Een aantal van de meest bizarre controllers ooit!

Een aantal van de meest bizarre controllers ooit!

Bijna twee maanden geleden schreef ik een artikel over de speciale versies van verschillende consoles die over de jaren heen op de markt zijn gekomen. Toen ik vorige week bij een vriend van mij aan het gamen was op zijn Nintendo 64 Pikachu editie, zag ik in de hoek een partij vreemde controllers liggen van allerlei verschillende consoles, waaronder een bowlingbal en een tennisracket. Gelijk ben ik het internet opgedoken om een lijst samen te stellen van de meest bizarre en interessante controllers die door de jaren heen zijn verschenen.

Wii Bowling Ball
De bowlingbal die ik zag liggen was er niet zomaar ééntje, maar de bowlingbal controller die gebruikt kan worden in combinatie met de Nintendo Wii. Toen de Wii op de markt verscheen was het motion controll aspect net nieuw en stond iedereen als een gek voor de tv met zijn of haar armen heen en weer te zwaaien. Veel bedrijven zagen een gat in de markt en begonnen plastic houders te maken in de vorm van verschillende sport-attributen om je Wii controllers in te klikken. Dit om natuurlijk de ervaring nog realistischer te maken dan deze al was. Één van de populairste spelletjes was het bowlen en dus verscheen daar de Wii Bowling Ball. Er zit wel een extra stevige polsband aan het bijna 700 gram wegende apparaat, want als dit ding uit je handen vliegt richting de televisie, dan weet je zeker dat er een nieuwe gekocht moet gaan worden.

Resident Evil Kettingzaag
In 2005 bracht Nubytech een speciale Resident Evil 4 kettingzaag controller op de markt. Er kwam een rode variant die beschikbaar was voor de PlayStation 2 en een gele die te gebruiken was op de Gamecube. De controller is letterlijk een kettingzaag met bloedspetters en al erop. Hoe tof het ding eruitziet, hoe vervelend deze in de hand ligt. Dit is dan ook meer een controller die je voor de show in de kast hebt staan dan dat je er daadwerkelijk een uurtje Resident Evil mee gaat spelen.

Dreamcast Fishing Rod
Binnenkort kunnen we gaan genieten van Monster of the Deep: Final Fantasy XV. Een vis game in het Final Fantasy universum dat te spelen is op de PlayStation VR. Iets waar we natuurlijk niet op kunnen wachten (kuch, kuch). Maar dit is zeker niet de eerste vis-game die ooit is verschenen. Zo waren er op de Dreamcast maar liefst zes verschillende vis-games, die zeker in Japan heel populair waren. Daarom verscheen er dan ook de Fishing Rod, een controller in de vorm van een vishengel met zelfs motion controlls, waardoor je met een kleine beweging van je pols je de dobber uit kunt gooien om vervolgens te kunnen genieten alsof je echt aan het vissen bent, maar dan in je eigen woonkamer.

The Soul controller
Speciaal voor de game Onimusha 3 heeft het bedrijf Hori in Japan een controller in de vorm van een katana gemaakt voor de PlayStation 2. De controller werkt ook met motion controlls, maar heeft ook gewoon knoppen waardoor je hem in theorie ook voor andere games zou kunnen gebruiken. In de praktijk werkt het echter iets anders want de knoppen zijn zo gepositioneerd dat het vrijwel onmogelijk is om hier iets anders mee te spelen. Met Onimusha 3 kan je wel lekker los met het $150 kostende zwaard en zijn meubels en familieleden niet veilig als je hiermee zwaaiend voor de tv staat.

Playon Game Boat
Dit is dan misschien wel de meest nutteloze “controller” van allemaal. Het is daadwerkelijk een opblaasbare boot die bedoeld is om te gebruiken bij de Kinect-game Kinect Adventures. De boot doet verder niks extra’s en neemt eigenlijk alleen maar ruimte in beslag in je kamer en beperkt je bewegingsvrijheid bij het spelen van de game. Voordeel is wel dat de boot ook echt als boot op het water gebruikt kan worden, dus misschien is het dan toch nog wel nuttig als je wilt gaan varen.

Steel Battalion controller
Dit is de duurste controller op dit lijstje en kost maar liefst $200 en is alleen speelbaar met één game op de Xbox. Met dit indrukwekkende apparaat is het alleen mogelijk om de game Steel Battalion te spelen. In de game ga je de strijd aan met verschillende mech’s en moet je allerlei verschillende aspecten van de mech instellen om bijvoorbeeld te zorgen dat deze niet oververhit raakt waardoor dit wel een hardcore game te noemen was. Deze controller was het ultieme voor alle fans, want hier zaten 2 joysticks, 3 pedalen en 40 verschillende knoppen op.

Dit zijn een aantal van de meest bizarre controllers uit het verleden en hoewel ik ze niet zo mooi vind als de special edition consoles, moet ik wel zeggen dat ik ook hier weer verbaasd ben van alle creativiteit die er gebruikt wordt om deze dingen te maken. Zijn er nog toffe of vreemde controllers die jij mist in het lijstje?

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.