Game-evenementen, wat moet je ervan verwachten?

Game-evenementen, wat moet je ervan verwachten?

Evenementen zijn er overal en gaan over alles en nog wat. Natuurlijk zijn er ook evenementen speciaal over games en hardware. In deze feature ga ik het hebben over events als de E3 en Gamescom maar ook over kleinere evenementen zoals Firstlook en Epicon.

Ik start met de grootste van de vier en dat is de E3. Elk jaar wordt de E3 gehouden in Los Angeles en zijn de grootste uitgevers van de partij, behalve Rockstar Games. Op de E3 worden de grootste onthullingen aan het publiek prijsgegeven. Van nieuwe games tot nieuwe consoles. Vorig jaar werden bijvoorbeeld de next-gen consoles onthuld. Ook worden er games getoond die niemand kent, dit noemen ze ‘nieuwe IP’s’. Het zijn games zoals Bloodborn (PS4) die volledig nieuw zijn. Echter, omdat er al zoveel games zijn kan het natuurlijk zijn dat nieuwe IP’s op eerder uitgegeven games lijken wat het geval is bij Bloodborn. Dit hoeft niet altijd slecht te zijn, als je maar de goede elementen gebruikt. En niet teveel kopieert.
De E3 is overigens alleen voor de pers. Er komen heel soms nog wel eens niet-pers mensen binnen.

Dan is er de Gamescom. Soms kijk ik meer uit naar dit evenement dan naar de E3. Omdat ik benieuwd ben wat de uitgevers/ontwikkelaars hebben bewaard voor dit evenement. Wat het ook leuker maakt is dat iedereen er heen kan gaan. Het wordt gehouden in Keulen, Duitsland. Het is niet erg ver rijden wat het ook aantrekkelijk maakt om naar de Gamescom te gaan. Hier kan iedereen met eigen ogen zien hoe games van de E3 eruit zien in plaats van via een stream te kijken. Ook komen veel mensen verkleed als personages uit games, zijn er goodie-hunts, toernooien, prijsvragen en genoeg games om te spelen. Vaak zijn er ook verschillende stands voor PC-gamers en tonen ze nieuwe hardware aan het publiek. Denk hierbij aan volledige PC-systemen maar ook headsets die in het najaar in de winkels liggen en die je vast kan testen. Gamescom duurt een aantal dagen en is dus toegankelijk voor iedereen. Deze week start de Gamescom weer en we hebben een leuke planning voor veel content op de website, stay tuned!
Firstlook is een evenement dat meestal gehouden is in de Jaarbeurs te Utrecht. Het evenement wordt georganiseerd door Blammo Events en mensen van Gamekings. Ook dit evenement opent haar deuren voor iedereen, maar de minimale leeftijd is 14 jaar. Het evenement wordt elk jaar groter. Zo hebben ze dit jaar twee hallen in plaats van één. Op Firstlook zijn er verschillende stands waar je lekker kunt gamen. Elk jaar staat er wel weer een stand met de nieuwe Call of Duty. Vorig jaar was Xbox ook van de partij en had Sony een aantal PlayStation 4-systemen met Driveclub opgestuurd. De sfeer is erg gezellig en er is genoeg ruimte om te lopen. Ook is er een groot hoofdpodium waar bizar veel goodies het publiek in gegooid worden. Maar ook grote prijzen, zoals een gamestoel, worden weggegeven. Hiervoor dien je je wel even voorschut te zetten op het podium. Firstlook wordt dit jaar gehouden op 11 en 12 oktober. Een voordeel van Firstlook is dat het erg makkelijk te bereiken is met openbaar vervoer. Je stapt uit bij Utrecht Centraal en de Jaarbeurs ligt er naast.

Dit jaar was Epicon er voor het eerst. De eerste editie. Het was voor mijn gevoel goed georganiseerd en niet slecht gedaan voor de eerste keer. Het was wel wat klein maar dit evenement heeft zich gesplitst in twee delen; Zomer en Winter editie. Het evenement werd gehouden in de Brabanthallen in Den Bosch. Op Epicon staat naast games ook cosplay centraal wat een erg cool effect heeft gehad op de eerste editie. Veel mensen kwamen verkleed naar het evenement en gingen op de foto met andere mensen. Kostuums als Stormtroopers tot League of Legends Champions waren te vinden in de grote hal.

Er was een officieel ESL League of Legends toernooi waarvoor je je kon kwalificeren voor het evenement begon. Voor dit toernooi was een podium opgezet met shoutcasters en een stream voor mensen die het thuis wilde volgen. Verder waren er stoelen neergezet voor mensen die naar Epicon gekomen waren. De stoelen waren snel bezet en het publiek kon genieten van een aantal spannende wedstrijden. Op Epicon kon men een zombie parcours afleggen waarvoor je wel erg lang in de rij moest staan, een grote verbeterpunt mocht dit later terugkomen.

Een game die erg populair was was Evolve. In deze game neem je het met 3 andere mensen op tegen een monster dat ook door iemand bestuurd gaat worden. Jullie missie is om het monster te doden, maar het monster is natuurlijk niet makkelijk te pakken. Het groeit, kan zich verstoppen en heeft bepaalde moves waardoor je echt goed samen moet werken wil je winnen. Zoals een aantal van jullie misschien weten ben ik een Call of Duty speler en was ik eigenlijk 90% van de tijd te vinden op de Fariko-stand. Hier waren een aantal leden van de Foxtrots (Meidenteam van Fariko) en een aantal andere Fariko members. Op de stand kon je spelen tegen de Fariko spelers om uiteindelijk een shirt te winnen. Dat deed ik. Niet verwacht dat ik het daadwerkelijk voor elkaar zou krijgen aangezien het gamen thuis toch anders is dan met mensen die om je heen staan.

Al met al genoeg plezier te beleven wat betreft game-events! De E3 kan je lekker volgen met genoeg livestreams op verschillende websites en de Gamescom volg je, natuurlijk, op Gameparty.nl!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.