2014: Het jaar van Fréderique

2014: Het jaar van Fréderique

2014 Was zonder twijfel een rumoerig jaartje voor zowel mij als de gamesindustrie. De consoles kwamen eindelijk op stoom en daarmee hebben we zowel prachtige als extreem teleurstellende titels zien langskomen. Niet dat ik daar heel veel van heb meegekregen, want tussen verhuizingen, stage, en mijn miserabele internet in is het lijstje met de door mij gespeelde games dit jaar schrikbarend klein.  Toch is er genoeg gebeurt in het  ‘Freddy-game-wereldje-extrodinaire’ dit jaar: tijd om de balans op te maken.

Top 2014
Welkom bij Gameparty!
Mijn grootste topper dit jaar was zonder twijfel de verwelkoming in de hechte Gameparty crew.  In April kreeg ik onverwacht de kans om een test review te schrijven. Het duurde zeker een week voor ik het lef had om de voor mij zo belangrijke 800 woorden op te sturen. Je kan je wel voorstellen dat ik even lang in het rond stuiterde toen ik het mailtje ontving dat ik aangenomen was. Al geruime tijd volg ik bijna obsessief game critici en de ontwikkelingen in de industrie.  Wie had ooit voorgesteld dat ik daar een (klein maar fijn) deel van uit zou maken! Nu ik officieel editor ben bij Gameparty ga ik me inzetten om zo af en toe de spotlight te kunnen richten op de Indie’s  en PC games.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Gamescom Keulen
Ik ga al jaren naar de Gamescom. Elke zomer wring  ik mij vier dagen lang een weg door de mensenmassa’s om een glimp van de toekomst te krijgen. Dit jaar was alles anders: want deze keer wrong ik mij vier dagen door de chaos om in gesprek te gaan met alles van veteranen tot de meest veelbelovende start-ups binnen de game industrie. Wat voelde ik me stoer elke keer dat ik met mijn pers pas wachtrijen vol chagrijnige Duitsers skipte, deuren opende, feestjes vierde en persconferenties bijwoonde die een jaar geleden nog zo ver buiten mijn bereik leken te zijn. Ik bevond me bijna in een comatose staat toen ik terugkwam, maar ik heb nog nooit zo kunnen genieten van mijn hobby als die week in augustus. Al het lof voor het fantastische netwerk van Gameparty en de drie collega’s die het volhielden om met mij een hotelkamer te delen.

Hearthstone
Toen ik in november 2013 (EINDELIJK) toegang kreeg tot de closed bèta van Hearthstone was ik al fan. Het is nu een jaar verder en dit ogenschijnlijk simpele, oneindig diverse F2P kaartspel heeft het voor elkaar gekregen mij dit hele jaar in zijn greep te houden. Er gaat bijna geen dag voorbij zonder dat ik 3–5 matches speel. Met nu al twee uitbreidingen is het spel alleen maar leuker geworden. Hearthstone is goed gebalanceerd, simpel genoeg om zo mee te beginnen, maar bied genoeg complexiteit om zelfs de meest ervaren spelers op het puntje van hun stoel de houden; om hier vervolgends vanaf  te donderen omdat ze zo hard moeten lachen door een kaartspel dat keer op keer weet te verrassen.

Flop 2014
Elder Scrolls Online
We zijn dood gegooid met MMORPG’s de laatste tijd. Maar niets liet zo’n bittere nasmaak achter als Elder Scolls Online. Ik had al vrij slechte verwachtingen van de ‘Skyrim MMO’.  Dit was de zoveelste keer dat er gepoogd werdt om van een succesvolle single player franchise een MMO te maken en het resultaat was zoals bij al deze ongevraagde MMO’s weer even teleurstellend. De basis van een MMO was er, 3 facties, 9 rassen verdeeld over die facties… want: het is een MMO. Er is combat, maar deze is traditioneel grindy en ongeïnspireerd. Misschien was het naïef om te hopen op de vrijheid van Skyrim in dit type spel, maar dat neemt niet weg dat ik zelden een game heb gespeeld die zo kil en passieloos overkwam.

