De weg naar competitief gamen

De weg naar competitief gamen

Sinds Call of Duty: Modern Warfare 2 te spelen was op de PlayStation 3 en Xbox 360 ben ik een tikkeltje verslaafd geraakt aan de serie. Dan heb ik het wel over de online multiplayer natuurlijk. Ik begon als een totaal onervaren speler, zelfs nog nooit een shooter aangeraakt (ik was een race-gamer) maar toch leek het me leuk. Op YouTube zie je veel mensen die buitengewoon goed zijn, montages maken en competitief gamen. Toen dacht ik: dat wil ik ook!

Stap 1: Veeeeeel spelen!
Misschien vanzelfsprekend, maar veel gamers onderschatten dit. Met veel spelen bereik je veel. Je leert de mappen uit je hoofd, je leert hoe mensen reageren en je kan inschatten welk wapen jou het beste ligt. Om terug te komen op het weten hoe mensen reageren: dit wilde ik eerst niet geloven. Zelf geloof ik niet in mensen die kunnen voorspellen wat de ander doet of gaat doen. Toch merk ik wel dat na zoveel jaar een CoD-gamer te zijn, ik redelijk goed kan voorspellen hoe mensen zich door de map bewegen. Vaak resulteert dit in een mooie kill en gescheld naar mij toe door de headset maar ach…. What else is new?

Stap 2: Je uiteindelijke doel vaststellen
Deze feature gaat eigenlijk niet zozeer om mijn gamersverhaal achter Call of Duty, maar ook om de plannen die ik heb. Mijn doel is om zo goed mogelijk te worden, zoals ieder ander dat wil. Sinds de komst van de next-gen consoles heb ik zitten nadenken. Zal ik wel of niet competitief gamen? Na lang nadenken en op veel websites te hebben gezeten heb ik besloten het een kans te geven. Niet geschoten is altijd mis. Dus besloot ik me aan te melden bij Fariko Gaming, een Nederlandse gaming-organisatie waar ik al het een en ander van gehoord had.

Stap 3: Competitief gamen, wat is het?
Competitief gamen moet je zien als gamen op next level. Je vormt een team en met dat team probeer je zo goed mogelijk te worden. Je kan je bijvoorbeeld aanmelden voor LAN-evenementen en er bestaat een COD-championship. In Nederland ken ik tot nu toe alleen Fariko Gaming als team. De grote man hierachter is Alexander Korf aka FarikoBrainiac. Bij Fariko Gaming draait het niet om altijd eerste worden, maar spelen plezier en community ook een grote rol en dit is precies wat ik zocht.
Graag wil ik een team vormen. Een stabiel team dat goed kan communiceren en ook als een team werkt. Het hoofddoel hoeft niet per se “Wij willen alles winnen” te zijn, maar natuurlijk wel zo hoog mogelijk eindigen. Tenslotte blijft het wel een spel en naast winnen bestaat er ook zoiets als plezier. Ik besloot, met mijn inmiddels CoD-buddy Auke, een poging te wagen. Een account hebben we, een naam hebben we, nu nog gamers die hetzelfde willen als wij.

Ik kan natuurlijk een heel stappenplan maken, maar voor nu hebben jullie een grove schets van mijn plannen. Competitief gamen betekent dat je goed moet zijn en tegenslagen moet kunnen incasseren. Hier ben ik mij ook bewust van en ik heb via Twitter contact gehad met Alexander. Hij vertelde mij dat ik eens naar zijn blogs op de website zou moeten kijken. Nou ben ik totaal niet van het lezen, vooral geen grote lappen tekst, maar voor dit doel wil ik het graag doen. Ik kwam bij blogs terecht die gaan ober team building en MBTI. Zelf was ik hier niet bekend mee, en ik denk dat ik niet de enige was.

MBTI is een een systeem om je persoonlijkheid te classificeren. Iedereen is anders, maar iedereen heeft ook iets gemeen. De een is creatiever dan de ander bijvoorbeeld. Dat hoeft niet te betekenen dat de ander helemaal niet creatief is, echter bij iemand die van nature creatief is kost het minder energie om iets te maken in bijvoorbeeld photoshop of iets te bedenken. Na de blog gelezen te hebben deed ik een test. Eens zien wat voor persoonlijkheid ik nou werkelijk heb. Uit die test bleek dat ik een type INTJ ben. Ik haal onder andere mijn energie/inspiratie voornamelijk vanuit mijn innerlijke belevingswereld. Nu zullen veel mensen denken wat heeft dit met gaming te maken? Dat zal ik uitleggen: iemand die creatief is kan bijvoorbeeld een tactiek bedenken, of verschillende tactieken. Dit kost voor diegene minder energie en zal waarschijnlijk nog effectiever zijn dan bij iemand die totaal niet creatief is. Een ander voorbeeld kan zijn dat als iemand een leider is, die ook de functie als leider beter op zich kan nemen. Op deze manier kan je een goed team vormen en ieder zijn eigen rol geven. Natuurlijk moet je niet opzoek gaan naar mensen die een bepaald MBTI-type hebben, maar als de klik er is werkt het natuurlijk prima.

Tot zover mijn feature over competitief gamen en Fariko Gaming. Op dit moment ben ik erg druk bezig om een team te vormen op de PlayStation 4. Het liefst een Nederlands team. Denk je na het lezen van mijn feature dat je het ook wel een kans wilt geven? Je kan je altijd aanmelden bij bijvoorbeeld Fariko Gaming en een team zoeken. Als jullie vragen hebben, post ze in de comments hieronder. Ik ga snel weer aan de slag met m’n eigen skills verbeteren!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.