De E3 verwachtingen van Harmen

De E3 verwachtingen van Harmen

Sinds de lancering van de Nintendo Switch ben ik me aan het ontpoppen tot een ware Nintendo-head. Mijn Xbox One en PlayStation 4 gebruik ik (veel te) weinig; de Switch is de eerste console waar ik naar grijp op het moment dat ik even tijd heb om te gamen. Daarom richt ik me in navolging op Bas volledig op een Nintendo-centered verwachtingenlijstje.

Verwacht: Super Mario Odysey groots aanwezig
Tot nu toe hebben we nog geen echte gameplay van de nieuwe 3D sandbox Mario-game gezien, maar vast staat dat dat tijdens de komende E3 en voorafgaande Nintendo Direct gaat veranderen. De game komt dit najaar uit en waarschijnlijk zet Nintendo tijdens de E3 op volledige oorlogssterkte in op deze game. Verwacht heel veel gameplayfootage, een releasedatum en onthullingen van speciale features (co-op?) die in het spel zullen zitten, evenals een eerste blik op waarschijnlijk gelijktijdig releasende Amiibo’s. En stiekem hopen we natuurlijk dat Nintendo een bommetje dropt en een speelbare demo in de eShop zet, al is dat iets te ambitieus vrees ik.
Verwacht: Mario + Rabbids Kingdom Battle onthulling
Langzaamaan begint de Mario/Rabbids-crossover zich te ontpoppen tot het slechtst bewaarde geheim van de gamesindustrie. Officieel is het spel nog niet bevestigd of aangekondigd, maanden geleden lekte echter al dat een dergelijke game eraan zat te komen en vorige maand kwam het eerste artwork (onbedoeld) naar buiten. Uit datzelfde artwork viel af te leiden dat het eigenlijk de bedoeling was geweest om de game tijdens de E3 met een ‘bang’ uit de doeken te doen. Het lijkt dus een zekerheidje dat we meer van Mario + Rabbids Kingdom Battle gaan zien, al zal van een bang weinig sprake meer zijn…

Verwacht: Smash Bros. Switch onthulling
Er kan natuurlijk geen Nintendo-platform bestaan zonder een vast rijtje (top)games uit de keuken van de Japanse gamegigant. Zelda en Mario Kart kunnen we afvinken en daarnaast zijn de opvolger van Splatoon en het nieuwe Arms ook niet meer ver weg. Plus eind dit jaar verschijnt natuurlijk het hierboven besproken Super Mario Odysey. Dan blijven er nog een aantal titels over, en ik denk dat Super Smash Bros. de meest waarschijnlijke daarvan is om een aankondiging te krijgen tijdens de E3. Misschien wordt het net als Mario Kart een Deluxe-versie van Super Smash Bros. Wii U. Dat zou voor het grote publiek (dat geen Wii U had) geen ramp zijn, maar persoonlijk zou ik toch liever een compleet nieuwe game, vanaf de grond opgebouwd voor de Switch zien. Inmiddels hebben ze bij Nintendo tijd genoeg gehad en nog in het vooruitzicht, dus met nog een Deluxe-versie op de proppen komen zou dan toch een beetje jammer zijn.

Verwacht: De 3DS staat voor de laatste keer in de spotlights
Hoewel Nintendo zelf bij hoog en laag beweert dat de 3DS prima naast de Switch kan bestaan, denk ik dat de handheld toch langzaamaan uitgefaseerd gaat worden. Tijdens de E3 zal er nog wel de nodige aandacht aan het apparaat besteed worden en ik verwacht ook dat er wat nieuwe, toffe titels aangekondigd gaan worden, maar daarna is het schluss. Het heeft, zeker nu de Switch zo lekker gaat qua verkopen, voor NIntendo veel meer waarde om alle focus te richten op de ontwikkeling van games voor de Switch, om het nieuwe platform voor zowel gamers als ontwikkelaars zo snel mogelijk zo aantrekkelijk mogelijk te maken en te houden. Ze hebben nu eenmaal de keuze gemaakt voor een hybride console, dan zullen ze die ook alle mogelijke steun willen geven lijkt me.

