Apple TV: de nieuwe Xbox en PlayStation-killer?

Apple TV: de nieuwe Xbox en PlayStation-killer?

Groot nieuws vanuit het Apple-kamp! De afgelopen keynote van Apple werd er onder meer een nieuwe AppleTV aangekondigd. ‘Nou en?’ zul je misschien denken. Wat heeft dat in godsnaam met games of GameParty te maken? We zitten hier verdorie toch niet op www.AppleParty.net? Nee, dat klopt, maar als er een speerpunt is van de nieuwe Apple TV, dan zijn het games! Nu.nl kopte al “Nieuwe Apple TV draait om games”. Duidelijker kan het haast niet zijn. Dus nu de Apple TV zich hier voor een gedeelte op lijkt te focussen, duiken wij bij GameParty maar eens in het apparaatje van Apple. Heeft iedereen straks naast zijn of haar PlayStation een Apple TV staan?

Gaat de Apple TV de PlayStation 4 en de Xbox One helemaal wegvagen? Nee, dat denk ik (natuurlijk) niet. Daarvoor is het apparaatje simpelweg niet sterk genoeg. Maar wie een eerste blik werpt op de eerste line-up voor het apparaat, moet toch concluderen dat daar behoorlijk wat sterkte titels tussen zitten. Bekende namen als Disney Infinity, Guitar Hero en Rayman zijn de headliners voor de nieuwe Apple TV. Ondertussen komen games als Galaxy on Fire en Transistor ook naar de Apple TV. Stuk voor stuk games die je ook op je PlayStation of Xbox hebt kunnen spelen.

Als we dan ook kijken naar de eerste reacties van de gamesindustrie, valt vooral de reactie van Sony op. Zij geven allereerst aan dat de markt voor games nog altijd booming is, en nog lang niet verzadigd is. Het beste en grootste voorbeeld daarvan is het succes van de PlayStation 4, die zelfs in het Xbox-land dat de Verenigde Staten heet een behoorlijke voet aan de grond krijgt. Volgens de woordvoerder van Sony bekijken ze de games op Apple TV positief: dat is namelijk een manier om meer gamers in de woonkamer te krijgen. En als die gamers eenmaal in die ‘woonkamer’ zitten te spelen op hun Apple Tv, gaan ze misschien ook wel aan de slag op de PlayStation 4 die naast deze Apple TV in de kast staat. Een reactie waar ik voor een gedeelte wel achter sta. Want wat als de Apple TV nou doet voor gaming wat de Wii al eerder deed? Dat ook je moeder en je opa aan het gamen slaan?

https://www.youtube.com/watch?v=wGe66lSeSXg

Want laten we eerlijk zijn, met de iPad en de iPhone heeft Apple er ook al voor gezorgd dat een hoop mensen aan het ‘gamen’ zijn geslagen. Natuurlijk, Candy Crush Saga en Angry Birds zijn waarschijnlijk niet de games waardoor jij jezelf een echte gamer noemt, maar het wordt wel door een hele hoop mensen gespeeld. Wie weet wat Apple wel niet richting het grote scherm kan brengen als zij de juiste mensen op de juiste plek kunnen krijgen. Candy Crush op het grote scherm? Spelletjes als Tetris, Bejeweld en Lumines hebben al bewezen dat zulke simpele puzzelspelletjes echt prima op het grote scherm uit de verf komen. De baas van Ubisoft Mobile heeft zelfs al aangegeven dat zij bij Ubisoft Mobile de ontwikkelingen bij Apple nauw in de gaten houden. Ubisoft wil namelijk altijd tijd investeren in orginele games voor nieuwe technologie. Apple TV zorgt er voor dat op een makkelijke manier miljoenen mensen in aanraking komen met gaming. Ook geeft Ubisoft aan dat zij vertrouwen hebben in Apple, doordat ze een hoop expertise hebben, maar ook omdat Apple een heldere strategie naar buiten heeft gebracht.

De vergelijking met de Wii gaat overigens opnieuw op als we naar de afstandsbediening van de Apple TV kijken. Dezelfde afstandsbediening waar je normaal gesproken bijvoorbeeld Netflix mee zou bedienen op de Apple TV, kun je nu ook gebruiken om mee te gamen. Zo kun je lekker racen met deze afstandsbediening, aangezien de afstandsbediening een accelerometer en een gyroscoop bevat. Ben je na de Wii wel even klaar met het gezwiep en gezwaai, dan kun je ook gewoon een ‘normale’ controller voor de Apple TV kopen. Een aantal derde partijen hebben al aangegeven dat zij controllers willen gaan ontwikkelen voor de Apple TV en de eerste designs zien er tot nu toe best prima uit. Bovendien is een Apple TV met 150 tot 200 euro een stuk goedkoper dan een iPad of een PlayStation, dus die extra controller kun je heus nog wel betalen!

Ik denk dat de woorden van Sony en Ubisoft een heel eind in de juiste richting zitten met hoe het straks met de Apple TV gaat lopen op het gebied van gaming. Natuurlijk, het is geen Xbox of PlayStation-killer, maar het gaat waarschijnlijk wel succesvol zijn. Als Apple nu al partijen als Ubisoft, Disney en Activision aan zich kan binden, dan gaat het met het aanbod op de Apple TV wel goed zitten. Apple TV gaat waarschijnlijk een heel eenvoudige manier worden om een tof spelletje te spelen. Niet zo hardcore als een PlayStation 4 of een Xbox One, maar ook niet zo casual als een potje Angry Birds op je iPhone. Zeker iets om als gamer in de gaten te houden!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.