Batman's originele vijanden

Batman's originele vijanden

Toen Penicilline in 1928 ontwikkeld werd als geneesmiddel was dat enkel wereldnieuws omdat het een wapen bleek tegen tal van bacteriën. Deze kleine schimmel betekende een potente bestrijding tegen tal van ziektesymptomen en leverde de ontdekkers de Nobelprijs op. Het is een verdomd bizarre parallel om te trekken met Batman, ware het niet voor het punt dat ik probeer te maken. Penicilline was belangrijk omdat er bacteriën waren die wereldwijd voor onnodige sterfgevallen zorgden. Het is een gevalletje van ying en yang, de lichte en de duistere kant. Batman is enkel nodig in Gotham City omdat er zoveel volledig geschift boeventuig de dienst uitmaakte voor de Bat op de proppen kwam. Zonder gekken als Penguin en de Riddler zou Batman gewoon een halve zool in een raar vleermuispak zijn die in een te opzichtige auto door de straten scheurt terwijl hij zijn eigen themesong neuriet. Gelukkig maar dat er dus meer dan genoeg bestaansredenen voor Bruce Wayne’s duistere alterego in Gotham te vinden zijn. Genoeg om een laatste feature aan op te hangen.

Vijanden maken een belangrijk onderdeel uit van Batman Arkham Origins, het is dan ook passend om met een blik op dat zootje ongeregeld af te sluiten. Het uitgangspunt van de game is ondertussen alom gekend. Wanneer misdaadbaas Black Mask een prijs op het hoofd van een jonge nog ietwat onervaren Batman zet trekt dat meteen de aandacht van tal van overijverige moordenaars die de vleermuis maar wat graag te pakken willen krijgen. Batman wordt genadeloos in een moorddadig feestje gezogen waarin hij de pinata van dienst blijkt te zijn. Omdat Arkham Origins zich ruim voor de succesjaren van Bruce Wayne afspeelt komen veel figuren als Poison Ivy en Twoface nog niet aan bod, en krijg je met tegenstanders te maken waar het grote publiek niet zo vertrouwd mee is. Een eerste kennismaking dringt zich dan ook op met de bonte bende van Arkham Origins.

Black Mask
De aanstoker, de misdaadbaas die een doodstraf op Batman’s van puntoren voorziene kop zet. De echte naam van Black Mask is Roman Sionis, een kerel met een stevig getroubleerde achtergrond. Roman werd geboren in een welstellend gezin van verwaande blaaskaken dat enkel door sociale klasse en schone schijn geboeid werd. Als pasgeboren baby viel Roman op zijn hoofd en als kind werd hij gebeten door een dolle wasbeer. Je zou voor minder een beetje gekkigheid in je bol krijgen. Zijn verwaande ouders dwongen de jonge Roman om bevriend te worden met Bruce Wayne omdat dit hun status ten goede kwam, hoewel het gezin de Waynes totaal niet kon uitstaan. Dit soort hypocrisie leverde Roman een haat op voor de maskers die zijn ouders in het openbare leven droegen. De zaken leken te verbeteren in het jongvolwassen leven van Roman toen hij een hoge functie kreeg binnen het cosmeticabedrijf van zijn vader. Hij werd er verliefd op de secretaresse Circe en dat leek een positieve kentering op te leveren in het leven van de jonge roman. Helaas keurden de ouders de relatie af en toen ze Roman dwongen de relatie te verbreken brandde hij in zijn razernij het hele huis plat. Met beide ouders omgekomen in de brand nam Roman Sionis de leiding over van Janus Cosmetics. Helaas bleek Roman geen al te beste zakenman en een ongeluk met make-up die honderden vrouwen verminkte bracht het bedrijf in de problemen. Dat Circe vervolgens de verloving verbrak en Bruce Wayne zijn noodlijdende bedrijf overkocht en hem liet vervangen aan de top bleek voor Roman de druppel. Vol haat trok hij naar de begraafplaats van zijn ouders om daar uit te gaan razen, tot hij door een bliksemschicht werd geraakt. Sionis zag het als een teken van wedergeboorte, sloeg de kist van zijn vader stuk en maakte uit de brokstukken een masker. Black Mask was geboren. Black Mask stampte een misdaadorganisatie uit de grond en leek vooral gedreven door een haatdragend gevoel voor wraak. Hij nam wraak op de stafleden van zijn bedrijf die hem hadden weggewerkt, hij verminkte Circe omdat ze hem verlaten had en nu staan Bruce Wayne en Batman als volgende op zijn lijst van slachtoffers.

