Gamen is goed

Gamen is goed

Sinds kort ben ik weer onderdeel van het mooie team dat GameParty heet. Een korte periode heb ik er helaas geen tijd voor gehad, maar dat is met ingang van vandaag weer veranderd. Ik kan weer dingen doen die ik leuk vind. Dingen zoals schrijven over games. Ik denk dat jij, als lezer, het ook leuk vindt om het over games te hebben. De meeste gamers vinden het in ieder geval leuk om erover te praten (met andere gamers), al is het maar voor eventjes. Gamen is voor mij een hobby, maar ik kan het ook gebruiken om een ongemakkelijk gesprek wat te versoepelen. Gamen is leuk én nuttig, vertel het vooral door.

IJsbreker
Het leuke van gamen is, behalve het daadwerkelijke gamen, het er met andere mensen over hebben. Of dit je vrienden zijn, je collega’s of misschien zelfs een wildvreemde, je kan het al snel over games hebben. Praten over games is tegenwoordig vaak hetzelfde als praten over het weer. Bijna iedereen kent het en wil er vaak in ieder geval een kort gesprek over voeren. Het is een goede ijsbreker om iemand te leren kennen. Je kan het helaas niet met iedereen over games hebben, aangezien niet de hele wereld games speelt, maar een hele grote groep mensen gamet wel. Ik heb al meerdere keren een stroef gesprek met een collega versoepeld door het over bijvoorbeeld Destiny te hebben of Call of Duty. Ik benoem expres niet de games zoals Bloodborne, aangezien die toch minder in trek zijn bij de meeste mensen.

Engels en wiskunde
Niet alleen helpen games in Nederlandse gesprekken, tevens helpen games om goed in het Engels te reageren op mensen. Bijna al het Engels dat ik ken, heb ik van games geleerd. Nu komen frases als: “BOOM! Headshot” en “Loading” niet heel goed van pas in een hedendaags gesprek met een toerist die de weg naar het Leidseplein wil weten. Gelukkig wordt er ook veel normaal gesproken en geschreven in games. Op jonge leeftijd kan je hierdoor al een aardig woordje Engels leren. Niet alleen ik heb profijt gehad van de Engelse lessen in games. Het is namelijk bewezen dat games je Engelse talenknobbel stimuleren. Dit gaat ook op voor wiskunde en jouw vermogen om problemen op te lossen. Als ik eerder had geweten dat het had geholpen met wiskunde, had ik misschien (nog) meer gegamed op de middelbare school.

Vitamine Game
Gamen schijnt bij nog veel meer dingen te helpen. Iemand die regelmatig een game speelt, kan bijvoorbeeld zijn of haar dyslexie overwinnen. Een enkele sessie van 12 uur zou al genoeg zijn om vooruitgang te boeken. Het gamen zou net zo goed, danwel beter helpen tegen dyslexie dan de speciale programma’s die er voor ontwikkeld zijn. Naast dyslexie kan gamen een lui oog verhelpen, of in ieder geval gedeeltelijk verhelpen, waardoor mensen die misschien al hun leven lang met een lui oog hebben rondgelopen, weer nagenoeg perfect zicht hebben na een paar potjes Halo. Sowieso helpt gamen bij waarneming. Een gamer schijnt meer waar te nemen dan een non-gamer. Daarnaast zou een gamer sneller op een situatie reageren dan iemand die geen games speelt.. Een gamer kan ook verschillende kleurfacetten beter uit elkaar houden dan een non-gamer. Zo kan je bijvoorbeeld je vriendin echt helpen met shoppen naar de juiste schoenen voor bij haar bordeauxrode jurkje (misschien kan je dit dus beter stilhouden).

Weg met de taboes
Overigens zijn de games die vallen onder het genre ‘actie’ gebruikt bij de verschillende experimenten om te controleren of gamen een positief effect heeft op de cognitieve capaciteiten van de mens. Speel dus vooral de games waarin veel blijft gebeuren, ook al kan een wat rustigere game ook nooit kwaad. Dit lijstje met pluspunten is slechts gemaakt om aan je ouders, je kinderen, je vriend, vriendin, vriendengroep of docent te laten zien om aan te geven wat voor een positief effect gamen heeft op jou.
De meeste taboes rondom games zijn al verdwenen. Het is al langer bekend dat gamers niet agressief worden van games, maar slechts geagiteerd kunnen zijn tijdens het gamen en ongeveer 10 minuten na het spelen van een game. Dit gevoel ebt daarna al snel weg. Gamers zijn over het algemeen genomen fitter dan non-gamers en na het spelen van een gewelddadige game kan een gefrustreerd of depressief persoon zich opgelucht voelen. Dit in tegenstelling wat mensen beweren. ‘Gamen maakt agressief en verheerlijkt geweld op dusdanige wijze dat een persoon dit geweld in het echte leven zou willen toepassen’. Gamen lucht juist op, laat ons dus vooral lekker gamen.

Als je je ooit schuldig voelt omdat je misschien net te lang hebt zitten gamen op een dag, bedenk dan dat je jezelf hebt ontwikkeld, maar dan spelenderwijs. Als mensen deze lijst nog steeds niet willen geloven, zeg ze dan vooral om eens even naar ‘Google’ te gaan om verschillende onderzoeken te lezen, danwel artikelen gebaseerd op deze onderzoeken. Erg interessant allemaal. Natuurlijk zijn er kleine, negatieve dingen verboden aan gamen, zoals het regelmatige schelden online, maar kijk eens naar alle voordelen! Go games en vooral: go gamers!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.