Up2Date, 15 mei 2016: Blizzard in de hitte

Up2Date, 15 mei 2016: Blizzard in de hitte

Zet je horloge er maar weer op gelijk. Het is weer zondag, dus je kunt rekenen op een compleet nieuwe Up2Date. We blikken, zoals je van ons gewend bent, weer terug op de belangrijkste nieuwtjes van de afgelopen week. We snappen het namelijk best wanneer je even wat gemist hebt. Het weer zat ook bijzonder goed mee natuurlijk.

Overwatch beta breekt records
Jawel, afgelopen week kon je aan de slag met de beta van Overwatch. De ‘hero shooter’ van Blizzard, de studio achter Warcraft, StarCraft en Diablo, verschijnt op 24 mei en dus was het aan gamers om de laatste balans te testen en de servers te voorzien van een goede klap. En dat was erg succesvol. Waar Star Wars Battlefront de meeste spelers in een beta had met 9 miljoen, werd Overwatch door 9.7 miljoen spelers gespeeld in haar beta fase. In totaal zijn er 4.9 miljard uren gespeeld (dat is meer dan 81 miljoen uur) en zijn er 37 miljoen matches tot een einde gekomen. En dan moet de game dus nog verschijnen.

Blizzard viert de Warcraft-film met spelers World of Warcraft
Het was niet het enige nieuwtje rondom Blizzard, want de studio is druk bezig. Wanneer begin juni Warcraft: The Beginning in de bioscoop verschijnt doe je er goed aan om even in te loggen in World of Warcraft. Tenminste, in de eerste twee maanden nadat de film verschijnt. Je gaat dan namelijk een speciale achievement vrijspelen en krijgt ‘transmog items’ om jouw gear een beetje aan te passen aan de look van de film. Er is een speciale achievement voor The Alliance, alsook een speciale voor The Horde. Beide facties krijgen andere transmog items. De achievement is ‘account wide’, dus al je personages zullen de in-game goodies ontvangen. Dit soort acties kunnen we bij GameParty wel waarderen!

Microsoft zegt nee tegen verkoop Fable IP
Nog niet zo lang geleden liet Microsoft weten dat Fable Legends niet meer zou gaan verschijnen. Met het annuleren van deze game werd ook studio Lionhead gesloten en de ontwikkelaars ontslagen. Echter, volgens Kotaku, had het niet zover hoeven komen. Bronnen die dicht bij Microsoft zouden staan hebben volgens Kotaku aangegeven dat er erg veel geïnteresseerde kopers waren voor de studio, maar dat Microsoft liet weten dat de IP Fable niet aanwezig zou zijn in de koop. Hierdoor trokken de potentiële investeerders zich terug. Wij zeggen; breng Fable onder bij Rare en laat ze een RPG maken!

Star Wars Battlefront 2 focust op nieuwe films
Eerder dit jaar liet EA al weten dat er in de komende jaren best nog wel wat Battlefront-titels gaan verschijnen. Nu bevestigt het bedrijf de eerste aankomende Battlefront, inclusief de eerste details. EA CFO Blake Jorgensen vertelde tijdens een ‘earnings call’ dat Battlefront 2 grotere en betere werelden moet gaan bevatten. Daarnaast focust de game zich volledig op de nieuwe films, waar de vorige Battlefront zich puur focuste op de originele trilogie (Star Wars IV, V en VI). Jorgensen liet echter niet weten op welke films de game zich precies gaat richten. Dat er een vervolg gaat komen op Battlefront is geen verrassing. Het eerste deel werd 14 miljoen keer verscheept en was een grote hit. De game deed het beter dan dat Electronic Arts zelf verwacht had. Jorgensen liet daarnaast weten dat het het plan van EA is om elk jaar een Star Wars-game uit te gaan brengen. Tenminste, voor de volgende vier jaren. Battlefront 2 verschijnt volgend jaar, al is niet bekend of hij doelde op 2017, of het volgende fiscale jaar van EA (welke op 1 april begonnen is). Visceral, de studio achter Dead Space is samen met Motive bezig om een ‘Star Wars action game’ te creëren, deze moet ‘tijdens het volgende jaar’ gaan verschijnen. De third-person action/adventure situerende in het Star Wars universum van Respawn heeft geen details gekregen rondom een lancering.

Nolan North en Troy Baker kijken terug op Uncharted
Met de komst van de laatste Uncharted kijken de twee belangrijkste acteurs uit de game terug op de complete serie. Zo’n tien jaar zijn ze bezig geweest met de franchise. Wat waren de beste momenten en wat zal ze altijd bij blijven? Nolan North (Nathan Drake) en Troy Baker (Sam Drake) geven het antwoord.
Disney stopt met games
Disney heeft laten weten dat ze zelf geen games meer zal gaan maken en/of uitgeven. Hiermee komt ook de Disney Infinity-franchise tot een snelle stop. De reden is dat Disney de kijk op console gaming is gaan veranderen en IP’s wil gaan licenseren. Andere studio’s mogen dus aan de slag met de IP’s van Disney. Een goed voorbeeld hiervan is het feit dat EA de komende negen jaar het recht op Star Wars in handen heeft. Omdat er geen groei meer in de toys-to-life- markt zit, wordt ook de stekker uit Disney Infinity getrokken. De oplopende kosten in combinatie met het uitdagende businessmodel werd de studio te veel. Hierdoor is Avalanche Studios ook meteen gesloten. Eerder werd al bekend dat Disney dit jaar Disney Infinity 4.0 niet uit zou gaan brengen. Nu is duidelijk dat deze game er helemaal niet meer gaat komen. Tenzij de franchise naar een andere studio gaat, natuurlijk. Iets wat ons, na de berichten over het feit dat er geen groei in het genre zit, zeer onwaarschijnlijk lijkt. Wel komen er nog twee uitbreidingen voor Disney Infinity 3.0 uit. Deze maand nog kun je aan de slag met personages uit Alice Trough the Looking Glass en in juni zullen bekende namen uit Finding Dory hun weg vinden naar de game.

