E3 stelling: Xbox One owned de PlayStation 4 tijdens deze E3

E3 stelling: Xbox One owned de PlayStation 4 tijdens deze E3

De E3 staat weer voor de deur. Games gaan een aankondiging krijgen, licenties worden naar andere studios geschoven, hardware krijgt misschien een aankondiging. Het is de tijd van het jaar waarop we allemaal te zien krijgen wat de industrie voor ons in petto heeft. Maar nu de E3 nog niet van start is gegaan, gooien wij er deze week elke dag een stelling tegenaan. Wat zijn onze meningen? En vooral, hoe denk jij er over? Met vandaag: Xbox One gaat PS4 ownen dit jaar!

Bas van Dun
Dit is duidelijk. De line-up van de PlayStation 4 voor dit jaar valt enorm tegen. De grote titels zoals onder andere Uncharted 4 zijn allemaal doorgeschoven naar volgend jaar. De Xbox One heeft dus vrij spel. Daar releasen titels als Halo 5: Guardians, Rise of the Tomb Raider, Fable Legends, Forza Motorsport 5 en een mogelijke Gears of War (collection?). Dat is behoorlijk wat gamend geweld tegenover… nouja… niets. Hoewel Sony op haar persconferentie uiteraard gewoon beelden van Uncharted, de nieuwe IP van Guerrilla en Gran Turismo gaat laten zien, gaan we deze games dit jaar niet meer spelen. De line-up van Sony zal dus niet verkeerd zijn, het is alleen een line-up waar we nog even op moeten wachten. Microsoft heeft genoeg in de winkel liggen met de kerstperiode, de belangrijkste periode van het jaar. En dat is best wel een dingetje. De E3 zal misschien niet minder spannend worden, maar het feit dat de grote MS dit jaar z’n games gaat brengen, doet mij vermoeden dat ze er tijdens de E3 beter voor gaan staan.

Eefje Schietgat
Ik heb uiteraard geen glazen bol, maar zoals de kaarten nu geschud zijn zou je dat inderdaad wel kunnen voorspellen. Sony gaf zelf al toe dat ze dit najaar gewoon fuck’all in de aanbieding hebben op vlak van exclusives en van Microsoft weten we nu reeds dat ze Forza, Halo en Tomb Raider aan kunnen gaan bieden. Puur op wat er dit najaar gebracht wordt is het verschil reeds groot te noemen. Het addertje is uiteraard dat dit kan betekenen dat Microsoft gas terug zou kunnen nemen; we weten allemaal hoe arrogant en gemakzuchtig Sony zich even is gaan gedragen toen bleek dat de PlayStation 4 veruit de populairste console bleek, maar iets zegt me dat er niet in die valkuil getrapt zal worden. De hardnekkige geruchten rond een mogelijke Battletoads-game en de belofte van nieuws rond Gears of War zijn duidelijke tekenen die aantonen dat Microsoft wel eens stevig keet zou kunnen schoppen tijdens deze E3.

Kevin Blokland
Hoewel op papier het er voor de Xbox One nu beter uitzien dan voor de PlayStation 4, ben ik er niet zo zeker van dat deze stelling waarheid gaat worden. Microsoft zal zeker zorgen dat we een positieve indruk gaan krijgen van de Xbox One, maar bij Sony zitten ze natuurlijk ook niet stil. De Japanners hebben dan misschien niet dezelfde kwalitatieve lineup als de Amerikanen, maar het zou me niks verbazen als ze nog een paar verrassingen in petto hebben. Stel dat ze bijvoorbeeld een prijsverlaging aankondigen dan oogsten ze gelijk een heleboel sympathie bij het publiek. Of wat te denken van de indie-titels die in ontwikkeling zijn voor de PS4? Die moeten we zeker niet onderschatten, want op dit moment heeft de PS4 daar ook een voorsprong op de Xbox One. Toch heeft de Xbox One het voordeel dat ze kunnen knallen met titels als Rise of the Tomb Raider, Halo 5 en Forza 6. Aan het einde van de E3 zal de Xbox One dan ook ongetwijfeld de winnaar zijn van de beurs, maar de PlayStation 4 zal er vlak achter zitten.

Lisa Withoos
Momenteel sta ik er eerlijk gezegd niet van te kijken wanneer dit zo zal zijn. Maarja, waar ik om sta te springen voor de PlayStation 4 is ook voor de Xbox One in de maak. Voorheen was het nog wel eens zo dat er iets exclusiefs op de PlayStation zou komen waar ik dolgelukkig van werd, maar ik heb steeds meer het idee dat er echt niks is wat momenteel ‘exclusief’ is voor de PlayStation 4 en waar dan ook nog eens mijn interesse door gewekt wordt. Nou ja, misschien één titel. Waar ik namelijk wel naar uit zit te kijken is Uncharted 4, maar wat zullen ze daar precies van laten zien tijdens de E3? Als het net als vorig jaar blijft bij een teaser trailer gevolgd door radio stilte en het uitstellen van de game dan weet ik zeker dat de Xbox One de PlayStation 4 owned dit jaar. Deze heeft namelijk wel een paar hippe exclusieve titels om naar uit te kijken.

Robin Link
Ik ben hier toch niet helemaal van overtuigd. Wie weet wat voor een verrassingen Sony ineens uit de hoge hoed tovert. Natuurlijk, Microsoft gebruikt de bekende namen: Rise of the Tomb Raider, Forza Motorsport, Halo, Gears of War… Het zijn allemaal klappers die ik graag zou willen spelen, maar het is toch wel een beetje op veilig. Wat nu als Sony ineens met een gloednieuwe IP komt? Toen ik voor het eerst de beelden van Bloodborne zag, was ik ook ineens enthousiast. Ik had het niet zien aankomen, en plots was daar de game. Of wat als Sony ineens met een titel komt die men al lang had opgegeven? Wat te denken van een mogelijke nieuwe Crash Bandicoot? Gamers smeken er al tijden om, maar wat nou als het dan ineens werkelijkheid zou worden? Ik denk dat Sony dan ineens de morele winnaar is van de E3. Nee, deze wedstrijd is nog niet over!

Onze redacteuren hebben gesproken: Ja, de Xbox One komt beter uit de soep dan de PS4 dit jaar, maar écht ownen? Daar worden nog vraagtekens bij gezet… Hoe zie jij al dit release geweld?

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.