In post-apocalyptisch 2085

In post-apocalyptisch 2085

Stel je voor; je loopt door een verlaten stad. Auto’s opengebroken, ramen ingegooid. Ergens in de verte zie je iemand wankelen, neervallen en verder kruipen. Langzaam loop je er naartoe. Je komt dichterbij en met elke stap in zijn richting stokt je adem. Wat als…? Wanneer je bijna naast hem staat, realiseer je je dat je een grote fout hebt gemaakt. De geluiden die de man uitslaat zijn niet menselijk en dat is hij zelf ook niet meer, waarschijnlijk al weken niet. In plaats daarvan is het een rottend lijk. Voordat je je om kunt draaien en weg kan rennen, pakt hij je vast. De plotselinge beweging verrast je en je valt op de grond. Je probeert hem van je af te schudden maar nog voordat je de kans hebt om weg te komen trekt hij je dichter naar zich toe en terwijl je roept om hulp, een angstige kreet die niemand ooit zal horen, vreet hij aan je ledematen. Zoals een leeuw zijn prooi verslindt, verslindt hij jou… Game Over… Retry?

Een post-apocalyptisch horrorscenario, de wereld is overwoekerd door zombies. Hoewel niemand het in het echt wil meemaken, lijkt het er toch op dat we er niet genoeg van kunnen krijgen wanneer het gebeurt in films, boeken en games. De ene na de andere post-apocalyptische zombiegame volgt na de andere. Zijn het geen zombies dan zijn het wel aliens, robots, vijf meter hoge mieren of een nucleaire oorlog. Op de een of andere manier is er iets in het genre dat ons enorm trekt. Misschien een angst ? Welke rare vijanden op de loer liggen, de spanning hoe de mens erop zal reageren? Waarom we ons zo geroepen voelen om er naar te kijken, geen idee. Wat veel interessanter is om te weten, is of het ook daadwerkelijk kan gebeuren.

“It was all based on the idea that the more numerous a species becomes, the more likely it is to be preyed on by this fungus.”

– Neil Druckmann

Je zou maar overgenomen worden door een schimmel welke ervoor zorgt dat je een agressieve maniak wordt die niet meer weet wat hij doet. Dat is zo een beetje wat er gebeurt in Naughty Dog’s The Last of Us. Er is een epidemie uitgebroken waardoor ongeveer zestig procent van de gehele wereldbevolking het niet heeft overleefd. Door middel van geïnfecteerde gewassen zijn de mensen besmet met Cordyceps, een schimmel welke ervoor zorgt dat je gedrag verandert en je langzaamaan verandert in een onmenselijk wezen.

Zo gek bedacht is het niet. Cordyceps is een daadwerkelijk bestaande schimmel waarvan ongeveer vierhonderd verschillende varianten bestaan en te vinden zijn. De infectie neemt een insect over en gaat dan aan het werk. Ze infecteren hun gastheer, vervormen het weefsel en beïnvloeden het gedrag. De kans dat het overgedragen wordt op de mens is vrijwel nihil. Toch heeft de geschiedenis ons keer op keer laten zien dat verschillende ziektes zich steeds weten te vervormen en uit te breiden. Kijk naar de soorten griep die wel kennen. Elke keer wordt er een variant bestreden door middel van een vaccinatie en toch komt er steeds een nieuwe soort voor terug. Wat zou er gebeuren wanneer Cordyceps zich uit gaat breiden? Een insect wordt opgevreten door een muis, een muis door een kat en als een mens een flinke haal krijgt van diezelfde kat? Of zoals in The Last of Us door besmet voedsel. Natuurlijk is de kans groter dat de branduren van de zon op gaan dan dat je nu net getroffen wordt door een infectie welke vooral overleeft in insecten, maar zeg nooit nooit.

“The rule is WHATEVER it is that causes the zombies, is something everyone already has. If you stub your toe, get an infection and die, you turn into a zombie, UNLESS your brain is damaged. If someone shoots you in the head and you die, you’re dead. A zombie bite kills you because of infection, or blood loss, not because of the zombie “virus.”

— Robert Kirkman

Telltale’s The Walking Dead, losjes gebaseerd op de gelijknamige comic van Robert Kirkman, gaat uit van een soortgelijk principe. Iedereen wordt een zombie wanneer hij of zij komt te overlijden, behalve als je de hersenen aan gort helpt. Daar zit de boosdoener namelijk, niemand ontspringt de dans. Je bent allang geïnfecteerd, of je nu wilt of niet. Wanneer je geïnfecteerd bent, krijg je verschillende symptomen en overlijd je hier aan dan word je een zombie. Natuurlijk denken we niet dagelijks dat er een mogelijkheid is om op te staan uit de dood. Maar stel je voor dat er een parasiet zou zijn welke blijft leven nadat zijn gastheer is overleden. Een parasiet die dan alsnog je hersenen kan aansturen. Zou deze mogelijkheid er zijn, dan komen de zombies toch aardig dichtbij.

