Forza Motorsport 5 Gamescom Preview

Forza Motorsport 5 Gamescom Preview

Waar Polyphony Digital vaak meerdere jaren nodig heeft om een nieuwe Gran Turismo-game te ontwikkelen, poept Turn 10 Forza’s uit alsof ze nonstop aan de chili concarne zitten. Sinds 2005, het jaar waarin het originele Forza Motorsport verscheen, kwam er iedere twee jaar een nieuw deel binnen de franchise uit. Een simpel rekensommetje leert dat we eind dit jaar (ofja we, iedereen behalve de België, Nederland en een paar andere zielige kleine landjes) aan de slag kunnen met het vijfde deel binnen de franchise. De eerste Forza die gelijktijdig verschijnt met de launch van een nieuwe console.

Je eerste ervaring met een nieuwe console blijft een bijzondere. In mijn geval was het in een (relatief) lege beurshal in Keulen op de Gamescom. Het was woensdagochtend, rond een uur of negen. Een half uur eerder waren de deuren van de beurs geopend, alleen voor de pers welteverstaan. Veel mensen liepen er nog niet rond en er hadden dus ook nog nergens wachtrijen gevormd. De next-gen consoles hadden uiteraard prioriteit en na even met de PlayStation 4 gestoeid te hebben, ging ik door naar de volgende hal waar Microsoft het publiek kennis liet maken met haar jongste kindje. De lichtgevende, groene muur met daarop het witte Xbox-logo onttrok datgene wat op de stand gebeurde uit het zicht. Eenmaal door de poort heengelopen stond ik gelijk oog in oog met de hemel voor iedere raceliefhebber: Forza Motorsport 5.

https://www.youtube.com/watch?v=r46D1lRpO1k

Oh sorry, ik moet natuurlijk objectief blijven. Maar dan nog: de eerste kennismaking met de vijfde Forza Motorsport was een allerminst onaangename. Vier rijen demopods stonden er opgesteld, allemaal voorzien van een échte Xbox One. De game draaide dus niet op een tot devkit gebombardeerde pc, nee, deze code draaide daadwerkelijk op een console. De interface ademde al de vertrouwde, rustgevende Forza-ambiance – maar dan uiteraard wel een flink stuk mooier dan we gewend zijn van de eerdere delen op de Xbox 360. Forza Motorsport 5 is de eerste in de serie die draait op 60 frames per seconde op een resolutie van 1080p. En dat is te merken. De bekende track Laguna Seca schoof buttersmooth onder de auto door en behield zowel in en op de auto als op de track alle details. Het in vorige delen al zeer goed uitgevoerde snelheidsgevoel krijgt door deze soepelheid nog een extra dimensie; zo vloeiend bewoog je je auto nog nooit over het virtuele asfalt.

Als je van een afstand kijkt lijken de graphics misschien niet eens zo heel veel beter dan op de Xbox 360 het geval was, maar als je op normale afstand van het scherm bent valt toch niet te ontkennen dat Forza Motorsport 5 een flink stuk gedetailleerder is dan zijn voorgangers. Hoewel er (in ieder geval in de build die wij speelden) nog wel wat karteltjes te bespeuren waren, viel wel onmiddellijk op dat de auto’s niet zomaar een kleurtje hebben, maar écht een laklaag. De metallic deeltjes weerspiegelden in de zon en een zeer lichte bobbeling (autolak is nooit honderd procent vlak) was zichtbaar. Fotorealisme has entered the room. Ook qua interieur van de auto’s overigens. De manier waarop de zon de auto binnen valt en de weerspiegeling van je dashboard in de voorruit zorgen, zeker voor mensen die zelf autorijden, voor net dat extra detail dat de race-ervaring nog wat realistischer maakt. Net als het asfalt dat er nu écht fotorealistisch uitziet. Details, details, details, maar als je ze bij elkaar optelt o zo belangrijk.

https://www.youtube.com/watch?v=K-okY2QUhuI

Nog zo’n klein dingetje dat flink wat impact gaat hebben, maar dan op de gameplay, is het gebruik van de force feedback-functies in de triggers van de Xbox One-controller. Die functie doet precies wat de naam al voorspelt: de triggers kunnen nu ‘terugduwen’ als je ze indrukt. Niet zo hevig dat het je echt moeite kost om ze in te drukken, maar wel dat je voelt dat je wat meer weerstand hebt. Het lijkt een beetje op de vibratiemotoren die in de controller zelf zitten, alleen dan gelokaliseerd op de triggers. Deze trillingen helpen je de auto beter aan te voelen en ondanks dat het even wennen is, zie ik het best gebeuren dat dit gaat helpen om de auto’s in de game beter onder controle te hebben.

Na een tijdje geen Forza-game meer gespeeld te hebben, was het weer even wennen om de auto goed op te baan te houden in Forza Motorsport 5. Na een korte gewenningsperiode heb ik er in ieder geval weer helemaal zin in gekregen. Forza komt inclusief de authentieke feeling van de serie naar de Xbox One. Liefhebbers zullen snel aan de slag kunnen en in combinatie met de vernieuwingen zal dit ongetwijfeld weer net zo’n succes gaan worden als de vorige games. Het gaat dieper dan alleen graphics, en dat juichen we natuurlijk alleen maar toe.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.