2014: Het jaar van Eefje

2014: Het jaar van Eefje

Is het die tijd van het jaar al weer? Tijd om de balans op te maken en te wikken en te wegen of het de moeite waard was? Lekker hoopvol uitkijken naar 2015 en hopen dat het allemaal beter wordt? Misschien is een acute bui van cynisme niet de beste timing om met een feature als dit aan de slag te gaan, maar ik ben mijn deadline vergeten dus, jammer. Tijd om het jaar even door een zwartgallige bril te bekijken.

Top 2014
De Wii U-turn
Nintendo maakte dit jaar een omkeer van heb-ik-je-daar wat mij betreft. Grote uitgevers zijn volledig richting de PlayStation 4 en Xbox One verkast en Nintendo blijft alleen achter op het zinkende schip. Het resultaat is een console die dit jaar op vlak van exclusieve games gewoon de beste line up te bieden had, met Mario Kart 8 en Bayonetta 2 zelfs twee van de games die je zonder twijfel het vaakst in eindejaarslijstjes zal zien opduiken. Nintendo doet op dit punt eindelijk weer wat het moet doen, en dat is heerlijke Nintendo-games maken voor hun platform. Dat met Captain Toad, Kirby, Yoshi en het wondermooi uitziende Zelda er ook volgend jaar heel wat moois in aantocht is voor het platform zorgt ervoor dat het tegenwoordig erg fijn is om een WiiU in huis te hebben.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Greatness awaits echt wel in 2015
Volgend jaar komt die catchy slogan van de PlayStation 4 eindelijk tot wasdom. Het tussenjaar is achter de rug, de handschoentjes komen los en de tijd om te knallen is aangebroken. Eindelijk The Order en die vette horrorgame Until Dawn, eindelijk de terugkeer van Nathan Drake en natuurlijk een resem aan multiplatformtoppers. Arkham Knight, Rainbow Six Siege, The Division, Metal Gear, Silent Hill, The Witcher en meer. Dat het gros ervan weer deeltje zoveel in een reeks gaat worden kan de anticipatie nauwelijks minder maken. Alleen al een nieuwe Batman en Uncharted zijn genoeg om nu al te verkondigen dat 2015 het jaar wordt waarin de PlayStation 4 eindelijk de beloofde grootsheid gaat tonen. Het veelbelovende gevoel dat wat je nu speelt slechts de top van de ijsberg is, dat maakt deel van de pret uit om anno 2014 te gamen op een PlayStation 4.

Call of Duty: Advanced Warfare
De nieuwe Call of Duty is het toonvoorbeeld van wat er gebeurt wanneer je een jonge ontwikkelaar met een dosis ambitie en een resem nieuwe ideeën loslaat op een lang lopende franchise. Na Ghosts was Call of Duty een reeks die op sterven na dood was, maar ontwikkelaar Sledgehammer gaf de boel dit jaar een stevig shot adrenaline en een Exo-skeleton om de boel terug richting relevantie te katapulteren. Het blijft nog steeds Call of Duty, dus een singleplayer die scripted as hell is en een multiplayer waarin lafbekjes enthousiast naar exploits gaan zoeken, maar voor het grootste deel is dit de meest amusante Call of Duty in vele jaren. Los van alles is Advanced Warfare ook het voorbeeld dat toont dat zelfs de meest vastgeroeste reeksen dankzij wat frisse impulsen terug opwindend kunnen voelen.

Flop 2014
De clusterfuck van onafgewerkte games die in de rekken terecht kwamen.
Ik blijf het herhalen, maar het is nu eenmaal zo dat de games-industrie de enige is die zo respectloos met haar klanten om kan gaan en er nog mee weg komen ook. Hoe verklaar je anders dat games als Assassin’s Creed Unity en Driveclub met tal van technische problemen in de rekken gemieterd worden en toch miljoenen wisten te genereren op vlak van verkoop? Het toont gewoon aan dat het niet de kwaliteit van een game is die garant staat voor succes maar eerder de omvang van het promotiebudget.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Heropgewarmde kost
Dit is een moeilijke voor me om echt op te bitchen omdat ik de Remaster van The Last of Us zo hoog gescoord heb en ook erg genoten heb van Metro Redux (hoewel ik beiden niet eerder gespeeld had), maar ondertussen ben ik dat hele gedoe van oude games met wat extra toeters en bellen omporten naar de PlayStation 4 en Xbox One helemaal zat. Als er ondertussen zelfs al sprake is om oude krakers als Borderlands en Devil May Cry 4 om te porten wordt er voor mij een grens overschreden. Is de inspiratie bij uitgevers volledig zoek? Is het budget en talent zoek om effectief nieuwe games te maken? Mij lijkt het vooral dat de jongens weer een nieuwe makkelijke melkkoe gevonden hebben en dat er aan de tepels getrokken moet worden tot de uier volledig droog staat.

