Dit wil ik in VR!

Dit wil ik in VR!

Virtual Reality. Het lijkt de trend van het moment: met een gigantische bril op je neus je spellen spelen. Je laten transporteren naar de virtuele wereld en helemaal op kunnen gaan in wat je daar gaat beleven. Oculus, HTC Vive, PlayStation VR…. er zijn genoeg spelers op de markt. En geen van hen kan me ook maar een beetje interesseren.

Ik heb nog steeds helemaal niets met VR. Natuurlijk, het is geweldig om op een beurs als E3 of Gamescom even met zo’n ding aan de slag te mogen, maar voor thuisgebruik trekt het me allerminst. Ik heb geen zin om zo’n lomp ding op m’n hoofd te zetten om zo mijn games te spelen. Laat mij maar gewoon ‘ouderwets naar die 106 centimeter full HDTV’ kijken. Ook een stuk socialer voor mensen om je heen. Maar wanneer ik nadenk over VR, zijn er enkele games die mij toch over de streep zouden kunnen trekken om zo’n ding aan te schaffen.

Superman
De laatste echt goede Superman-game? Bestaat die? De superheld (een pun zonder een pun te zijn!) heeft al een hele hoop verschrikkelijke games gekregen. Denk aan Superman Returns, die ik speelde op de Xbox 360. Of zelfs aan Superman 64… ik lig er nog wakker door. Maar in VR zou een Supermangame best kunnen werken. Vliegen door de straten van Metropolis, zelf bepalen hoe hoog en hoe hard. Alles zien vanuit de ogen van Clark Kent. De snelheid voelen door de snelle verversing van beelden voor je neus. Het gevoel van complete vrijheid. Tot natuurlijk de stad aangevallen gaat worden en je in aanvalmode moet. Hoewel de actie misschien minder interessant is dan het vlieg-aspect, ben ik zeer benieuwd hoe het zou zijn om zo in de schoenen van Superman te stappen. De Batman: Arkham VR demo heb ik nog niet gespeeld, maar het zijn van een superheld kan met VR een extra dimensie krijgen…

Forza Motorsport
De enige racer die ik in de laatste jaren heb gespeeld, is de Forza-franchise. Waar ik vroeger een groot voorstander was van Gran Turismo, heeft Forza in mijn ogen de fakkel overgenomen. En hoeveel het de game ook moeilijker maakt; ik speel zoveel mogelijk vanuit het zicht in de cockpit. Met je pookje om je heen kijken, een blik in je linker spiegel. Even in de achteruitkijkspiegel zoeken naar de achterligger, over je schouder naar rechts kijken wanneer hij probeert te passeren. Ja, dit zou ik in VR willen spelen. En ik geloof er dan ook heilig in dat Forza in VR gaat verschijnen wanneer de Scorpio gaat verschijnen. Een racer, elke racer, smeekt om VR om de volgende stap te kunnen maken. Want zeg nu zelf, eigenlijk zijn de meeste serieuze racers tegenwoordig meer van hetzelfde, toch?

Star Wars Rogue Squadron
Een beetje vals is dit wel, aangezien Battlefront precies op de PlayStation gaat krijgen wat Rogue Squadron kan zijn. Ik smeek al jaren om een nieuwe Rogue Squadron, maar een aankondiging blijft uit. De aanval op de Death Star beleven vanuit de cockpit van je X-Wing, terwijl overal om je heen gevochten blijft worden. Het is een jongensdroom die uit komt! Stiekem vind ik het dan ook enorm jammer dat de VR-mode van Battlefront alleen naar de PlayStation 4 gaat komen. Maar je kunt er gif op in gaan nemen dat ik ‘even’ bij EA langs ga tijdens de Gamescom. Hoewel het hier bij één missie lijkt te blijven, wil ik een volledige game in deze stijl. Wanneer ik naar boven kijk zie ik hoe een TIE Fighter een X-Wing uitschakelt. Kijk ik naar beneden, dan zie ik op mijn instrumenten dat mijn rechtervleugel schade heeft gekregen. Ik zie de teksten van R2 die achterin zit. Geef het me en ik ben om.

Pokémon
Stel je voor dat je met een VR-bril ‘door het bos loopt’. Digitaal uiteraard. Je kijkt om je heen, ziet het gras bewegen. Je probeert te zien wat er aan de hand is, maar een schaduw springt weg. Het is een wilde Butterfree! Snel gooi je jouw Pokébal om aan te vallen. Een gevecht begint, jij staat aan de zijlijn terwijl jouw Pokémon voor je vecht. Je roept aanvallen, ziet bliksemstralen om je heen naar beneden knallen. Sporen vliegen door de lucht. Maar uiteindelijk gooi je die lege Pokébal en vang je de vlinder. Yes. Een nieuwe aanvulling voor je Pokédex (die je middels een 2e scherm handig op je iPhone ziet). In de wereld kom je andere spelers tegen die allen proberen zoveel mogelijk van deze beesten te vangen. Die proberen badges te verzamelen en jou uit blijven dagen. Dit alles om de beste trainer te worden en de Pokéleague te winnen.

Mirror’s Edge
Hoewel ik denk dat een speelsessie Mirror’s Edge met een VR-headset standaard gaat resulteren in heel veel hoofdpijn en overgeefsel op de vloer, ben ik oprecht benieuwd hoe deze game zou zijn vanuit dit perspectief. Op de ‘oude tv’ zien we alles al vanuit de ogen van Faith, maar de gameplay leent zich ook perfect voor zo’n bril. Natuurlijk had ik hier elke shooter uit de geschiedenis neer kunnen zetten, maar het is juist de razendsnelle parcour-gameplay van Mirror’s Edge die zo leuk kan zijn in VR. Tot je begint te kotsen van misselijkheid.

Hoewel VR mijn hart nog steeds niet heeft weten te veroveren, zouden games zoals hierboven het best moeilijk voor me kunnen maken. Natuurlijk zijn er duizenden opties te bedenken, maar dit zijn toch wel de favorieten. Zo’n bril gaat nog steeds niet bij mij thuis arriveren, maar wie weet wat de toekomst ons brengt. Wat lijkt jou een hele toffe game in VR?

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.