele foto’s. De 3DS kan uiteraard geen HD-beelden leveren, maar de bronnen die gebruikt zijn waren dat duidelijk wel, en dat zorgt er waarschijnlijk voor dat je zelfs wanneer je inzoomt op details nauwelijks verlies in beeldkwaliteit hebt. Wanneer een commentaar het heeft over subtiele penseelstroken in een werk is het best indrukwekkend dat je dat ook best goed kunt bekijken.

Dit is met 19,99 euro een prijzig beestje, maar ik vind het persoonlijk wel een erg leuk hebbeding. Nintendo heeft duidelijk erg veel zorg besteed aan het ontwerpen van deze app waar de kwaliteit vanaf druipt. Met meer dan dertig uur aan audio-commentaar en honderden foto’s is dit een erg grote app geworden, maar wel eentje waar ik al meer uurtjes in gespendeerd heb dan in sommige games op 3DS. Wanneer er nieuwe collecties naar het Louvre komen en deze app een gratis update krijgt, zoals Nintendo belooft, dan zal ik de nieuwigheden sowieso gaan checken. En wanneer ik nog eens naar het Louvre ga wanneer ik citytrip in Parijs? Dan zit mijn 3DS in mijn handtasje en spaar ik het geld uit voor een huurguide. Stiekem weet ik nu al wat ik allemaal wil zien.

Iedere gamesite heeft die ene toffe, lieve meid nodig die te porren valt voor de schattige platformgames. Hier bij GameParty moeten we het echter nog steeds met Eefje stellen. Een inktzwart gevoel voor humor, ietwat van een grote bek en een voorliefde voor de meest gewelddadige games die je kan bedenken. Dat is Eefje in een notendop.