Killer Croc
Waylon Jones werd geboren met een aandoening die hem muteerde in een groteske krokodil. Hij groeide op bij een tante die het te druk had met haar alcoholverslaving om zich om Waylon te bekommeren. Op zijn zestiende belande hij voor het eerst achter de tralies, waar hij meteen een medegevangene vermoorde die zijn uiterlijk bespotte. Achttien jaar later kwam Jones terug op vrije voeten en ging hij bij het circus aan de slag waar hij de kost verdiende door met alligators te worstelen. Waylon Jones realiseerde zich al snel dat hij buitengewone kracht bezat en dat een leven in de misdaad heel wat lucratiever was dan wat het worstelen hem opleverde. Hij begon zijn misdaadcarrière in Florida, maar verzeilde al snel in Gotham waar hij allianties sloot met diverse slimme misdadige bondgenoten die een agressief monster als killer Croc wel konden gebruiken. Waylon Jones mag dan wel niet bepaald intelligent voor de dag komen, zijn brute kracht maakt hem niet te onderschatten. Riolen vermijden is dan ook de boodschap.

Deathstroke
Batman is zo goed als fucked nu hij in het vizier van Deathstroke ligt. Deathstroke the Terminator staat in het universum van DC namelijk bekend als de beste huurmoordenaar ooit. Deze als Slade Wilson geboren supersoldaat. Via genetische modificaties is hij de ultieme krijger geworden en dat maakt van hem een gevaarlijke tegenstander. Zijn brein is negen keer zo veelzijdig als dat van gewone stervelingen, zodat hij gevechtstaktieken moeiteloos kan omschakelen om problemen op te lossen. Zijn reflexen zijn bovenmenselijk snel, hij is uiteraard zo sterk als tien normale mannen gecombineerd, wordt nooit moe en kan veertig kilometer per uur rennen. Gooi daar bovenop nog eventjes het leuke feitje dat hij de kracht heeft om gebroken botten en andere wonden vlotjes te genereren en je weet meteen dat Batman aan deze kerel een hele kluif zal hebben. Dat Batman in de comics de hulp van Robin en Nightwing nodig had om deze Deathstroke te verslaan toont aan dat Bruce maar beter zijn beste beentje voor zet om deze Deathstroke te verslaan in Origins.

Deathshot
Als Deathstroke de dodelijkste huurmoordenaar in de Dc-comics is, dan kun je deze Deadshot beschrijven als de op één na dodelijkste. Als kind keek Floyd Lawton enorm op naar zijn broer, de steunpilaar in een gezin met mishandelende vader. Toen die broer op een dag het recht in eigen handen wou nemen en vader het hoekje om helpen sloot hij de jonge Floyd buiten. De jonge kerel wou zijn broer een grimmige toekomst achter de tralies besparen en klom in een boom om het geweer uit zijn handen te kunnen schieten door het open raam. De tak waarop Floyd zat te mikken brak echter door wat resulteerde in een verkeerd schot dat de schedel van de broer doorboorde. Floyd Lawton schoot per ongeluk zijn broer dood en redde zijn gehate vader, een daad die hem tot een leven van huurmoordenaar dwong en hem de eed deed zweren nooit nog te missen. Sinds die dag heeft Lawton geen enkel schot meer gemist en nu richt hij zijn vizier op Batman.

Copperhead
Deze tegenstander heeft al diverse vormen gehad, maar maakt in deze game voor het eerst opwachting als een vrouw. Dat Copperhead de fysieke eigenschappen heeft van een slang, tot de gevorkte tong toe, maakt haar erg bedreven en gevaarlijk in lijfgevechten. Met haar giftanden zou ze het Batman wel eens erg lastig kunnen maken. Je zou voor minder gaan sidderen van angst.

Firefly
Garfield Lynns is een aan lager wal geraakte pyrotechnics-expert voor speelfilms die een leven in de misdaad als nieuwe carrièrewending gekozen heeft. De kerel is volledig geobsedeerd door vuur en heeft dan ook een voorliefde voor brandstichting. Firefly gelooft dat hij visioenen kan zien in de vlammen en bouwt dan ook een pak waarmee hij zoveel mogelijk van Gotham in de fik kan steken. Zijn pak laat hem toe te vliegen terwijl hij zijn tegenstanders bestookt met een vlammenwerper. Voor hardnekkige vleermuizen heeft hij ook een granaatwerper en andere licht ontvlambare gadgets in petto. Deze kerel lijkt vol vuur achter Batman aan te gaan.