Releases van Ubisoft en EA
Hoewel dit niet het meest originele punt  is: de slecht afgewerkte releases van zowel Ubisoft als EA haalde dit jaar het bloed onder mijn nagels vandaan. Het lijkt een industrie standaard te zijn geworden: de servers zijn de eerste paar dagen down, er word gelogen bij de presentaties op E3, PC versies worden genervd om de consoles beter uit te laten komen (ik kijk naar jou Watch_Dogs), Frame-rate drops, popping issues waardoor je keer op keer tegen bomen en lantarenpalen opknalt die spontaan verschijnen… zelfs fatale crashes zijn schijnbaar dood gewoon tegenwoordig. Ondertussen worden de pre-orders gepromoot en word er tijd en geld gestoken in day-one DLC.  Ik ben er helemaal klaar mee.

Dungeon Keeper Mobile
Ik heb  een zwak voor de oude Dungeon Keeper games. Toen het uitkwam in 1997 was het een van de eerste games die je de slechterik liet spelen en ook de opvolger uit 1999 heb ik met heel veel plezier gespeeld. Toen geruchten boven kwamen borrelen over een nieuwe Dungeon Keeper was ik in extase… tot ik hoorde dat het een mobile game zou worden. Dungeon Keeper Mobile is het meest tragische wat er met deze cult classic had kunnen gebeuren. EA lijkt de slogan ‘Evil is good’ iets te letterlijk hebben genomen. Alle complexiteit, Hero-raids, management en RTS-elementen zijn weg. Wat er over is, is niet meer dan een verijdelde facebook game. Het is een ‘Time-Management’ (a.k.a. babysit game) waar alles, maar dan ook echt ALLES geld kost. Deze ‘free to play’ opvolger van EA-Mythic is een belediging voor deze zo wijd geliefde franchise en moet, als je het mij vraagt, zo snel mogelijk in de diepste pitten van de hel gegooid worden.

Hoopt voor 2015 : INTERNET!
Voor 2015 hoop ik op een verbetering van mijn internet. Het jaren 80 koperen kabeltje wat ik met 150 man en 40 bedrijven moet delen heeft mijn geliefde gaming pc gereduceerd tot een overpiced en oversized accessoire. Om een game te kunnen reviewen, of een MMO te kunnen spelen kon ik maar beter bereid zijn om 3 weken ergends anders te wonen. Gelukkig had ik nog consoles, want anders was ik dit jaar misschien niet doorgekomen. Maar: NIET MEER! Adieu slecht internet: mijn goede voornemen voor 2015 is om weer een eervol PC gamer te worden. Afstoffen die caselights, dat mechanische toetsenbord en die muis met 21 knoppen, en kom maar op met die superieure graphics, met 120 FPS en eindeloze avonden raiden met mijn clan!

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Is na 2014 helemaal klaar met : De in-game stores
In-game transacties. Laten we eerlijk zijn: als je net 60 euro hebt betaalt voor een game is het laatste waar je zin in hebt om nog meer geld uit geven. Of de gevallen waar de in-game store al volledig draait in een early-access game die nog zo veel content mist. Het maakt mij niet uit of het is voor cosmetics, currency, special of in-game items. Het bestaan van in-game stores is schaamteloos vissen naar geld en het heeft zeker in single player, betaalde games geen recht om te bestaan. Laat de Shops teruggaan naar mobile en facebook games, maar blijf van onze triple-A’s af.  Na dit jaar vertrouw ik ontwikkelaars er niet meer op dat ze van de balans, economie en progressie af zijn gebleven als er een in-game shop aanwezig is.

Dat was hem dan: mijn 2014 en mijn eerste jaar bij Gameparty. Ik race vol goede moed naar 2015 om voor jullie steeds meer en betere reviews, previews, en wellicht een paar features te gaan schrijven. Met de gamesindustrie komt het wel goed, we hebben meer als genoeg fantastisch afgewerkte spellen gezien om de flops te doen vergeten. En ik voel me toch een beetje kerstig en warm van binnen als ik kijk hoe de industrie en de gaming community is gegroeid in het afgelopen jaar. Fijne kerst allemaal, fijne jaarwisseling en tot volgend jaar!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.