2014 was een relatief saai jaar op mijn gloednieuwe PlayStation 4
Er viel kwaliteit te rapen dit jaar op mijn nieuwe PlayStation 4, Infamous: Second Son was wel aardig, The Evil Within was vet, maar echt een overdonderende ervaring? Die heb ik nog tegoed op mijn PlayStation 4 denk ik. Grote games als Driveclub en Unity vielen door de mand, The Order werd gebumpt naar 2015 en grote titels zoals Far Cry 4 en Watch_Dogs speelden wel erg op veilig. Nee,als de meest inventieve big budget game die je dit jaar op je bord krijgt een Call of Duty is, dan weet je dat er iets aan het handje is. Tijd om de trainingswieltjes er af te nemen en terug wat lef in jullie games te stoppen beste uitgevers.

Hoopt in 2015 op een
Xbox One
Uiteraard hoop ik gewoon op erg vette games en dat betekent dat in 2015 een Xbox One behoorlijk essentieel zal gaan worden. Iedereen bij GameParty op de redactie weet dat, van het moment dat MasterChief zijn glimmende vizier laat zien voor Halo 5, ik in mijn eigen Warthhog spring om richting de winkel te sporten, maar ook een game als Quantum Break is apart genoeg qua opzet om te intrigeren. Koppel dat aan het voorrecht om als eerste met Lara aan de rol te gaan in Rise of the Tomb Raider, de fun van het jagen op groene orbs in Crackdown en een gloednieuwe game van de makers van Bayonetta 2 als exclusiefje en je weet dat die One er hier in 2015 gewoon komt te staan.

Is na 2014 helemaal klaar met
De industrie in haar geheel
Ik neem me serieus voor om me volgend jaar minder druk te gaan maken in de games-industrie op zich. Ik denk dat ik het gewoon ga moeten leren begrijpen dat de beslissingen bij veel uitgevers genomen worden door een stel lullen in maatpak die geen greintje liefde hebben voor games en gamers, enkel voor geld. Als ik dat kan plaatsen, dan hoef ik me niet meer te ergeren aan online racegames die uitgebracht worden terwijl de servers de boel niet kunnen trekken of stokoude games die heruitgebracht worden. Ik wil me ook echt niet meer ergeren aan games die al jaren aangekondigd zijn en die nog steeds geen teken van leven gegeven hebben. Wat kan het mij op dit punt nog schelen waar Half Life 3, The Last Guardian en Beyond Good & Evil 2 blijven? Ik ben helemaal klaar met voorgelogen en aan het lijntje gehouden te worden en plan gewoon wat te gaan gamen, spelletje per spelletje.

En dat was dan 2014. Het was geen Grand Cru van een jaar en ook verre van een Chateau pompbak, het was dat traditionele eerste jaar waarin nieuwe systemen tijd nodig hebben om op stoom te komen en een paar toppers en oprechte verrassingen een algemeen gevoel van middelmatigheid goed weten te compenseren. Het voordeel van zo een jaar is ondertussen wel duidelijk en dat is dat de feature van december 2015 een stuk vrolijker van toon zal zijn.

Iedere gamesite heeft die ene toffe, lieve meid nodig die te porren valt voor de schattige platformgames. Hier bij GameParty moeten we het echter nog steeds met Eefje stellen. Een inktzwart gevoel voor humor, ietwat van een grote bek en een voorliefde voor de meest gewelddadige games die je kan bedenken. Dat is Eefje in een notendop.