2014: Het jaar van Harmen

2014: Het jaar van Harmen

2014 was een topjaar. De complete nieuwe generatie consoles verscheen eindelijk in de winkels, en dat maakt het voor mij als rasechte consolegamer alleen al een jaar met veel positiviteit. Maar natuurlijk was er meer.

Top 2014
Gamescom
Al sinds de laatste Games Convention in Leipzig reis ik ieder jaar af naar Duitsland om de najaars- en voorjaars line-up op gamesgebied te checken, en ieder jaar is dat eigenlijk standaard mijn hoogtepunt. Hoewel het altijd een enorm hectische week is en ik bij terugkomst tegen een waslijst aan deadlines aan zit te hikken, blijft het een ervaring die ik voor geen goud wil missen. Sowieso is Duitsers aftoeven met een perspas iets wat nooit gaat vervelen, evenals het spelen van titels die nog niet uit zijn. Maar absoluut toppunt (positief!) blijft het samenzijn met de crew en het spreken van mensen uit de industrie.

Tijd kunnen investeren in games
Ik ben iemand die snel op dingen is uitgekeken, dus ook op games. Zodoende speel ik (tenzij het is om te recenseren en dus ‘moet’) bijna nooit een game uit, en duren mijn speelsessies vaak niet langer dan een half uur. Maar dit jaar is het me voor het eerst gelukt om in mijn vrije tijd daadwerkelijk tijd te investeren in games. Dat begon in september met Destiny, waar ik tientallen uren in heb zitten (een absoluut record voor mij), heeft zich daarna voortgezet in de vorm van het uitspelen Call of Duty: Advanced Warfare en GTA V op de PlayStation 4 en echoot momenteel door in het spelen van The Last of Us: Remastered, afgewisseld met online potjes Destiny, Advanced Warfare en GTA Online. Voor de meeste gamers een vanzelfsprekendheid, voor mij persoonlijk een mijlpaal waar ik oprecht trots op ben. En ja hoor, dat mag je best raar vinden.

Tony Hawk komt terug!
Vroeger, toen DLC nog niet bestond en er nog af en toe third-party games verschenen op Nintendo-platformen, kwam er nog niet elk jaar een Call of Duty-game uit. Destijds had Activision een compleet andere jaarlijks verschijnende franchise. Ieder jaar speelde ik Tony Hawk kapot. Op mijn eigen manier dan wel, in sessies van een half uur. Maar ik hield ervan. Aan het begin van de vorige generatie consoles hield de reeks op en heb ik me nog even vermaakt met EA’s Skate, maar daarna was de rek er wel uit. Inmiddels zijn we weer een consolegeneratie verder en heb ik mijn tienerjaren achter me gelaten, met de daarbij horende toenemende drang tot het beleven van nostalgische momenten. Ik heb weer zin in Tony Hawk! En mijn gebeden zijn verhoord, volgend jaar verschijnt er weer een nieuw deel! Ik kan niet wachten!

Flop 2014
Oculus Rift
Na alle verhalen die ik erover gehoord en gelezen heb, kon ik op de Gamescom eindelijk aan de slag met de Oculus Rift. Bij de presentatie van Project Cars was het apparaat aanwezig, en als liefhebber van racegames kon ik echt niet wachten om een virtuele race te rijden. Maar man, wat viel het me tegen. Technisch gezien werkt het apparaat prima en heb je écht het gevoel dat je in de game zit, maar door één ontzettend groot nadeel werd ik desondanks totaal niet in de game gezogen. Doordat het scherm zo vlak voor je ogen zit, kun je de pixels bijna tellen. Het was zelfs zo erg dat ik bochten niet goed in kon schatten doordat het beeld simpelweg te pixelig was. En dan speelde ik al met de Development Kit 2, waar een Full HD scherm in zit. De stap naar een QHD scherm kan natuurlijk nog gemaakt worden, maar ik vraag me af of dat genoeg verschil maakt. Nog even doorontwikkelen dus wat mij betreft.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Mijn PS4/Xbox One perikelen
Begin dit jaar schreef ik al over mijn problemen met het kiezen van welke console ik onder mijn tv wil hebben staan. Vrij snel na het verschijnen van het artikel heb ik opnieuw een PlayStation 4 gekocht, die ik nog steeds heb en ook niet meer weg ga doen. Maar nog steeds blijft daar die drang om een Xbox One erbij te kopen, terwijl ik met mezelf heb afgesproken dat ik deze generatie consoles maar één spelcomputer koop, omdat er anders eentje stof staat te happen. Ik ben enorm blij dat ik straks op mijn PS4 The Order: 1886 en Uncharted 4 kan spelen, maar ik blijf toch enorm jaloers op gamers die Halo: The Master Chief Collection hebben. En Forza 5 en Horizon 2. Alleen een Xbox One is toch weer 400 euro. En als ik er een koop staat ‘ie waarschijnlijk alleen aan voor de exclusives. Of de One wordt mijn main console en de PS4 staat alleen aan voor de exclusives. Ugh, the struggle continues…