Verwacht/gehoopt: Virtual Console wordt aangekondigd voor de Switch

Eigenlijk neigt dit meer een hoop en advies dan naar een verwachting, maar ik denk dat Nintendo zelf ook wel weet dat ze heel veel hartjes sneller laten kloppen als ze gewoon even Virtual Console, met GameCube-games uiteraard, aankondigen. Er was al grote verbazing dat het retro-games platform niet gelijktijdig met de Switch lanceerde en er is zo’n grote vraag naar, dat Nintendo bijna niet anders kan dan het zo snel mogelijk aankondigen. Echter blijft het een bedrijf dat vooral haar eigen ding doet en minder dan anderen beïnvloed wordt door publieke opinies, vandaar mijn twijfel. Ik wil het echt heel graag, ook om het momentum van de Switch te behouden en te versterken, maar ik ben o zo bang voor de koppigheid en eigenwijsheid van Nintendo.

Gehoopt: Call of Duty: WW2 komt tóch naar de Switch
Dit is er eentje in de categorie ‘tegen beter weten in’. Natuurlijk is Call of Duty: WW2 alleen aangekondigd voor PC, PS4 en Xbox One, maar ik heb laatst ergens gelezen dat Activision de deur toch nog op een kiertje zou houden. Als grote verrassing en knaller zou tijdens de Nintendo Direct voorafgaand aan de E3 dan tóch de nieuwe Call of Duty onthuld worden voor de Switch. Ik wil het denk ik te graag om er rationeel over na te kunnen denken. Want het zou juist heel erg on-Nintendo zijn om een Westerse titel met veel bombarie als deze tijdens een normaal gesproken zo ingetogen, bescheiden Nintendo Direct te laten zien. Het is eigenlijk te mooi om waar te zijn, maar ik wilde hem toch even delen.
Gehoopt: Overwatch krijgt een Switch-release
Waar de hoop hierboven toch nog met een kleine teennagel voet aan de grond heeft, is de hoop dat Overwatch naar de Nintendo Switch komt eigenlijk totaal belachelijk. Blizzard heeft al, zij het niet precies met deze woorden, gezegd dat het de handen vol heeft aan de versies voor de huidige consoles naast de PC versie. Daarnaast zien ze het feit dat de Switch draagbaar is als een breekpunt voor een online-only game als Overwatch. Echter zijn ze bij Blizzard wel fan van Nintendo’s nieuwe console en zeggen ze zelf ‘zeg nooit nooit’. Dat plus het feit dat ik de stijl van Overwacht enorm goed bij Nintendo vind passen, doet me toch ergens heel ver weg een klein sprankje hoop koesteren. Misschien niet dit jaar, misschien wel volgend jaar. Maar waarschijnlijk niet. Zucht…

Zoals je ziet heb ik mijn lijstje van boven naar beneden geordend van ‘waarschijnlijk’ naar ‘(bijna) schier onmogelijk’. Ik leef dan ook een beetje tussen hoop en vrees in toe naar deze E3. Hoop dat Nintendo het écht goed gaat doen deze keer, vrees (en gezien dat waarop ik precies hoop ook realistisch) dat ze het toch een beetje gaan laten liggen. Maar goed, de E3 is natuurlijk ook meer dan alleen Nintendo. Ik kan bijvoorbeeld niet wachten wat Microsoft gaat doen met de Scorpio. Wat er in het vat zit voor de PlayStation 4. Wat Sony verder gaat doen met PS VR. Of ik eindelijk misschien toch eens kriebels ga krijgen om een PC te kopen doordat er een ijzersterke exclusive wordt aangekondigd. Vast staat in ieder geval dat deze E3, net als vorige jaren, weer een feest gaat worden om te volgen. Ik heb er zin an!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.