“War. War never changes”

– Ron Perlman

Eén van de meest kloppende uitspraken sinds Bethesda’s FallOut uitkwam. De game vindt plaats in een tijdlijn waar een tekort is aan petroleum. Verschillende landen beginnen ruzie te maken over de laatste grondstoffen zoals olie en uranium. Oorlog volgt waarbij China de keuze maakt om Alaska binnen te vallen. Amerika verklaart de oorlog aan China en uiteindelijk loopt dit zo uit de hand dat er een nucleaire oorlog wordt ontketend. In minder dan een paar uur worden steden van de kaart geveegd en blijft er weinig over van de wereld zoals we deze kennen. Er zijn geen bomen meer, geen vers water, de mensen die de klap hebben overleefd zien eruit als rottende lijken en door de jaren heen veranderen mollen en andere beesten in grote gemuteerde wezens. Door Vault Tech is gretig gebruik gemaakt van de situatie, de angst voor de oorlog heeft ervoor gezorgd dat vele mensen zich inschreven om onder de grond verder te leven in een Vault.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Als één ding zeker is, is het dat oorlog helaas iets is van alle tijden. Waar je ook kijkt, het gaat altijd over een oorlog en door de jaren heen hebben een aantal landen flink wat wapens verzameld om niet onder te doen voor de ander. Een nucleaire oorlog zal dus niet zo moeilijk zijn om te ontketenen, maar gelukkig realiseert iedereen zich nog steeds dat je er niks mee op schiet als er niks overblijft van de aarde. Volgens computermodellen zou bij een wereldwijde kernoorlog de mensheid, en zeker de westerse beschaving zoals wij die kennen, uitgeroeid kunnen worden. Wanneer je de geschiedenisboeken in duikt mag duidelijk zijn dat er al genoeg ‘geëxperimenteerd’ is met kernwapens waardoor steden werden platgebombardeerd. dus misschien is de mensheid niet altijd even slim, het ligt er misschien maar net aan wie je treft. Onze wereld zou in ieder geval voor jaren aan een stuk niet bewoonbaar zijn. Door verduisterende stoffen in de atmosfeer zou er een nucleaire winter heersen. Wanneer deze opklaart zou er nog zoveel stralingsniveau zijn, waardoor er eeuwenlang durende schade zou zijn voor de mensheid. We zouden nooit terug kunnen gaan naar de samenleving zoals wij deze nu kennen. Door het gemis aan goede grondstoffen zou de mensheid in een soort van prehistorische beschaving moeten samenleven.

“There’s nothing I hate more than an alien with no respect for history…”

– Banshee-44

Er is nog een post-apocalyptisch drama dat kan plaatsvinden. De aarde wordt aangevallen door één of andere duistere kracht welke aliens op je afstuurt. Dit is wat er bijvoorbeeld gebeurtin Bungie’s Destiny. Na jaren leven in een ‘Golden Age’ blijft er niets van de aarde en andere planeten over door aliens. Hoewel de mensheid niet opgeeft en blijft terugvechten, is het een oorlog met een ras waarvan we vooraf nog niet eens wisten dat het bestond. Natuurlijk is het lastig om te bedenken of dit nou wel of niet kan gebeuren. De mensen welke geloven dat er meerdere ontwikkelde levensvormen bestaan in het universum, zullen dit eerder zien gebeuren dan mensen welke er gewoonweg niet in geloven. Dit zal dan ook altijd een post-apocalyptische situatie blijven waarvan we pas weten of het kan gebeuren, als het daadwerkelijk gebeurt.

Aliens, het ecosysteem, robots, zombies, oorlog, het zijn allemaal situaties welke voor komen in boeken, films en games. Hierboven zijn er vier uit een enorme massa geplukt en de komende jaren zullen er alleen maar meer bij komen. De ene situatie is net wat geloofwaardiger dan de andere. Uiteindelijk is de uitkomst hetzelfde: de wereld is niet meer zoals hij geweest is. Hoewel we enorm kunnen genieten van dit soort taferelen wanneer ze op een televisiescherm gebeuren, zullen we toch gewoon moeten afwachten en zien wat er gaat komen. Gelukkig maar, want een zombie-aanval hoeft van mij de komende jaren echt nog niet.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.