Geen exclusieve racegame gespeeld dit jaar
Oh, wat heb ik me extra in moeten houden toen Forza Horizon 2 verscheen om geen Xbox One te kopen. Wat had ik die game graag willen hebben. En Forza 5 ook. Op mijn PS4 heb ik Need for Speed: Rivals gespeeld, met veel plezier ook overigens. Maar toch haalt dat het niet bij een Forza. Ik keek enorm uit naar Driveclub, die na mijn laatste speelsessie op de Gamescom toch wel wat verwachtingen had geschept. Het plan ontstond om eerst de PS Plus-versie te proberen, om daarna al dan niet de volledige versie te kopen. Alleen die PS Plus-versie kwam niet. Natuurlijk vertikte ik het om in plaats daarvan de volledige versie te kopen, des te meer omdat ik die versie verre van volledig vond (en vind). Nog steeds online problemen begreep ik, en bij launch nog een hoop ontbrekende content. Inmiddels ligt de game al voor minder geld in de winkel dan waarvoor PS Plus leden de game aan kunnen schaffen. Het hoeft van mij eigenlijk ook al niet meer…

Hoopt in 2015 op
Meer HD remakes!
Ja, dat is een vreemde he? Ik schreef het eerder al: ik heb echt genoten van GTA V op de PlayStation 4 en geniet op dit moment van The Last of Us: Remastered. Het mogen dan wel games zijn die al op de vorige generatie consoles verschenen zijn, maar ze zijn in hun nieuwe vorm geperfectioneerd. Hogere framerate, hogere resolutie, betere textures, DLC inbegrepen, dat soort dingen. Ideaal voor mensen zoals ik die de games eerder nog niet uitgespeeld hebben. Wat mij betreft mogen er in 2015 dan ook meer van dit soort games verschijnen, ook met roots op eerdere generaties dan de PlayStation 3 en Xbox 360. Voorwaarden zijn alleen dat de games écht goed geoptimaliseerd en verbeterd worden qua techniek en content, en dat er een zacht prijsje aan zit. Een eurootje of 20/25 vind ik prima, of een upgrade voor een paar euro als je het origineel al hebt. Meer moet het niet zijn, de huidige prijzen zijn wat mij betreft wat te hoog.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Is na 2014 helemaal klaar met
Prijsverschil tussen de VS en Europa
Het is iets dat al jaren speelt en waarschijnlijk niet gaat veranderen, maar ondanks dat ben ik er echt enorm klaar mee. De PlayStation 4 bijvoorbeeld. Kost hier los 379 euro, in de VS is dat 329 dollar. Omgerekend nog geen 270 euro. Of The Last of Us: Remastered, bij ons (in de aanbieding) 25 euro voor een digital copy, in de VS omgerekend 15 euro. Dat moet dus echt niet kunnen. Met een klein verschil kan ik nog leven, maar dit slaat gewoon nergens op. Amerikanen krijgen ook betere deals in de PlayStation Store dan wij Europeanen. Zij kunnen echt koopjesjagen, waar wij als we even zoeken retail copies goedkoper kunnen vinden dan de digitale versies in de aanbieding. Onbegrijpelijk dat consolefabrikanten (Microsoft kan er ook wat van) hun klanten zo naaien.

Zoals altijd was ook 2014 weer een jaar met ups en downs. Op gamegebied gelukkig vooral ups, en ik denk dat die ups in 2015 alleen maar in aantallen toe gaan nemen. De nieuwe consoles gaan écht op stoom komen en alleen dat is al goed nieuws. Ik heb er enorm veel zin in!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.