2013: het jaar van Max

2013: het jaar van Max

Dames en heren, het is bijna weer zover: de jaarwisseling. 2014 komt eraan en niet een alleen een nieuw jaar, maar ook een nieuwe generatie is aangebroken. De Xbox One en de PlayStation 4 zijn eind 2013 geboren en komen begin 2014 tot leven. Wat staat ons allemaal te wachten in 2014? Nieuwe IP’s? Goede games? Wereldvrede? Einde van de hongersnood? Ook al zijn die laatste twee zeer onwaarschijnlijk, de tijd gaat het ons leren. Wat ik al wel weet is dat 2013 er bijna op zit en dat het een veelbewogen jaar is geweest.

Top 3 2013
The Last of Us
Er zijn dit jaar ontzettend veel goede games uitgekomen: kanjers als Tomb Raider, Bioshock Infinite, GTA V en vast nog een aantal toppers die ik even vergeten ben. Toch spant The Last of Us voor mij de kroon. Sterker nog: ik vind de game perfect. Het verhaal, de personages, de gameplay… En het is ook nog eens één groot grafisch spektakel. Nog nooit heb ik me zo verbonden gevoeld met personages in een game. Joel en Ellie, ik zal ze nooit vergeten. Wat hebben zij de PlayStation 3 een waardig afscheid gegeven. Tegen zo’n game kan geen enkele andere game opboksen en nee, zelfs GTA V niet.

De nieuwe website
GameParty is sinds 2013 helemaal omgegooid en we hebben een prachtige, nieuwe website gekregen. Met dank aan het harde werk van Bas en Ireem hebben we een site die helemaal van nu is. Niet alleen is hierdoor het werk van de redacteurs makkelijker geworden, maar is het ook voor jou, de bezoeker, een stuk fijner om naar te kijken. Niet dat de vorige site moeilijk was om naar te kijken, maar je snapt me vast wel.

De nieuwe generatie
De nieuwe generatie consoles is dit jaar van start gegaan. De PlayStation 4 maakt Nederland al vanaf 29 november onveilig (voor een select groepje gamers dat er als de kippen bij was) en de Xbox One laat hopelijk ook niet meer lang op zich wachten. Betere graphics, fijnere controllers en nog veel meer verbeteringen. De nieuwe generatie bevat ze, en nog maar. Het enige wat we nu nog hoeven te doen, is wachten op de consoles. Want als jij niet een van de gelukkigen was die in juni al had besteld, dan heb jij nu nog steeds je oude console en ook op de Xbox moeten wij allen nog wachten tot september 2014, wanneer de geruchten waar blijken te zijn.

Flop 3 2013
De nieuwe generatie
Je leest het goed. Een van de tops van 2013 is ook een van de flops. Zo moeten wij, als Nederlanders wachten tot 2014 voor de One, terwijl bijvoorbeeld de Duitsers dat ding dan al een tijd in hun handen hebben gehad. Natuurlijk is er een goede reden voor, maar het is alsnog niet leuk. Wil je een Duitse One, wees dan bereid om Duits tegen je Kinect te lullen. En mijn Duits is niet meer wat het geweest is. Niet alleen moeten wij langer wachten op de One, nee, ook Sony haalt een leuke stunt uit in ons koude kikkerlandje. Met een zeer beperkte eerste lading PlayStation 4’s hebben lang niet alle mensen met een pre-order het apparaat in handen gekregen. Tot en met 31 juni was jij ervan verzekerd dat jij het apparaat op de release zou hebben, daarna moest je duimen. Ik had de PlayStation 4 nu ook binnen moeten hebben, maar door een onbegrijpelijke fout van Bol.com waar ik de PlayStation 4 besteld heb kregen andere mensen voorrang, waardoor ik weer achterin de rij werd gezet. Voor het ongemak heb ik een bon gekregen van 25 euro, maar die wil ik niet, ik wil mijn PlayStation 4!

PS Vita
De PS Vita is al bijna 2 jaar oud en nog steeds komt er bijna niets op uit. Enkele toppers als Tearaway en Killzone: Mercenary zijn van de partij, maar verder is er slechts een gering aantal exclusives of goede games op uitgekomen. Misschien dat 2014 meer voor de Vita in petto heeft met crossplay en dergelijke, maar zoals het nu gaat blijft de Vita een niet ondersteund apparaatje dat er alleen is om mooi te zijn. Het is als een mooi persoon, zonder leuke persoonlijkheid. Leuk om naar te kijken, maar je weet niet wat je ermee moet. Nog steeds vind ik het een prachtig apparaat met grote potentie, maar daar mag toch echt wel eens gebruik van gemaakt worden.

Einde van Current-Gen
Het einde is gekomen. Het einde van mijn PlayStation 3. Voor jou zal dat misschien de Xbox 360 zijn, maar voor mij is het de PlayStation 3. De PlayStation 3 Slim + Uncharted 2 bundel. Ik ga ‘m missen. Zoete herinneringen, maar ook de minder zoete. De PlayStation 3 heeft geweldige games op een topapparaat, het was mijn eerste Blu-Ray speler, maar ook doet de PlayStation 3 mij herinneren aan lange installatietijden en veel systeemupdates. Natuurlijk komen er nog genoeg games op de PlayStation 3 uit, maar ik weet nu al dat ik veel minder van deze games ga spelen met een PlayStation 4 op mijn kast in plaats van de PlayStation 3. Het is het gevoel dat ik kreeg met mijn PlayStation 2. Blij met mijn nieuwe console, maar ook verdrietig omdat ik van mijn geweldige game-ervaringen definitief herinneringen maak. De PlayStation 3 krijgt na het gebruik een ereplekje in de kast waar ik hem voorlopig ga stoppen.

Hoopt in 2014 op…
Een shitload aan nieuwe IP’s. Ik vind franchises erg leuk, maar een game waar voorlopig nog geen nummer achter staat, wordt ook wel erg gewaardeerd. Met de nieuwe consoles op komst is er meer mogelijk dan ooit en daar kan en mag gebruik van gemaakt worden. Ik ben ontzettend benieuwd naar de nieuwe IP’s, maar ook zeker naar de nieuwe mogelijkheden. Niet dat ik niet uitkijk naar games als Infamous: Second Son, maar The Order: 1886 en Deep Down zijn de games waar ik op het moment écht naar uitkijk.

Is in 2013 helemaal klaar met…
DLC, microtransacties, online wachtwoorden en meer van dat soort ongein. Wel moet ik erbij vermelden dat ik DLC het minst erg vind, maar om twintig euro te betalen voor een mappack, nieuwe wapens of spelmodi vind ik toch wel heel kwalijk. Met een aantal DLC’s kan je gewoon nog een game gekocht hebben en dat vind ik schandalig. Natuurlijk heb je tegenwoordig ook de seizoenspassen voor twee tientjes, maar het zint me niet helemaal. Je betaalt al zo’n 40 tot 60 euro voor een game en dan verwacht ik dat je wel wat entertainment mag krijgen, ook entertainment wat je in de toekomst krijgt. Ik walg al helemaal van de nieuwste hype: microtransacties. Iets wat voor games is die je ‘gratis’ kan spelen of voor games op je telefoon bedoeld zijn. Niet voor een volwaardige game waar je al flink voor hebt gespaard. Schandalig, dat is wat het is, en ik hoop dat het ook al heel snel eindigt.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.