De beste E3 momenten ooit

De beste E3 momenten ooit

De Electronic Entertainment Expo, de E3 zoals we ‘em liefkozend noemen, staat op het punt om weer te beginnen. Een week lang zijn alle ogen gericht op Los Angeles, daar waar alle nieuwe hardware, games en ervaringen voor de komende jaren getoond worden. De E3 is een tijd van feest en viering en toffe momenten voor gamers. Wat zijn volgens ons de beste momenten van de E3 tot nu toe?


Bas van Dun: Microsoft en de backwards compatibility-aankondiging
Ik ga je meteen zeggen, ik gebruik de mogelijkheid om Xbox 360-titels te spelen op mijn Xbox One niet vaak. Soms wil ik nog wel eens een spel starten van mijn oude console, maar dan is het vaak omdat ‘ie via Games with Gold downloadbaar is gesteld. Waarom? Simpel. Mijn Xbox 360 staat recht naast mijn Xbox One. Wanneer ik een ‘oude game’ wil spelen, start ik dus gewoon de 360 op. Mijn savegames staan daar nog steeds gewoon op (ik moet ze nog steeds eens naar de Cloud sturen zodat ze op de One te benaderen zijn) en ik vind het oprecht niet erg om op die oude Xbox te spelen. Het voelt zelfs heerlijk om af en toe die controllers weer in mijn handen te hebben. Toch is de aankondiging van deze functie mijn meest favoriete E3 moment. Bekijk de beelden eens. De emotie, de blijheid die gepaard is met deze aankondiging in de zaal is gigantisch aanstekelijk. Dit was een functie die écht gigantisch veel gevraagd werd. En het was moeilijk voor Microsoft, maar ze brachten het. Zonder extra kosten, wat even een sneer was naar Sony. Het liet ook zien dat Phil Spencer de juiste persoon was voor de Xbox divisie, nadat het flinke schade op had gelopen. Nog steeds is dit moment geweldig om terug te zien. Ik krijg spontaan zin om een Xbox 360-game te starten na het zien van de video. Dit keer wél op de Xbox One.


Daan Thissen: Uncharted 4 trailer, 2014
De E3 heeft zoveel geweldige momenten dat het lastig is om het beste te kiezen. Ieder jaar word ik weer enthousiast door de nieuwe trailers, of de nieuwe hardware die wordt aangekondigd. Het hele gevoel rond de E3 is één groot hoogtepunt. Wetende dat alle liefhebbers van games bij elkaar komen om te genieten waar we allemaal zo’n fan van zijn. De spanning en nieuwsgierigheid die ik voel als er weer een nieuwe presentatie begint zorg ervoor dat ik altijd vol verwachting uitkijk naar een nieuwe E3. Als ik dan echt één moment moet kiezen, dan was het de trailer van Uncharted 4 die Sony liet zien tijdens de E3 2014. Natuurlijk was het geen verrassing, want ik wist dat Uncharted 4 er aan zat te komen. Maar omdat de Uncharted-serie één van mijn favoriete game franchises is was ik zo hyped om de eerste beelden te zien van Nathan Drake en kon die nacht niet meer stuk.


Eefje Schietgat: Sony, 2013
De Sony persconferentie van 2013 was eén grote barrage aan meppen richting Microsoft. Zie je, de Xbox One werd aangekondigd met heel wat features die gamers niet al te tof vonden. De console zou constant verbonden moeten zijn met het internet om te functioneren, games zouden gebonden worden aan je account zodat games lenen of tweedehands kopen en verkopen niet langer zou lukken en dat alles aan een prijskaartje van 499 dollar. Sony spendeerde het eerste deel van haar conferentie om die nadelen van de Xbox One stevig te counteren. Ja, je kon games op PS4 gewoon ouderwets delen en nee de console moest niet verplicht constant verbonden zijn met het net en uiteraard aan een prijskaartje dat honderd euro goedkoper was. Het voelde als een boksmatch waarin Sony grote concurrent Microsoft tegen het canvas sloeg nog voor ze überhaupt toonden waar het om hoort te gaan, namelijk de games. The Order 1886, Killzone Shadowfall en Infamous: Second Son maakten dikke indruk. De keynote van Sony op die E3 van 2013 legde veel van het grondwerk voor het latere succes van de PS4, dat is zeker. 


Harmen Bootsma: Fable trailer, 2003
Sowieso heb ik de periode waarin de originele Xbox zijn eerste stappen zette als enorm magisch ervaren. Ik was gefascineerd door de hardware (een harde schijf in een console, whut?!) en de prachtige graphics die het apparaat op mijn tv toverde, maar nog meer was ik onder de indruk van de games die erop speelbaar waren en de manier waarop het geheel in de markt werd gezet. Zo heb ik bijvoorbeeld talloze, maar dan ook echt talloze keren de eerste reclame voor Xbox Live (Dark Master!) bekeken. Maar de meeste indruk maakte toch echt Fable. De sfeer die in de eerste trailers van die game naar voren kwam betoverde me, en ik kon helemaal wegdromen bij het idee hoe het zou zijn om daadwerkelijk in die (virtuele) wereld rond te lopen. Een van de hoogtepunten waarbij ik dat gevoel kreeg – en nog steeds krijg – is bij de trailer die op de E3 van 2003 getoond werd. Het spel zelf mocht dan misschien niet zo goed zijn als beloofd en gehoopt, maar man, wat kan ik nog steeds genieten als ik footage en dan vooral deze trailer van dat spel zie.


Robin Link: Onthulling Nintendo DS, 2004
Miyamoto die voor het eerst een Nintendo DS in zijn handen houdt, voor mij is het een van de meest iconische momenten van de E3 ooit. Nu is een onthulling van een nieuwe handheld natuurlijk altijd spectaculair, maar deze bleek er eentje die achteraf enorme historische waarde blijkt te hebben gehad. We weten namelijk allemaal hoe succesvol de Nintendo DS is geweest. Laat het even op je inzinken. De Nintendo DS is 154 miljoen keer over de toonbank gegaan. Daarmee is de DS de bestverkopende handheld allertijden. Sterker nog, de DS is bijna het bestverkopende game-systeem aller tijden. Maar het bijzondere is dat in eerste instantie de DS helemaal niet zo goed ontvangen werd die E3. Gamers maakten Nintendo belachelijk en keken massaal naar dat wat Sony deed. Zij kwamen met de PSP; een veel krachtiger apparaat. Bovendien, wat moesten we in godsnaam met die twee schermen? Maar toen mensen ook echt met het systeem aan de slag gingen, was iedereen om. Het was revolutionair die twee schermen. Grote ster van de Nintendo DS was misschien wel het touchscreen. Nu is het misschien een vanzelfsprekendheid, maar in 2004 was het touchscreen nog echt revolutionair. Achteraf liet Nintendo dus in 2004 maar weer eens haar magie zien.


Natuurlijk zijn er veel meer geweldige momenten die ons bij zijn gebleven. Het terugbrengen naar één gebeurtenis was dan ook niet makkelijk. De E3 geeft ons al meer dan twintig jaar elke keer weer nieuwe momenten die ons lang bij blijven. Wat is jouw favoriete moment?

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.