Een kijkje in de glazen bol naar een nieuwe generatie consoles

Een kijkje in de glazen bol naar een nieuwe generatie consoles

De levensduur van een generatie consoles is niet een vast bepaald iets. Er is geen vooraf bepaald tijdslimiet waar we ons aan vast kunnen houden, maar het lijkt er toch op dat we binnen een niet al te verre toekomst een aankondiging kunnen gaan verwachten voor een nieuwe generatie. Als we kijken naar het gat tussen de PS2 en de PS3 dan was dit zes jaar en het gat tussen de Xbox 360 en de Xbox One was acht jaar. Dit betekend dat met een vooruitziende blik we in 2020 toch aan het einde zullen lopen van deze generatie en zou het niet gek zijn als we volgend jaar een aankondiging kunnen gaan zien van nieuwe hardware. Maar wat kunnen we nou verwachten van een nieuwe generatie consoles?

Uiteraard zijn er een aantal mid generation upgrades van de huidige generatie consoles geweest, denkende aan de PS4 Pro en de Xbox One X. Hierin zijn kleine, maar toch significante upgrades doorgevoerd die ervoor hebben gezorgd dat games er nog sprankelender uit zijn gaan zien dan voorheen. Hoewel het marketingtechnisch natuurlijk ook verschrikkelijk handig is voor de grote bedrijven om geupgrade varianten van hun consoles op de markt te brengen, om op deze manier bestaande gebruikers over te halen om al sneller over te schakelen naar een nieuwe variant, heeft het er ook voor gezorgd dat game ontwikkelaars verder de grens hebben kunnen opzoeken van wat er mogelijk is met deze generatie.

Ik focus mij voornamelijk op de nieuwe consoles van Microsoft en Sony, maar dit betekend echt niet dat ik Nintendo ben vergeten. De Nintendo Switch is eigenlijk al het begin van een nieuwe generatie, maar Nintendo doet dingen toch zo anders dan de andere twee grote console fabrikanten dat een vergelijking lastig te maken is. Het zou zomaar kunnen dat het succes van de hybride console van Nintendo ook effect gaat hebben op de andere consoles, maar toch denk ik dat dit iets is waar Xbox en PlayStation zich niet zo snel aan gaan wagen.

Het verder pushen van de kracht van de hardware zal zeker ook bij een nieuwe generatie weer het geval zijn om 4K gaming de standaard te gaan maken. Dit is iets wat de One X en PS4 Pro ook al hebben gedaan dus dit zal vast niet het enige zijn wat de nieuwe consoles zullen gaan doen. Mocht het succes van VR blijven aanhouden dan zou dit ook iets kunnen zijn wat meer standaard verwerkt zou kunnen zitten in nieuwe consoles om de kwaliteit hiervan te verbeteren. De PlayStation VR is matig succesvol te noemen, maar is het succesvol genoeg om iedereen all-in te laten gaan op VR? Ik heb hier toch een beetje mijn bedenkingen bij.

Is streaming dan hetgeen wat de toekomst ons gaat brengen? Dit is iets waar andere bedrijven zoals Google en Apple al flink mee bezig zijn. Apple wil al een hele tijd heel graag ook het gaming wereldje instappen en proberen dit te doen doormiddel van hun Apple TV. Streaming zie ik zeker in de toekomst een groot onderdeel worden van gaming, maar het grootste probleem ligt op dit moment bij de mogelijkheden van de netwerksnelheden. Op dit moment is het vrijwel niet te doen met de snelheden die gehaald worden om een volwaardige grote tripple A game te streamen op consoles. Daarom verwacht ik niet dat we dit al bij een komende generatie consoles groot aanwezig gaan zien, maar zal dit iets zijn voor de minder nabije toekomst.

Een overschakeling naar puur digitale games dan? Er is een ontzettende groei in de aanschaf van digitale games de laatste jaren en dit zal ook alleen maar meer en meer gaan worden. Echter zit hier ook weer een nadeeltje aan, namelijk dat met de groei van 4K gaming en dat dit waarschijnlijk wel de standaard gaat blijven, worden de grootte van de games ook steeds groter en groter waardoor het binnenhalen van een game van boven de 150GB iets is wat straks normaal gaat zijn. Dit kan natuurlijk wel heel erg lang gaat duren zonder een high speed glasvezelverbinding, waardoor ik denk dat games op disc gewoon nog zullen blijven bestaan.

Hmmm… Eigenlijk komt het er dus op neer dat ik geen flauw idee heb wat de nieuwe generatie consoles ons echt gaat bieden. Dat is ook helemaal niet erg want gelukkig ben ik niet degene die de consoles moet ontwikkelen en op de markt moet brengen. Natuurlijk is het heel leuk om erover na te denken en een beetje te speculeren, maar het is nog veel leuker om mezelf lekker te laten verassen door onze favoriete hardware ontwikkelaars.

Game fanaticus die het liefste zijn vrije dag besteedt in de bioscoop tijdens een filmmarathon. Of 's nachts voor de tv zit te genieten van een goede pot American Football.