Pre3 verwachtingen: Harmen

Pre3 verwachtingen: Harmen

Zelden kijk ik zo uit naar een week gevuld met slapeloosheid en artikelstress. Eigenlijk zijn het maar twee momenten in het jaar: de E3 en de Gamescom. Laatstgenoemde vanaf de plek waar het allemaal gebeurt, maar de E3 nu nog even vanuit de luie stoel. Tijd om vooruit te blikken op datgene waarvan ik denk en/of hoop dat het binnenkort officieel is!

Nintendo gaat eindelijk, langzaamaan, veranderen
Dat het niet zo goed met Nintendo gaat als de hoge heren binnen het bedrijf hoopten en verwachtten, is al lang geen nieuws meer. En dat dat voornamelijk ligt aan de tegenvallende verkopen van de Wii U hoef ik jullie ook niet meer te vertellen. Gelukkig lijken de koppige Japanners zelf eindelijk ook het licht gezien te hebben, want schoorvoetend is inmiddels al gehoor gegeven aan het publieke advies om meer met smartphones te gaan doen. Daarnaast heeft The Big N met Mario Kart 8 ook eindelijk de mogelijkheid ontdekt om gameplayvideo’s te uploaden naar YouTube, zodat er in ieder geval weer op een puntje meer gelijk wordt gelopen met de Xbox One en PlayStation 4. En ik denk dat op de E3 weer een stukje eigengereidheid wordt afgebroken en een beetje water bij de wijn wordt gedaan. Tijdens de Nintendo Direct zal ongetwijfeld Smash Bros. flink gaan knallen en gaan we hopelijk ook eindelijk iets zien van de nieuwe Zelda voor Wii U. Maar bovenal denk ik dat Nintendo nieuwe dingen gaat laten zien. Een firmware update met features die de Wii U dichter naast de next-gen consoles van de concurrentie plaatst. Minimaal één nieuwe, innovatieve franchise die de hardcore fans in laat zien dat Nintendo het nog steeds kan flikken, als ze het zelf maar willen. Niemand verwacht eigenlijk veel van Nintendo deze E3, en ik denk dat ze door schade en schande eindelijk zo wijs zijn geworden dat ze dat dit jaar in hun voordeel gaan gebruiken.

Guerrilla’s nieuwe game gaat knallen
Het is een publiek geheim dat onze eigen Sony-exclusive studio aan de Amsterdamse Herengracht werkt aan een free-to-play MMORPG voor de PlayStation 4. Als alle geruchten kloppen gaat het inmiddels half doorzichtig geworden gordijn op de E3 omhoog om de game officieel te onthullen – uiteraard tijdens de persconferentie van Sony. Hoewel je je af kan vragen of een studio als Guerrilla, die groot geworden is met het maken van first-person shooters – het wel in zich heeft om uit het niets een solide MMORPG af te leveren, durf ik de gok wel te nemen dat ze dat gaat lukken. Waarom? Heel slecht eigenlijk, ik heb er geen goede onderbouwing voor. Ik heb gewoon een onderbuikgevoel dat de mannen (en vrouwen) van Guerrilla vriend en vijand gaan verrassen met de kwaliteit van hun game. Misschien wel – net als bij Nintendo – doordat niemand een idee heeft wat te verwachten. Wordt het een RPG binnen het Killzone universum? Of iets totaal anders? Ik ben benieuwd.

Mobiele games worden weer een stapje serieuzer
De markt voor mobiele games is inmiddels, en dan natuurlijk vooral voor iOS en voor Android, niet meer weg te denken. De gaming handhelds zijn en worden nog steeds verdrongen door mobieltjes en tablets. Niet alleen doordat mensen hun telefoon, en in mindere mate hun tablet, makkelijker bij zich steken dan hun handheld, maar ook door de simpele maar o zo verslavende spelletjes die in de App Store en Google Play staan. Traditionele games als een Final Fantasy of GTA zijn er wel, maar ze zijn simpelweg minder populair. En dat komt doordat de besturing via touch screen bij dat soort games gewoon minder lekker blijft werken dan met traditionele knoppen en sticks. Nu zijn er al langer gamecontrollers verkrijgbaar voor Android, maar sinds in iOS 7 ook door Apple officieel controllers worden ondersteund, is de markt voor serieuze games op telefoons en tablets weer een stukje opener. Tot nu toe is er niet veel aandacht aan gegeven, maar dat zou op de E3 wel eens kunnen veranderen. Niet dat er hoog van de toren geblazen zal worden, dat geloof ik niet, maar ik denk wel dat er meer mobiele games dan ooit speelbaar zullen zijn met een controller.

Xbox One wordt all about the games
Een paar weken terug wijdde ik er al een column aan: de Xbox One is niet meer de all-in-one entertainmentmachine die toevallig ook games af kan spelen. Met grote dank aan Phil Spencer hebben we in plaats daarvan weer te maken met een gameconsole die behalve het afspelen van games nog een hele hoop meer kan. Op de E3 gaat Microsoft dat nog eens met extra dikke viltstift en dubbele lijn onderstrepen. Ik verwacht een lading games waar je bang van wordt. Gameplayfootage van reeds aangekondigde titels als Halo 5: Guardians, Quantum Break en Forza Horizon 2, maar ook materiaal van nog onaangekondigde sequels en nieuwe IP’s. Gears of War hoop ik stiekem op, een nieuwe Project Gotham Racing zal helaas wel een tikkeltje overambitieus zijn. Microsoft gaat in ieder geval haar uiterste best doen om de weggelopen Xbox gamers weer terug te lokken.

Persconferenties worden weer grootser van opzet
De crisis begint zich langzaam maar zeker terug te trekken. Consumenten geven meer uit, dus bedrijven durven ook weer meer te investeren. Ondanks dat de gamesindustrie ook tijdens de crisis vrolijk door bleef groeien, merkte ik tijdens mijn jaarlijkse bezoekjes aan de Gamescom (op de E3 ben ik nog nooit geweest, damn me) dat ook publishers de laatste jaren veel bescheidener aanwezig zijn dan voorheen. Of dit op de E3 ook het geval is, is voor mij lastig te beoordelen, maar naar mijn idee zijn de persconferenties de laatste jaren wel wat minder spectaculair dan ze eerder waren. Ik herinner me bijvoorbeeld jaren waarin om de haverklap een Amerikaanse celeb het podium beklop om op te treden – vooral bij Microsoft -, iets wat ik de laatste tijd niet meer heb gezien. Of dat iedere aanwezige in de zaal zomaar het op dat moment net aangekondigde Slim-model van de Xbox 360 mee naar huis kreeg vlak na de introductie. Dit jaar verwacht ik door die opkrabbelende economie dat we toch weer wat meer van dit soort praktijken gaan zien. Laten we dan vooral hopen op meer en mooiere show, want van dikke goodies die de aanwezigen in de zaal mee naar huis krijgen worden jij en ik als zielige achterblijvers niet blijer, toch?

Net als ieder jaar zal de E3, ondanks alle lekken, ongetwijfeld weer een heerlijke beurs worden. We gaan een hoop nieuw materiaal zien om bij te watertanden, om nog maar niet te spreken over de aankondigingen die gedaan gaan worden. De nieuwigheid is inmiddels van de ‘nieuwe’ hardware af, dus nu moeten Sony en Microsoft los met de games. En Nintendo misschien nog wel meer. Laat die E3 maar komen!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.