Lady Shiva
Deze als Sandra Woosan geboren meid bracht haar jeugd door in een anonieme sloppenwijk en werd opgevoed tot een buitengewone krijger door de League of Assassins van Ra’s al Ghul. Samen met haar zus ontvluchtte Sandra haar harde geboorteplek om een nieuw leven in Detroit op te bouwen. In de Verenigde Staten perfectioneerde Sandra haar martial arts. Zij en haar zus Carolyn vormden een perfect op elkaar ingespeeld duo dat van hun gevechtskunst een gracieuze kunstvorm maakte. Op een dag liep alles mis. Ra’s al Ghul stuurde moordenaar David Cain op de zussen af die zag hoe Sandra tijdens het sparren met Carolyn zichzelf constant beheerste. Om het ware potentieel van Sandra te ontlokken vermoorde Cain de jongere zus, wat uiteraard tot een wraakgevecht leidde. Tijdens het gevecht met Caine realiseerde Sandra zich hoe zeer haar zus haar steeds afgeremd had. Ze bezat tonnen onbenut potentieel, maar was bezig met een gevecht dat ze niet kon winnen omdat de liefde voor haar zus haar steeds afgeremd had. Caine besloot na die openbaring het leven van Sandra te sparen indien ze hem een kind zou baren die de perfecte bodyguard voor Ra’s al Guhl zou worden. Sandra van haar kant werd herboren onder de naam Lady Shiva, zowel schepper als vernietiger. Al die jaren heeft ze verder gewerkt aan het perfectioneren van haar skills en liet ze zich her en der inhuren voor lastige klussen. Batman is de jongste klus waar ze voor werd ingehuurd, en zonder ook maar een greintje liefde over om haar af te remmen zou dat wel eens hard aan kunnen komen.

Mad Hatter
De Mad Hatter heet eigenlijk Jervis Tetch, een individu dat door manische depressie en een compulsieve stoornis moeite heeft om fictie van realiteit te onderscheiden. Tetch denkt dus daadwerkelijk dat hij het wereldberoemde personage uit Alice in Wonderland is. Hij begon zijn carriere als een wat zielig figuur, maar zijn daden werden de laatste decennia stukken grimmiger. Hij ontvoerde ooit de dochter van commissaris Gordon omdat hij dacht dat ze Alice was en hoewel hij geen krachten bezit dient Batman op zijn hoede te zijn voor zijn hoeden. Inderdaad, ik maakte net die flauwe pun. De hoeden van de Mad Hatter kun je vergelijken met de paraplu’s van Penguin en kunnen dus diverse wapens bevatten. Ook in hypnose is Jervis Tetch behoorlijk bedreven. De kleine opdonder zo snel mogelijk een ritje richting Arkham aanbieden lijkt de meest aanbevolen behandeling voor dit sujet.

Electrocutioner
Lester Buchinsky heeft elektrische krachten. Dat lijkt me redelijk logisch als je jezelf de electrocutioner laat noemen. Hij nam de fakkel over van zijn broer die soortgelijke krachten had en wende eventjes zijn krachten aan voor het goede tot hij besefte dat er meer geld te rapen viel op het criminele pad. Het feit dat Batman zo een bezig baasje is dat netjes alle boeven achter tralies zet helpt de zaak uiteraard ook niet. We hebben hier dus met een ietwat afgunstig baasje te maken dat met genoegen de Bat te grazen wil nemen. Buchinsky kan elektrische circuits overnemen en stevige dosissen voltage afvuren. Beste om even de plasjes water te vermijden, Bruce.

Uiteraard zijn dit de enige figuren uit het rijke Batman-universum die hun opwachting zullen maken in de game, maar figuren als Joker en Bane hoeven uiteraard geen introductie meer bij het grote publiek. Zeker is in elk geval dat Batman een uitdagende tijd tegemoet gaat. Zal hij deze overvloed aan vijandigheid overleven? Omdat dit een prequel is die zich afspeelt voor Arkham Asylum weten we uiteraard het antwoord op die vraag. Of Arkham Origins ook een goeie opvolger voor die game is, dat kom je uiteraard binnenkort in de review van Bas te weten.

Iedere gamesite heeft die ene toffe, lieve meid nodig die te porren valt voor de schattige platformgames. Hier bij GameParty moeten we het echter nog steeds met Eefje stellen. Een inktzwart gevoel voor humor, ietwat van een grote bek en een voorliefde voor de meest gewelddadige games die je kan bedenken. Dat is Eefje in een notendop.