Pokémon Sun & Moon laten zich zien
Deze week liet Nintendo weten dat de volgende generatie Pokémon op 23 november te koop is op de Nintendo 3DS. Daarnaast bracht het bedrijf de eerste trailer en informatie. Het is voor een Pokémon Trainer van essentieel belang om de Pokémon-types te leren kennen en hoe ze tegen elkaar zijn opgewassen in de strijd. Het Grass-type Pokémon is sterk tegen Water-typen, maar weer zwak tegen Fire-typen. Fire-type Pokémon zijn sterk tegen Grass-typen, en zwak tegen Water-typen. En Water-type Pokémon zijn sterk tegen Fire-typen, maar zwak tegen Grass-typen. De eerste van je mogelijke partners is de zeer flexibele Grass Quill Pokémon, Rowlet. Deze Pokémon kan heel stil door de lucht vliegen en zijn tegenstander verrassen zonder opgemerkt te worden. Hij kan zijn tegenstanders aanvallen door krachtig te schoppen en hij kan ook op een afstand de aanval openen met zijn vlijmscherpe bladeren die deel uitmaken van zijn veren. Rowlet kan zijn omgeving overzien en zijn nek bijna 180 graden omdraaien, zodat hij achter zichzelf kan kijken. Tijdens gevechten kan Rowlet zijn hoofd draaien om instructies van zijn Trainer af te wachten. De kalme Fire Cat Pokémon Litten is de volgende keuze voor een eerste partner-Pokémon. De vacht van Litten is doordrenkt met olie en is ongelooflijk brandbaar. Hij verzorgt zichzelf voortdurend door zijn vacht af te likken en maakt van zijn losse vacht ballen. Hij steekt deze ballen in brand om daarmee vuurbalaanvallen te ontwikkelen. Als Litten in de rui is, werpt hij zijn hele vacht in een grandioze vuurbal af. De derde mogelijkheid is de acrobatische Sea Lion Pokémon, Popplio. Popplio kan via zijn neus ballonnen gevuld met water maken en hiermee diverse strategieën en aanvallen tijdens gevechten uitvoeren. Deze Pokémon kan zich beter in het water bewegen dan op het droge en kan met een snelheid van meer dan 40 km/h zwemmen. Op het droge benut hij de elasticiteit van de ballonnen om sprongen en acrobatische stunts uit te voeren.
Co-op missies StarCraft 2: Legacy of the Void krijgen nieuwe features
Je dacht misschien dat we klaar waren met Blizzard, maar toch liet de ontwikkelaar nog meer toffe dingen op ons los deze week. Blizzard brengt niet alleen steeds nieuwe patches uit om hun games nog beter te maken, maar ook worden er keer op keer extra’s aan de games toegevoegd. De komende patch voor StarCraft 2, patch 3.3, brengt nieuwe features voor de co-op missies van Legacy of the Void met zich mee. Zo brengt 3.3 de nieuwe Mutator-functie. Een speciale conditie tijdens het spelen om extra uitdaging te bieden aan gamers die het spel van voor tot achter kennen. Elke week zal er een co-op missie beschikbaar zijn waarin verschillende mutators worden geactiveerd. Wanneer je deze ‘Weekly Mutation’ voltooit krijg je een extra grote lading Xp. Denk aan werkers die tijdens het werken per ongeluk in slaap vallen waardoor alles net wat langer duurt, een tegenstander die onzichtbaar is, verborgen mijnen die zomaar je units op kunnen blazen of snellere vijanden. De extra XP die je krijgt is bijzonder handig voor de tweede nieuwe feature. Dit is een soort prestige-systeem die de naam Mastery gaat dragen. Het is zeer herkenbaar wanneer je Diablo III speelt. Je kunt extra levels verdienen om je units nog sterker te maken. Daarnaast geeft Blizzard aan open te staan voor ideeën uit de community voor andere, toffe mutators.
In de afgelopen week hadden ook wij het heel warm. En dus is er wat minder op de website verschenen dan dat je misschien gehoopt had. Of komt het gewoon omdat er weinig games verschijnen omdat iedereen titels als Uncharted 4 en Doom (waarvan je spoedig een review kunt verwachten) wil ontwijken? We gokken op het laatste. Toch kon je deze week op GameParty de recensie van Ratchet & Clank lezen. De lombax is terug en Eefje is er goed over te spreken. Robin verklaarde zijn liefde opnieuw aan Forza Horizon 2 en Harmen liet weten waarom Overwatch best wel een dingetje kan gaan zijn. Hij was vast één van de haast tien miljoen spelers van de beta!

We naderen langzaam maar zeker de drukste tijd van het jaar. Over een maand is de E3 weer in volle gang en uiteraard gaan we de weg erheen met je afleggen. Blijf dus locked and loaded op GameParty. Dan weet je zeker dat je goed zit.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.