Donkey Kong Country: Tropical Freeze Review

Bij veel Nintendo-consoles is het een kwestie van tijd voordat alle bekende personages van het Japanse bedrijf hun opwachting hebben gemaakt met een eigen game. Streep je even mee? Op de Switch hadden we Link, Mario en Kirby al gehad, Toad en Yoshi komen eraan. En dan vergeet ik er waarschijnlijk nog. Maar first things first: eerst is het de beurt aan Donkey Kong, zij het met een game die eerder al voor de Wii U uitkwam. Vinden we dat erg? Lees het in de review.

Met de enorme populariteit van Mario zou je soms bijna vergeten dat de Italiaanse loodgieter oorspronkelijk slechts een bijrol speelde in de allereerste Donkey Kong. Het gevolg was en is dat er relatief veel vaker Mario-games verschijnen dan games met de familie Kong in de hoofdrol. Donkey Kong Country Tropical Freeze bewijst echter, ook nu vier jaar na de originele release, dat Donkey Kong en kornuiten op veel gebieden prima mee kunnen komen met onze besnorde ‘jumpman’.
Het principe van de game is uiteraard nog steeds hetzelfde als op de Wii U: je doorloopt prachtige, kleurrijke 3D sidescrolling-levels die zo nu en dan een hele pittige uitdaging kunnen bieden. Juist omdat dat laatste genoemd werd als kritiekpunt en omdat het Switch-publiek misschien wat minder hardcore is dan het Wii U-publiek, is er op dat vlak een kleine aanpassing gemaakt in deze hernieuwde uitgave. Naast op de normale manier, dus met Donkey Kong, is de gehele game ook te doorlopen in de makkelijkere Funky Mode. Als je in deze mode speelt zijn er minder vijanden en meer items (voornamelijk hartjes) te vinden, wat net het lastigste randje er vanaf haalt. Een minder hoge moeilijkheidsgraad dus, wat ertoe resulteert dat de meest frustrerende momenten verleden tijd zijn. Om het geheel nóg makkelijker te maken is het ook mogelijk om Funky Kong, de naamgever van de vergeeflijker modus, onder te knoppen mee te nemen. Met een grotere health-bar, surfboard waarmee hij onkwetsbaar is voor spikes en mogelijkheid om hoger te springen en te hoveren in de lucht wordt de game bijna makkelijk om te spelen. Bijna, want hoewel makkelijker om in te stappen, blijft Tropical Freeze toch een listige game.

De boss fights bijvoorbeeld die je voor je kiezen krijgt wanneer je aan het einde van een wereld bent gekomen. Waar in bijvoorbeeld Super Mario Odyssey drie keer schade toedoen aan een eindbaas genoeg is om hem te verslaan, is het in Tropical Freeze veel meer een schouwspel van timing, reactievermogen en behendigheid waarmee je eindbazen pas kunt verslaan. Het daagt uit zonder frustrerend te worden, mede door de Funky Mode. Kom je er niet uit met Donkey, dan probeer je het gewoon met Funky. Slagingskans niet honderd procent gegarandeerd, maar wel vele malen kansrijker wanneer je er moeite mee hebt.

Maar toch: hoeveel moeite je er ook mee hebt en hoe vaak het ook misgaat: Donkey Kong Country Tropical Freeze blijft leuk om te spelen. Aan niks valt eigenlijk te merken dat we hier te maken hebben met een spel dat al vier jaar oud is. De graphics zijn opgewaardeerd naar 1080p docked (handheld is het 720p) en het spel draait op zestig frames per seconde. Dit in combinatie met de prachtige felle kleuren, vloeiende animaties en prachtig art-design zorgt ervoor dat het spelen van Tropical Freeze zelfs een beetje voelt als op vakantie gaan.
Misschien nog wel grotere sfeermaker is de nog altijd fantastische soundtrack van het spel. Vrolijke deuntjes, gitaren, combinaties van instrumenten en muziekstijlen die je absoluut niet bij een game als deze zou bedenken, Het werkt echter wonderwel goed. Het geeft de game een extra dimensie, meer diepte dan met een standaard compositie het geval zou zijn. De soundtrack van een game als Super Mario Odyssey zou een game-liefhebber misschien ook wel eens opzetten, maar de muziek van Tropical Freeze rechtvaardigt voor iedereen een flinke afspeelsessie.

Niet alleen de muziek, overigens. Gewoon het hele spel. Voor Switch-eigenaren die een Wii U hebben (gehad) is het een ideaal moment om de game weer eens van zolder te halen en opnieuw te spelen, voor alle andere platform-liefhebbers is dit een perfecte gelegenheid om deze dijk van een game eindelijk te spelen. Door de kleine (technische) nieuwigheden is het net als een goede wijn: het wordt beter met de jaren. Wat ons betreft is met de release van Tropical Freeze de weg meer dan geplaveid voor een volledig nieuwe Kong op de Nintendo Switch!

Good

  • Prachtige artstyle
  • Speelt heerlijk
  • Nog even goed als vier jaar geleden
  • Nieuwe Funky Mode goed in balans

Bad

  • Misschien net iets te snel voorbij
9

Geweldig

Hardcore casual gamer en graphicshoer. Hartje racing/action/adventure met een voorliefde voor sfeer. Schrijft niet alleen zelf, maar eindredacteert ook stukjes van anderen. Daarnaast groot consument van films, series en chocolade(rozijnen).