Wat doet Call of Duty: Black Ops III fout?

Call of Duty: Black Ops III

PC PlayStation 3 PlayStation 4 Xbox 360 Xbox One
8.4

Sterk

1

User Avg

Wat doet Call of Duty: Black Ops III fout?

Wat doet Call of Duty: Black Ops III fout?

Er is drie jaar gewerkt aan Call of Duty: Black Ops III, die nog steeds op dezelfde engine draait en dus weer niet heel vernieuwend is? Zit het FPS genre aan zijn plafond? Heeft het grote Call of Duty hier ook last van? Kunnen zelfs zij niet voor een nieuwe impuls zorgen? Willen we eigenlijk wel heel veel vernieuwing? Allemaal vragen die keer op keer gesteld worden als er een COD game uitkomt. Alsnog spelen we de games veel en vaak. Hoe belangrijk zijn deze vragen dan eigenlijk? Misschien moeten we stoppen met vergelijken en elke game als een losstaand exemplaar zien. Dat zit alleen niet in onze aard. Het is eigenlijk ook wel gezond om te vergelijken, meer te verwachten en zo te streven naar verbetering. Dat zou het niveau moeten verhogen. Maar is dat ook zo…?

De COD franchise heeft sinds Modern Warfare 3 een daling meegemaakt, met Call of Duty: Ghosts als dieptepunt. Hier lijkt overigens Advanced Warfare nog overheen te gaan met nóg minder verkochte exemplaren. Ze gingen van 26.5 miljoen exemplaren van Modern Warfare 3, naar 16.5 miljoen exemplaren van Ghosts. Een daling van 10 miljoen(!) exemplaren in een tijdsbestek van 2 jaar. Dat is 40% minder verkoop voor Activision. Hier zullen ze niet snel van wakker liggen, maar het is natuurlijk een belachelijk grote daling die ze alsnog zo snel mogelijk weer te boven willen komen. Black Ops 3 lijkt daar toch weer een positieve draai aan te gaan geven. Black Ops 2 is volgens velen de beste Call of Duty game en het wordt ook nog steeds erg veel gespeeld door de pro’s. Mede daarom denkt men dat het wel weer goed komt met de verkoopcijfers als Black Ops 3 eenmaal in de schappen ligt.

Op het eerste gezicht lijkt de game te zijn gemaakt voor e-sports, om de professionele wedstrijden nóg spectaculairder te maken. Wall-running, thrust-jumping en nieuwe ‘super charges’ geven de game een flinke dosis awesomeheid. Het zal zeker ten goede komen van de professionele wedstrijden en alle marketing er omheen. Deze game-events gaan er simpelweg nog wreder uitzien met actiefilm-waardige scenes en spectaculairdere kills die daaruit zullen voortkomen. Ook is het pick-10 systeem weer terug, wat zoveel betekent dat je 10 items kan equippen om je character uit te dossen met de (volgens jou) meest bruikbare perks. Tof, want zo kan iedere speler zijn eigen unieke character creëren, wat weer de speelbaarheid van de game zal stimuleren. Er is gewoonweg meer afwisseling mogelijk. En het feit dat unlimited sprint nu standaard is, maakt de game een stuk sneller. Omdat iedereen unlimited sprint heeft maakt het voor mijn gevoel niet heel veel uit, maar toch geeft het de game wel nog meer power. Hoe zit het dan met het gebruik van wéér dezelfde engine en het maximale 60fps? Hier geven Dan Bunting (Multiplayer Director) en David Vonderhaar (Design Director) een antwoord op.

 Dan Bunting:

The game does make use of the old engine that Black Ops 2 used. It was originally built around Quake 3 Arena id Tech 3 engine! But, don’t think that is bad because ever since then the engine has had tons of modifications and revision that have brought it up to the mark for current needs. People used to talk about game engines as if it was a singular product that the game’s built on. But engines are really collections of tech that have some very basic, fundamental architecture to them. The core architecture of the game is still based on the technologies that it’s been built off of. Most engines in the game industry, for large scale games, have all come from a lineage back to an earlier game engine.


David Vonderhaar:


There has been work made on the engine and tremendous work on the lighting. The new deferred renderer is where a lot of the visual goodness comes from. There has also been an improvement on the AI engine, the UI engine has been completely overhauled using a completely new tool. When you go to a new console generation you have to make sure that you’re working hard to take advantage of the new graphics capabilities of the hardware. That’s why the team had the graphics engine torn apart for a while to make sure that they could get all that beautifulness out of it, get all the high poly stuff, get all the shadows and get all the lighting and still run at 60 frames per second.

