E3 stelling: Sony heeft geen first-party titels nodig om de strijd met Microsoft te winnen

E3 stelling: Sony heeft geen first-party titels nodig om de strijd met Microsoft te winnen

De E3 staat weer voor de deur. Games gaan een aankondiging krijgen, licenties worden naar andere studios geschoven, hardware krijgt misschien een aankondiging. Het is de tijd van het jaar waarop we allemaal te zien krijgen wat de industrie voor ons in petto heeft. Maar nu de E3 nog niet van start is gegaan, gooien wij er deze week elke dag een stelling tegenaan. Wat zijn onze meningen? En vooral, hoe denk jij er over? Vandaag: Sony wint van Microsoft, ook zonder first-party titels.

Bas van Dun
Oneens. Waarom? Het zijn deze titels die net bijzonder belangrijk zijn bij het aanschaffen van een console. Speel je graag Uncharted, Gran Turismo, The Last of Us of God of War? Dan is de PlayStation jouw ding. Is het Halo, Gears of War, Forza, of Fable? Dan is de Xbox de kant die je moet kiezen. Die andere titels komen toch wel op beide platformen uit. Sony heeft aangegeven dat al haar grote aangekondigde titels van dit jaar niet meer in 2015 gaan verschijnen, en dus doorschuiven naar het volgende jaar. En dat is best een klap voor de PlayStation-speler: het einde van het jaar is gewoonweg meteen een stuk minder interessant. Het zou me ook niet verbazen wanneer mensen met een PS4 eind dit jaar een Xbox One erbij gaan kopen, want daar komen wél grote exclusieve titels uit. Het zal niet zo zijn dat Sony niets aan te kondigen heeft op de E3, maar het zal wel een deuk veroorzaken in de line-up. Ik ben dan persoonlijk ook erg benieuwd hoe de PlayStation-gamer hier tegenover staat.

Eefje Schietgat
Bullshit. Vorig najaar was een kleine ramp op vlak van exclusives voor de Playstation 4, komend najaar wordt zowaar nog erger met voorlopig enkel een her-opgewarmde Nathan Drake als reddende engel. Als je als bedrijf voor het tweede jaar op rij het kan presteren om een najaar in te gaan zonder waar het voor gamers echt om draait, dan ben je gewoon incompetent bezig. Het is tekenend dat de grote voorsprong die Sony had ten opzichte van de Xbox One en waar een kleine twee jaar nog jolig over gedaan werd steeds harder en harder aan het wegsmelten is. Uiteraard is zeker en vast niet alles verloren, en daarom ben ik ook zo benieuwd naar de conferentie van Sony. Het bedrijf heeft zelf al toegegeven dat hun aanbod dit najaar pover is, en weet dus wel dat ze een verdomd goeie indruk moeten maken om het vertrouwen van de consumenten terug te winnen. Ze zijn niet blind en zien ook wel wat Microsoft al in stelling gebracht heeft voor de Xbox One het aankomende jaar; enkel wat nieuwe gameplay met Nathan drake gaat het verschil echt niet maken. Sony heeft die exclusives dus echt nodig en weet dat ook, laat ons hopen dat ze die ook met ons gaan delen. Een nieuwe Last of Us en God of War, een nieuwe Sly of gewoon een gloednieuwe grootse ip, zolang het maar geen fucking remasters meer zijn want daar ben ik nu echt klaar mee.

Kevin Blokland
Het is een feit dat Sony een flinke voorsprong heeft op Microsoft als het gaat om de verkoopaantallen van de nieuwste console. Toch lijkt de Xbox One bezig te zijn met een inhaalslag en de lineup voor dit najaar gaat daar zeker bij helpen. Het feit dat Sony vrijwel geen first-party titels meer in de planning heeft tot 2016 zorgt er daarbij voor dat de Xbox One een stuk interessanter kan gaan worden voor nieuwe gamers. Het is leuk dat Sony al een aardige lineup aan games beschikbaar heeft, maar mensen die een nieuwe console kopen doen dat vaak voor één of twee grote titels die op dat moment verschijnen. Daar heeft Microsoft dit jaar gewoon het voordeel en ik verwacht dan ook dat ze een grote klap uit gaan delen aan Sony. De strijd zal daarmee niet beslist worden, want daarvoor heeft Microsoft op dit moment een te grote achterstand. Toch zal het allemaal dichter bij elkaar schuiven en zal de strijd alleen maar spannender worden. Misschien dat er deze E3 nog nieuwe varianten van de consoles getoond zullen worden (kleiner formaat, grotere harde schijf, blitser kleurtje) en wie weet welke impact dat weer kan hebben. Toch, het gemis van een goede lineup aan first-party titels geeft Sony wat mij betreft nu al een achterstand. Of zouden ze nog een grote verrassing in petto hebben?

Lisa Withoos
Hmm… Ik denk daar toch echt anders over. Dit komt overigens van een gamer die vooral voor de PlayStation en dus voor Sony gaat. Wat dat betreft denk ik dat Sony het enorm goed heeft gedaan met de PlayStation 4 en qua verkoopcijfers hebben ze echt wel wat bij te zetten maar mensen willen toch ook wat nieuws en groots zien op de E3!? De laatste tijd is er echt niks exclusiefs waarmee Sony een stapje voor heeft. Wat dat betreft denk ik zelfs dat juist Microsoft een stapje voor heeft met bepaalde exclusieve titels. Nee, hoe goed de PlayStation ook verkoopt en hoe bekend en geliefd Sony dan ook mag zijn… ze gaan het niet alleen daarmee winnen van Microsoft. Ze moeten er ook gewoon voor werken en iets laten zien waar we allemaal sprakeloos van worden.

Robin Link
Sony schopt op dit moment de kont van Microsoft en Xbox. Bijna iedereen die ik ken die een next-gen console koopt heeft na een bezoekje aan de winkel een PlayStation 4 thuis staan. Ook de verkoopcijfers spreken ontzettend in het voordeel van Sony. Maar misschien dat nu al dat succes Sony naar het hoofd is gestegen? Want als we kijken naar wat er zo voor de E3 allemaal op de planning voor Sony staat, is dat niet bepaald indrukwekkend te noemen. Natuurlijk, er zijn een aantal titels, zoals de nieuwe Tearaway en de Nathan Drake Collection. Die staan voor het einde van het jaar en zullen best wel goed verkopen. Maar de echte knaller voor Sony, Uncharted 4, komt voorlopig nog niet uit en ik denk dat Sony daar echt nog wel eentje van nodig heeft. Ik zou het in ieder geval wel kunnen waarderen als we bijvoorbeeld een nieuwe God of War zouden zien. En dan niet die klote remakes in 1080p en 60fps. We willen nieuwe games! Ach, misschien komt Sony wel met een nieuwe Jak and Daxter of een nieuwe Crash Bandicoot. Is de hele E3 van Sony in een klap weer goed gemaakt!

Het moge duidelijk zijn: onze redacteuren zijn het niet unaniem eens met deze stelling en neigen zelfs juist in de tegenovergestelde richting. Maar wat denken onze lezers er van? Schopt Sony Microsoft’s kont heel erg hard? Of is het bullshit? Let us know!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.