E3 2016: Robin Spreekt

E3 2016: Robin Spreekt

Voor mijn gevoel is 2016 nog maar net begonnen, maar we zitten al weer in juni. Dus is het al bijna tijd voor zomer. Maar het is ook de tijd dat het wat rustiger is qua releases van games. Gelukkig is het wat nieuws rondom games betreft helemaal niet rustig, want het is ook al weer bijna de E3! En om eens goed in de stemming te komen, kun je op GameParty in ieder geval al de verwachtingen van de redactie lezen. Maar wat verwacht ik nou precies?

Voorafgaand aan de E3 zijn wij natuurlijk niet de enigen die de hype een beetje willen opvoeren; ook developers en publishers doen daar van harte aan mee. Zij tonen zo vlak voor de E3 alvast een trailer om ons in de stemming te laten komen. Wij gamers weten namelijk donders goed dat er op de E3 van deze games veel meer getoond gaat worden. Zo lijkt de oorlog rondom de beste shooters zo vlak voor de beurs al te zijn losgebarsten. Zowel EA als Activision toonden alvast hun paradepaardjes, de een met wat meer succes dan de ander. Dan druk ik me nog zachtjes uit, want de trailer van de nieuwste Call of Duty is hard om weg om de meest gedislikete video ooit op YouTube te worden. Dat terwijl de video van Battlefield 1 ontzettend veel likes binnenhaalde. Ik verwacht zeker meer te zien van deze twee titels. Call of Duty heeft wat goed te maken en kan dat volgens mij op een manier doen: meer van die space-battles laten zien. Gooi het eens over de andere boeg! Want ergens is die kritiek wel raar. Fans roepen al jaren dat ze iets anders willen, maar blijven ‘dezelfde’ Call of Duty wel steeds kopen. Is er ineens iets anders, dan is het ook weer niet goed. Ik vlak de nieuwe Call of Duty zeker nog niet uit, maar ben ook heel benieuwd of EA meer van Battlefield 1 gaat laten zien.

Iets anders wat eigenlijk al zeker is en wat ik dan ook zeker verwacht te zien is de nieuwe Forza Horizon. Microsoft heeft al aangekondigd dat zij een nieuwe Forza-titel gaan tonen op de E3. Wat mij betreft is een nieuwe Forza Motorsport niet aan de orde; deeltje 6 is nog geen jaar oud. Ik ga er van uit dat ze de nieuwe PC-titel Forza Motorsport 6 Apex niet zien als die nieuwe titel. Dan zitten er nog maar twee dingen op: of Mircosoft komt met een enorme verrassing, of we gaan een nieuwe Forza Horizon zien. Ik verwacht en hoop in ieder geval op die laatste, want ik speel zo af en toe Forza Horizon 2 nog met een hoop plezier.

Maar wat hoop ik dan nog meer te zien op deze E3? Aan het begin van dit jaar hebben we een remake gezien van Ratchet and Clank, die ook samenviel met de release van een Ratchet and Clank film. De film mag dan een financiële flop zijn geweest, de game doet het heel erg goed. De verkoopcijfers zijn prima en ook qua reviews is eigenlijk iedereen wel positief over de game. Daarom zeg ik: laat maar komen die klassieke platformers. Als Ratchet and Clank een nieuw leven kan worden ingeblazen, waarom dan niet Jak and Daxter? Of misschien wel nog beter: laat Crash Bandicoot terugkomen. Was die Crash Bandicoot easter egg in Uncharted 4 dan misschien wel een hint van Naughty Dog? Komt Crash Bandicoot echt terug?

Wat overigens ook wel leuk zou zijn, is single-player DLC voor Grand Theft Auto V. Maar dit is wel heel erg hopen en een hele kleine kans dat dit er echt in zit. Aan de andere kant, het zou wel de stunt van de eeuw zijn. Op deze manier kan Rockstar echt compleet de show stelen. En ach, als Rockstar geen singleplayer DLC heeft voor GTA V, dan moeten ze maar Red Dead Redemption 2 gaan onthullen voor de next-gen consoles. Dan hoor je mij ook zeker niet klagen.

Er zijn twee dingen die ik niet nou niet bepaald hoef te zien op de E3 van dit jaar. Allereerst zijn daar games die bij lange na niet klaar zijn om een release te krijgen. Denk hierbij aan No Man’s Sky in 2014: de hype was enorm, maar we zijn nog altijd aan het wachten. Een andere titel die mij te binnen schiet is het nieuwe project van de makers van Burnout. Criterion kwam in 2014 met een nieuwe game die naast auto’s ook om motoren en zelfs vliegtuigen zou gaan draaien. Heel extreem allemaal, maar na de E3 hebben we er ook extreem weinig van gehoord. Blijf dan gewoon helemaal maar weg van de E3. Heel eerlijk zit ik ook niet op Virtual Reality te wachten. Ik zie het nog altijd als een gimmick en geloof niet dat het heel veel succes gaat hebben op de lange termijn. Developers kunnen wat mij betreft beter hun energie stoppen in échte games. Toch ben ik bang dat we wel veel van VR gaan zien deze E3. Als developers dit weten te compenseren met een paar knallers, kan ik het nog wel accepteren. We zullen zien!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.