Games luisteren in een concerthal, ook in Nederland

Games luisteren in een concerthal, ook in Nederland

Misschien ben je er niet zo mee bezig. Misschien neem je het gewoon voor lief. Maar wat je misschien af en toe niet helemaal beseft, is hoe belangrijk muziek in games is. Niet alleen als herkenningspunt, maar ook om de sfeer die de ontwikkelaar voor ogen heeft extra te benadrukken. Muziek in games is belangrijk en daarom is het interessant dat deze muziek de games steeds vaker lijken te ontstijgen.

Wanneer ik Halo zeg, hoor je waarschijnlijk het mannenkoor in je hoofd. Hoewel Halo gevuld is met prachtige muziek, is het dat koor dat meteen als herkenningspunt kan dienen. Bij het horen van de titel Zelda weet je meteen de overbekende tune mee te fluiten. Misschien zelfs ook andere stukken muziek, zoals al die liedjes die Link kon spelen met zijn Ocarina. Ook games als World of Warcraft, Skyrim, Kingdom Hearts en vele andere hebben muziek die ook buiten de game goed te beluisteren is. Het is opvallend dat men steeds volwassener met de muziek om lijkt te gaan en dat deze iconische klanken steeds meer en meer in concertvormen gespeeld worden. Zelfs in Nederland.

Ik ben een groot liefhebber van muziek uit films en games. De emoties, de spanningen en de opbouw; niets kan het zo goed samenvatten als een goede soundtrack. Wanneer ik kijk in mijn lijst met gekochte muziek op iTunes zie ik cd’s van Star Wars, Halo 5, Jurassic World, Zelda en Metal Gear Solid. Steeds wanneer ik deze muziek hoor, transporteer ik naar de momenten dat ik met het spel bezig was. Dat ik bezig was om een fantastisch avontuur te beleven. Dat ik even los werd gerukt uit mijn leven en in de schoenen stond van Master Chief, Solid Snake of wie dan ook. Ook ben ik een groot liefhebber van muziek die live gespeeld wordt. Het lijkt erop dat games en live muziek steeds vaker samengebracht worden. Ook in Nederland. En dat is een goed iets.

Zo heb ik in het verleden al verschillende (lees: alle) voorstellingen van Games in Concert in Nederland bij mogen wonen. Een groot koor, een orkest en een dirigent zorgen ervoor dat verschillende themaliederen van vele games aan me voorbij kwamen. Grote titels, zoals de eerder genoemde Halo, Metal Gear Solid en Skyrim, maar ook games waarbij je misschien de muziek niet zo één, twee, drie van bij de geest kan halen. Ik kende de muziek van Civ bijvoorbeeld niet voordat ik een editie van Games in Concert bij mocht wonen. Het was niet alleen het herkennen van dat wat je tof vind, maar ook het ontdekken van nieuwe stijlen muziek, in games die je misschien nooit gespeeld hebt. Of er wordt helemaal los gegaan op een track waarvan je nooit gedacht had dat het zo tof kon zijn. Want wanneer ik Tetris zeg, denk jij niet meteen aan een prachtige, imponerende live versie van de muziek, toch?




Games in Concert wist me keer op keer te overdonderen door de manier waarop de muziek tot leven werd gebracht. Getuige de Tetris hierboven. Het klinkt haast episch. Tetris. Episch! Jawel, het kan. Toch, na Games in Concert leek deze vorm van optreden in Nederland een stille dood te sterven. Ja, er zijn vaker uitvoeringen van filmmuziek (zo ben ik vorig jaar bij een live versie van Lord of the Rings geweest, waarbij de volledige eerste film gespeeld werd terwijl een orkest en koor de muziek er live bij creëerde), maar games leken ver weg te blijven. Vorig jaar kwam echter de revival van Games in Concert. Ook was ik er weer bij, maar dit keer was het concert minder imponerend. Interessanter was de Amerikaanse broeder van het evenement; Video Games Live.

Want, jawel, Video Games Live is een tourende show die door heel de wereld speelt en mensen (opnieuw) kennis laat maken met de muziek uit diverse videogames. Grootser dan Games in Concert, imponerender en meer spektakel. Amerikaans dus. Ook hier kwamen tracks uit de bekende videogames voorbij. Mario, Zelda, Kingdom Hearts, Halo… een avond gevuld met prachtige muziek door een sterke groep muziekmakers. Fantastisch. Video Games Live is al jaren een feit en op de afgelopen Gamescom stonden ze zelfs op de showvloer te spelen. Niets zo tof om net een nieuwe World of Warcraft uitbreiding te zien, om daarna live muziek uit de game te horen. Kippenvel, ik beloof het je.




Al deze muziek, al de kennis rondom videogame muziek en de liefde richting een bepaalde franchise kwamen afgelopen maand opnieuw samen in de Heineken Music Hall. Daar speelde The Legend of Zelda: Symphony of the Goddesses, een officieel door Nintendo georganiseerde show die momenteel ook door de hele wereld aan het touren is. Groot verschil met Games in Concert en Video Games Live is het feit dat hier niet vele verschillende titels aan de man worden gebracht, maar dat de hele avond in het teken stond van de muziek uit Zelda. Van de originele muziek uit de allereerste game op de NES, tot de meer hedendaagse klanken uit titels als The Wind Waker, Twilight Princess en A Link Between Worlds. Zelda werd gevierd, de muziek werd prachtig ten gehore gebracht. Maar interessanter; er blijkt nog steeds flink animo voor te zijn.

De Heineken Music Hall zat lekker vol, hoewel het concert niet uitverkocht was. Het was de liefde voor Zelda die veel fans samenbracht om een avond lang naar de iconische muziek te luisteren. Wat bij dit soort concerten opvalt is dat er niet alleen gamers die aanwezig zijn. