Game movies in the making

Game movies in the making

Films kijken en games spelen, twee van mijn grootste hobby’s. Ik vind het heerlijk om onderuitgezakt op de bank of in een bioscoopstoel meegesleurd te worden in een meeslepend verhaal. Menig vrije dag heb ik dan ook in de bioscoop of voor de televisie doorgebracht, ook terwijl het buiten misschien iets te mooi weer was om binnen te zitten. Hoewel ik dus van beiden enorm kan genieten is het vaak geen groot succes als deze twee worden samengevoegd. De meeste game verfilmingen zijn erbarmelijk te noemen en doen geen eer aan de originele game. Denk bijvoorbeeld aan het waardeloze In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale uit 2007 met Jason Statham in de hoofdrol, of het extreem saaie Need for Speed uit 2014. Niet te vergeten natuurlijk, de koning van de verschrikkelijke videogame verfilmingen, Uwe Boll. Met zijn Far Cry en Alone in the Dark heeft Uwe een aantal van de slechtste game films op zijn naam staan.

Maar de filmindustrie begint langzamerhand te leren van hun fouten en zijn steeds meer de game ontwikkelaars zelf aan het betrekken bij het proces. Assassin’s Creed en Warcraft zijn twee van de laatste films die zijn uitgekomen en waren misschien niet geweldig, maar ik vond ze ook absoluut niet slecht. De films waren toegankelijk voor het grote publiek die niet bekend zijn met de games, maar ook interessant genoeg voor de gamers onder ons. Het verfilmen van games wordt ook steeds populairder omdat de meeste van deze films flinke bedragen bij de box office naar binnen weten te halen. Een aantal van de nog uit te komen game verfilmingen waar we naar uit kunnen kijken, of voor moeten vrezen, heb ik op een rij gezet.

Tomb Raider (2018)
Tomb Raider heeft al een aantal films op haar naam staan met Angelina Jolie in de hoofdrol als Lara Croft. Dit nieuwe deel zal een nieuwe Lara bevatten gespeeld door Alicia Vikander. Het is even wennen aangezien ze in eerste instantie niet de uitstraling heeft die Angelina Jolie had als Lara Croft. De film wordt geregiseerd door Noorse Roar Uthaug en lijkt qua stijl erg op de Tomb Raider reboot uit 2014.   

 Rampage (2018)
Een doorgeslagen uit de kluiten gewassen gorilla, hagedis en wolf die flatgebouwen kort en klein aan het slaan zijn. Als dat niet als een goed idee klinkt voor een actiefilm dan weet ik het ook niet meer. Om het nog beter te maken speelt één van de grootste actiehelden van dit moment de hoofdrol, namelijk Dwayne ’the Rock’ Johnson. De film is gebaseerd op de gelijknamige game uit de jaren ’80 waarin je met de bovengenoemde beesten een hele stad in puin moest leggen.

Call of Duty (2018/2019)
De Call of Duty reeks leent zich natuurlijk als geen ander om een film op te baseren. Activision heeft daarom ook zelf een filmstudio opgericht, genaamd Activision Blizzard Studios, waaronder ze deze film zullen gaan uitbrengen. Het plan is om een soortgelijk universum neer te zetten als dat van de Marvel films, waarin meerdere films met elkaar in verbinding staan.  

Minecraft (2019)
Een film over Minecraft, hmmm… Geen idee wat ik hiervan moet verwachten. De Telltale variant van Minecraft was best aardig, dus de game leent zich wel voor het vertellen van een verhaal. De film zou in eerste instantie geregiseerd worden door Shawn Levy, maar de studio vond zijn idee voor de film niks dus werd hij aan de kant gezet en is Rob McElhenney nu de regiseur. Verder gaan er geruchten dat Steve Carell ook betrokken zou zijn bij de film.

Uncharted (onbekend)
De Uncharted film heeft een zware tijd gehad. De ene na de andere schrijver en regisseur kwam en ging weer. Het project is minimaal al in 2009 gestart, maar leek iedere keer maar niet van de grond te komen. Gelukkig heeft Sony niet opgegeven en lijkt er nu eindelijk een beetje schot in de zaak te zitten. Kortgeleden werd bekendgemaakt dat Tom Holland, de nieuwe Spider-Man acteur, de rol van de jonge Nathan Draken zal gaan vertolken. Het verhaal van de film zal een prequel zijn op de Uncharted games die wij kennen.  

Er zijn nog veel meer games waar geruchten over gaan dat er films van gaan komen zoals: The Last of Us, Watch Dogs, God of War en Mass Effect. Of deze er allemaal gaan komen is nog de vraag, want er zijn vrij weinig details bekend rondom deze verfilmingen. Als ze komen dan hoop ik dat de makers er genoeg tijd en moeite insteken om een kwalitatief goede film neer te zetten, die voor zowel gamers als niet-gamers leuk is om te kijken. Ik kan het niet aan om nog meer van mijn favoriete game personages misbruikt te zien worden op het witte doek.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.