Fable: Anniversary Preview

Fable: Anniversary Preview

Het is alweer tien jaar geleden dat Fable zijn weg vond naar de schappen. Het Xbox spel was een groot succes en al snel volgde in 2005 een uitbreiding onder de naam ‘The Lost Chapters’. Nu, tien jaar later, komt Fable Anniversary naar de Xbox 360. Een remake van de originele Fable en diens uitbreiding. De graphics zijn opgepoetst, achievements toegevoegd, de Smartglass app werkt ook mee en de kippen zijn opnieuw niet veilig.

Omdat het alweer wat jaartjes geleden is dat Fable uitkwam en niet iedereen de kans heeft gekregen hem te spelen, volgt nu Albions 101 spoedcursus: in Fable ben je als kind getuige van een aanval op Oakvale, het dorp waar je woont. Je familie wordt gedood en je zus ontvoerd. Je wordt gevonden door Maze, lid van de Heroes Guild. Deze helpt toekomstige helden zich voor te bereiden op hun latere leven. Wanneer je na enkele jaren klaar bent gestoomd voor de grote boze wereld mag je er eindelijk op uit. Je voltooit missies voor de bevolking en maakt daarbij zelf de keuze of je voor het goede doel strijdt of juist het slechte pad op gaat. Je wordt beloond met goud, status en ervaringspunten waarmee je je personage kunt helpen om sterker te worden. Hoewel je in eerste instantie de meest onbenullige missies krijgt, duurt niet lang voordat je personage in een strijd wordt getrokken waarbij het behoud van de wereld op het spel staat. Jij hebt de toekomst van Albion in je handen. Maak je de goede keuzes, dan wordt het een voorspoedig en gelukkig land. Maak je de verkeerde keuzes, dan wordt het een heel ander verhaal. “For every choice, a consequence…”

En dat is Fable. Elke keuze die je maakt heeft een bepaald gevolg. Het spel zorgt ervoor dat je na moet denken over je keuzes. Je kunt niet zomaar op een toets blijven rammen omdat je dan niet door hebt wat dit betekent voor de rest van de game. Je zou dan zomaar getrouwd kunnen zijn en drie kinderen kunnen hebben. Je personage komt voor dilemma’s te staan waarbij je één van twee kwaden moet kiezen. Het maakt je keuzes des te belangrijker en dat is verrassend na vele games waarbij je het idee hebt keuzevrijheid te hebben maar uiteindelijk toch op hetzelfde punt terechtkomt als ieder ander.

Alleen over het feit dat de verhaallijn interessant en aangrijpend is kan ik meerdere pagina’s vol schrijven, gevolgd door tientallen redenen waarom ik vind dat je Fable niet mag missen. Aan de andere kant spreekt dit ongetwijfeld voor zichzelf want waarom zou er anders een remake komen? Interessanter is te bekijken wat Lionhead Studios nou precies heeft toegevoegd aan het spel.

Laten we beginnen met het feit dat Fable grafisch gezien een enorme stap vooruit heeft gemaakt. De makers hebben Fable in een 1080p-jasje gestopt en enorm veel tijd gestoken in het verbeteren van de special effects en belichting. Russel Shaw, composer van de originele Fable, heeft ook het geluid onder handen genomen. Lionhead Studios heeft daarbij de keuze gemaakt om af te blijven van het originele werk van de voice-overs. Ze willen daarmee de gedachte aan de originele Fable behouden voor de fans.
Naast de graphics en audio zijn de gameplay en de user-interface aangepast. De snelheid van de game heeft een power-boost gehad waardoor het spel vloeiender verloopt. Daarnaast is er nu de mogelijkheid om overal je spel op te slaan, yes! Nog een leuke extra is de toevoeging van duizend achievementpoints die zowel nieuwe als oude spelers uitdagen. Zo moet je bijvoorbeeld acht rondes in de arena voltooien zonder pauze en alle regio’s van Albion bezoeken. Deze achievements maken het interessant wanneer je Fable de eerste keer speelt maar ook als je al met de game bekend bent, aangezien we in 2004 nog niet eens wisten wat achievements waren.

Een erg interessante toevoeging is het gebruik van de interactieve Smartglass app. Met deze applicatie krijg je de mogelijkheid screenshots te zien van Fable’s 2004 variant tegenover de 2014 variant. Op de wereldkaart van Albion kan je met de app verschillende regio’s bekijken. Je kunt lezen welke inhoud je vindt in schatkisten en zo de keuze maken om er wel of niet naar opzoek te gaan. Ook missies en geheime locaties zijn op deze kaart te vinden en wanneer je wilt kun je zelfs tips krijgen voor bepaalde gevechten. De Smartglass app zal verkrijgbaar zijn op je smartphone en tablet.

Mogelijk ben ik bevooroordeeld omdat ik vanaf de eerste Fable verslaafd ben geraakt aan de serie. Opnieuw in de huid kruipen van ‘the hero’, Albion proberen te redden, geen verkeerde keuzes maken, dit zijn allemaal redenen voor mij om enorm uit te kijken naar de remake die begin februari gepland staat. Daarnaast denk ik dat de vernieuwde looks en sterke verhaallijn ook nieuwe spelers zal intrigeren. Wat mij betreft heeft Lionhead Studios een goede zet gemaakt door Fable in een nieuw jasje te steken.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.