DriveClub Preview

DriveClub Preview

DriveClub had een van de games moeten zijn die op de releasedag van de PlayStation 4 in jouw console zou zitten, maar helaas nam Sony op het laatste moment het besluit om de game uit te stellen naar 2014. Sony liet weten dat de ontwikkelaar, Evolution Studios, meer tijd nodig heeft om hun project goed uit te werken. Maar wat is hun project precies? Wat is er anders aan DriveClub dan andere racegames?

Social media zijn tegenwoordig niet weg te denken. Overal zie je Facebook en Twitter voorbijkomen. Denk maar aan de share-mogelijkheid van de PlayStation 4. Met een druk op de knop maak je een screenshot dat je vervolgens via social media kan delen. DriveClub draait ook om sociale interactie. In het begin van de game richt je een soort clan op met je vrienden, een club. Samen met je club kan je racen tegen anderen, maar het is ook mogelijk om gewoon rond te racen zonder dat je vrienden online zijn. Het mooie hiervan is dat je punten haalt voor elke race, drift of andere activiteit. De punten die jij haalt tellen ook voor het clubtotaal. Zo kunnen je vrienden en jij telkens als jullie de game spelen bijdragen aan de positie van de club, en zo hogerop in de leaderboards klimmen.

Zodoende kan ieder lid altijd bijdragen aan een club, zelf als niet iedereen online is. Maar DriveClub gaat verder, zelfs als je de game afsluit. Buiten de game kan je namelijk ook geconfronteerd worden met activiteiten van je vrienden. Via de companion app kan je overal checken hoe je club het doet en je krijgt een melding als jouw record bij een bepaalde track is verbeterd. Vervolgens kan jij snel je PlayStation 4 aanzetten, de game opstarten en direct laten zien dat jij de meester bent in die track.

Natuurlijk zagen we soortgelijke features ook in onder andere de Need for Speed-games, echter wel in mindere mate. Vele gamers vragen zich dan ook af of DriveClub echt zo leuk zal zijn zoals de makers het doen lijken. De laatste tijd is het nogal stil rond DriveClub en Sony zou best wat meer info naar buiten kunnen brengen. Naast het scala aan sociale mogelijkheden ziet het ernaar uit dat DriveClub niet veel nieuws zal brengen. Natuurlijk zullen de graphics van ongekend niveau zijn, maar uiteindelijk rij je alleen maar rondjes op verschillende circuits. Het enige wat anders kan zijn is het circuit zelf of de auto waarin je rijdt. Ook zal er een PlayStation Plus-versie komen die maar een select aantal auto’s en circuits zal bevatten. Wel heeft Sony gezegd dat het mogelijk zal zijn om de platinum trophy te kunnen behalen met deze versie. Wil je écht mooie wagens behalen en over meer circuits scheuren, dan zal je die moeten kopen via mogelijke uitbreidingspakketten of een upgrade naar de volledige versie. Hoeveel dit zal kosten is niet bekend, maar Evolution Studios kon op de Gamescom al wel melden dat je goedkoper uit bent dan wanneer je voor 60 euro de retail-versie aanschaft.

De besturing voelt niet aan als een Need for Speed en ook niet als een Gran Turismo. Het zit er precies tussenin en dat kan tegenwerken wanneer mensen het niet kunnen oppakken omdat zij een Need for Speed gewend zijn, of een Gran Turismo. In de bochten kan de besturing wat zweverig overkomen, maar zodra je het onder de knie hebt scheur je zo over het circuit. De graphics van de omgeving zien er prima uit.

DriveClub is een game waar je van tevoren kan weten dat hij zeker niet slecht zal worden, maar het is niet zeker of de game massa’s goede scores zal krijgen. Naast de sociale mogelijkheden heeft de game ook erg weinig wat een andere racegame wel heeft. Ze zouden bijvoorbeeld een mogelijkheid kunnen maken om je auto te personaliseren of eigen tracks maken voor je club. Jammer dat ze dit niet gekozen hebben, maar alles kan nog. Hoe dit alles zich gaat uitpakken zien we dit jaar, zorg maar vast dat je een PlayStation 4 hebt en PlayStation Plus als je wilt genieten van de PlayStation Plus-versie!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.