Ja, oké, we snappen het, de engine is nog steeds hetzelfde en alsnog kunnen jullie er zo’n game uit persen. Knap hoor, goed gedaan. Maar toch, ondanks dat een engine maar een klein onderdeel is van een groter geheel, ben ik erg benieuwd hoe een Call of Duty game eruit zal zien met een nieuwe engine. Dat gezegd hebbende, blijft het dan wel aanvoelen als een Call of Duty game? Ze gebruiken niet voor niets elke jaar dezelfde engine. Het zijn professionals, toch? Professionals die houden van de game, anders werk je er niet aan mee. Ze willen zelf uiteraard ook de beste game proberen neer te zetten; je neemt als developer geen genoegen met minder. Zeker niet als je het budget van Activision achter je hebt en het dus eventueel zou kunnen veranderen. Vooralsnog doen ze het niet en dat zal een goede reden hebben. Ik leg het in ieder naast mij neer en ga uit van de know-how van deze mensen. En nu ik de bèta zelf heb gespeeld kan ik niet anders concluderen dat het weer aanvoelt als een ouderwetse Call of Duty game.
https://www.youtube.com/watch?v=_EedXiM8ecc
Dus Black Ops 3 lijkt niet heel veel op Advanced Warfare met al dat thrust-jumping, wall-running en de futuristische wereld? Nee, eigenlijk niet. In Advanced Warfare was het naar mijn gevoel meer een ‘boost’ wat je kon uitvoeren. Het ging van hot naar her en was voor mij persoonlijk niet te overzien. In Black Ops 3 voelt het vloeiender. Het voelt een stuk natuurlijker dan Advanced Warfare. Vooral het wall-runnen voelt echt geweldig. Na een wall-run eraf springen, thrust gebruiken en met een Ground Spike op de grond terecht komen is erg episch! Wel vind ik de game er (nog) niet heel goed uitzien. Het ziet er niet slecht uit, maar het geeft mij niet het wauw-effect waar ik op had gehoopt. Omdat ik nogal een liefhebber van graphics ben, hoop ik altijd op een vlekkeloos uitziende game. Dat is het helaas niet.

Voordat je overigens de multiplayer begint, moet je eerst een specialist kiezen. Je krijgt in deze bèta de keuze uit vier characters die hun eigen ‘special’ hebben. Deze special is het beste te vergelijken met de super charge in Destiny. Naarmate je punten vergaart en de game verstrijkt, loopt er een meter vol die je toelaat deze special te gebruiken. Ik had gekozen voor de “Ruin” specialist, waarmee ik een Gravity Spike kon neerknallen op de tegenstander; een soort ground-pound die de enemies rondom mij afmaakt. Naast deze Ruin character kun je ook kiezen voor Battery, Outrider, Prophet, Seraph of Nomad. Elk van deze specialists heeft overigens twee verschillende specials waar je uit kan kiezen; nog meer variatie in je character dus. Er zijn drie maps beschikbaar: Hunted, Evac en Combine. Hunted is een redelijk grote map. Hier kreeg ik voor het eerst te maken met water en de mogelijk om er in te zwemmen én te schieten. Een waterval in het midden van de map komt precies uit op de B-vlag in Domination en kan met een Gravity Spike goed worden overgenomen. Evac geeft wat meer mogelijkheden voor CQC en dus is een shotgun wel een aanrader. In deze map is wall-running trouwens erg fijn: je kunt heerlijk buitenom de tegenstander flanken. Als laatste is er Combine, welke ik persoonlijk de lastigste vond. Hier kun je buiten het best een sniper gebruiken (long line of sight), of juist ervoor kiezen om binnen alles wat beweegt neer te knallen met een submachine of weer een shotgun.

Mijn valkuil is dat ik alle nieuwe games al snel leuker vind dan hun voorganger. Daar heb ik Black Ops 3 nog te weinig voor gespeeld en dus zal ik dat nu niet zeggen. Deze Call of Duty voelt wel weer zoals vroeger. Voor nu dan, hè. Ik bedoel, het is nog wel de bèta en ik heb het nu één dag gespeeld dus laat ik voorzichtig blijven. Maar het schieten van je gun voelt weer als vanouds en daar houd ik van. Het geeft mij een futuristische wereld met oude gameplay. Voor mij is het wel raar dat ik het zo tof vind, want Advanced Warfare heb ik bijna niet gespeeld (eerste Prestige gehaald en daarna niet meer aangeraakt) en Black Ops 2 was totaal niet mijn game. Ik ben meer van de Call of Duty games van Infinity Ward. Toch voelt Black Ops 3 nu heel erg goed aan. Ik kijk er in ieder geval weer naar uit om een jaar lang Call of Duty te spelen en dat gevoel heb ik lang niet gehad. Wat doet Black Ops 3 dan fout, zoals ik in mijn titel doe vermoeden? Niet veel. En dat is goed. Heel goed zelfs. Stay Frosty!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.