Hoe belangrijk is de Gamescom nog?

Hoe belangrijk is de Gamescom nog?

Op het moment dat je dit leest is een klein team van GameParty onderweg naar Duitsland. Want jawel, het moment is weer daar. Keulen moet weer bezocht worden, de Gamescom gaat weer een feit zijn. Maar, met een knallende E3 achter ons, vragen we ons af of de Gamescom nog wel net zo interessant kan zijn als voorheen…

Er waren tijden dat de Gamescom net zo interessant kon zijn als dat de E3 dat was. Sony en Microsoft gaven persconferenties waar gewoon compleet nieuwe games aangekondigd werden. Nieuwe hardware was voor de ‘normale consument’ voor het eerst te spelen en qua nieuwswaarde was de show net zo groot als de E3. Echter, de laatste jaren is dat steeds minder en minder aan het worden. En dat is zonde, vooral omdat de Gamescom voor de Europese pers net wat makkelijker te bezoeken is dan de E3. Maar waarom is dat dan?

Ligt de Gamescom te dicht op de E3? De beurs in Amerika is net twee maanden achter ons. Een week vol met aankondigingen, trailers van nieuwe games, speelsessies met andere spellen en heel veel titels waar we niet op kunnen wachten. Natuurlijk is het vaak wel zo dat games die op de E3 getoond worden nog niet speelbaar zijn op de beurs, iets wat tijdens de Gamescom wel het geval is. Maar heb ik zin om twee uur in de rij te gaan staan om bijvoorbeeld het stukje The Last of Us 2 te spelen dat we op de E3 al in videovorm zagen? En dan ook nog eens nagesynchroniseerd in het Duits? Niet echt.

Toch gaan we elk jaar steevast naar Keulen. In de hoop nieuwe dingen te ontdekken. En soms is dat lastiger dan andere keren. Geruchten gaan dat Microsoft de volgende Elite Controller gaat onthullen op de beurs. Tijdens de Inside Xbox praatshow die de studio maandelijks doet, dit keer live vanaf de beursvloer, moeten flink wat titels de revue passeren, waaronder nieuwe games. Nieuwswaarde! Want nieuwe games zijn altijd leuk. Echter, je volgt het nieuws beter wanneer je de stream kijkt dan wanneer je op de beursvloer staat.

En daar zit het ‘em dan ook een beetje. Natuurlijk ga ik graag naar de Gamescom. Het gaat de negende keer worden dat ik mijn perspas om m’n nek hang om aldaar m’n ding te doen voor GameParty. En ik mag dan ook niet klagen. Want wachtrijen, daar doe je als pers niet aan. Je maakt afspraken om achter gesloten deuren demo’s te zien, te spelen en met ontwikkelaars aan de praat te gaan. Maar ook daar merk ik de laatste jaren dat het steeds minder nieuwswaarde heeft. Want in anderhalve maand tot twee maanden na de E3 heeft een ontwikkelaar vaak nog niet heel veel nieuws te tonen. Begrijpelijk.

Toch hopen we altijd op die knaller. Die ene speelsessie die de reis helemaal waard maakt. Dat ene moment waar je later nog over praat. Zoals het moment dat ik Ed Boon, de bedenker van Mortal Kombat, versloeg in zijn eigen game. Of die ontmoetingen met die ontwikkelaars van Blizzard die hele interessante gesprekken met me hadden. Ja, toch is er vaak wel iets wat blijft hangen. En weet je wat, ik mag niet zeuren. Ik ga weer een tijdje naar het mooie Keulen. Om games te spelen. Het leven kan mooi zijn.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.