Deze spin-off’s willen wij zien!

Deze spin-off’s willen wij zien!

Ik ben momenteel nog steeds druk bezig met Halo Wars 2; een fantastische game die we hier op GameParty hebben kunnen belonen met een volle 9. Een punt waar ik compleet achter blijf staan. Het spel weet me keer op keer toffe actie voor te schotelen in een wereld die ik zo liefheb. Het is Halo, maar dan met een twist; Halo en RTS is voor sommige misschien nog steeds een beetje een rare combinatie. Maar het deed me denken: welke grote franchises zouden het ook goed doen in andere genres?

Gears Wars
Het klinkt als een logische keuze. Als de snelle shooter gameplay van Halo werkt in een Real Time Strategy, moet Gears of War dat ook kunnen. Al zou een ‘Gears Wars’ misschien een te makkelijke conclusie zijn. Natuurlijk, een RTS mixen met Gears of War zou uit kunnen lopen op een hele intense actiegame. Maar ik wil een stapje verder gaan. Zou Gears of War juist niet heel goed werken als dungeon crawler? Nee, nee, denk even mee. Neem een titel als Diablo III, waarin je met jouw personage door duistere dungeons loopt, hakkende op alles wat je tegen blijft komen. Vanuit een perspectief dat boven de speler hangt is de actie op momenten behoorlijk chaotisch, maar nooit onoverzichtelijk. Gooi dit in de mix met Gears of War, verander je speelbare personage in een team van vier COG-soldaten (Coöperatieve mode? Graag!) en stuur ze de gaten in die de Locust hebben gemaakt. Breng de oorlog terug naar onder het oppervlakte van je planeet. Waar kan ik tekenen?

Pennyworth
Het verhaal van Batman kennen we allemaal. Bruce Wayne verliest op jonge leeftijd zijn ouders, zet zich in om tegen de misdaad te vechten en wordt Batman. In zijn missie verslaat hij de grootste schurken en overkomt hij zijn eigen angsten. Maar de man achter The Bat wordt vaak vergeten. Alfred! De butler van Bruce is degene die hem heeft gemaakt tot wat hij is. Het is zijn levenswerk geworden om Bruce te trainen tot de man die hij is. En daarom lijkt het me zeer interessant om een game te spelen waarin we Alfred zijn, waarin wij de keuze krijgen om Bruce te kneden als een klontje klei. Om te zien hoe ver we hem kunnen laten gaan, hoe zijn Batman zou worden met onze kennis en keuze vrijheid. Een psychologische thriller waarin keuzes belangrijk zijn, waaruit jij kunt beslissen wat wel of niet een aandeel mag zijn in het leven van de toekomstige vleermuisman. Breek je Bruce of spaar je hem… en wat zijn daar de resultaten van in zijn latere leven?

The Walking Dead Survivor

Er zijn al heel wat games rondom The Walking Dead verschenen. Sommigen sterk, voornamelijk uit het kamp van Telltale. Sommigen die harder stonken dan de gemiddelde drol; denk aan de shooter van een paar jaar geleden uit handen van Activision. Ja, het denken aan die game geeft me nog hoofdpijn. Wat de game van Telltale goed deed en de game van Activision juist niet, is het probleem leggen bij het overleven. The Walking Dead draait niet om het neerschieten van zoveel mogelijk zombies, het draait over het overleven. Een online RPG in deze wereld lijkt me dan ook interessant. Sluit je aan bij een groep andere spelers, sluit een soort guild en help elkaar overleven. Ga jij op zoek naar voedsel? Gaat je andere teamlid op zoek naar kleding? Of trekken jullie er samen op uit om andere overlevenden te vinden? En wat doe je wanneer je andere groepen tegen gaat komen? Sluit je een verbond waardoor je alles moet delen (en dus minder voedsel voor jezelf hebt), of kies je voor een oorlog. En uiteraard, de dreiging van de vele Walkers is constant aanwezig.

World of Pokémon
Er is niemand die je zegt dat de Pokémon-titels op de draagbare platformen van Nintendo slecht zijn. Want dat zijn ze niet. Dat is geen mening, dat is een feit. De RPG’s waarin we al vele generaties lang de digitale monsters aan het vangen zijn hebben een culturele impact en hebben ervoor gezorgd dat volwassen mannen nu met Pokémon Go de hond vaker uitlaten dan ooit tevoren. De sprong naar een volledige 3D versie is echter nooit gekomen. Zonde, want dat zou een systemseller voor de Wii U/Switch kunnen zijn. Maar ik ga graag een stapje verder. Want hoewel zo’n 3D-versie leuk kan zijn, waarin je als speler door een grote open wereld kunt lopen (zoals Skyrim, maar dan op z’n Pokémon), zou ik liever een heuse Pokémon MMO zien. Jawel, geef Pokémon dat World of Warcraft-sausje. Trek er op uit in een gigantische wereld waarin duizenden of miljoenen andere trainers in het wild hun beesten vangen. Wordt sterker, daag elkaar uit, doe missies en probeer eens in het jaar de Poké League te winnen. Waarom is dit er nog niet, Nintendo?!

The Former Platformer
Zegt de naam Blinx je iets? Het was een kat die met zijn stofzuiger de tijd kon manipuleren. Het was een personage tijdens de launch van de originele Xbox waarvan gedacht werd dat het de Mario van Microsoft werd. Maar de tijd leert ons dat dit niet het geval bleek te zijn. Ken je Gex? Een gecko die tijdens de dagen van de PlayStation zijn eigen platformers had. Of laat de naam Croc een belletje rinkelen? Een groen krokodil/dino/draakje die de legende van de Gobbos boven water moest zien te krijgen. Deze personages hebben allemaal iets gemeen: ze hadden een prominente rol in platformgames, maar werden nooit zo groot als een Jak & Daxter, Crash Bandicoot of Mario. Al vele jaren zijn ze uit ons leven verdwenen. Maar er is een manier om ze terug te halen: zet ze samen in één game en verzin een verhaal waarin deze ‘vergeten platformhelden’ terugkeren om te bewijzen dat ze relevant zijn. Een game waarin ze samenwerken en misschien elementen uit platformers die wel wisten te scoren op de hak nemen. Als een spoof op het genre met een gigantische knipoog naar de gamers van twintig jaar geleden. En gooi Bubsy er ook meteen bij. Ik mis die gekke bobcat!

Het is natuurlijk makkelijk om zo enkele concepten te verzinnen. Op papier klinken ze mij stuk voor stuk als goudmijnen in de oren. Maar, ontwikkelaars zullen hun redenen wel hebben om nog niet naar deze uitstapjes te hebben gekeken. Ik geef deze ideeën echter gratis weg. Maak deze games en maak mij blij. Heb jij nog ideeën? Gooi ze vooral in de comments!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.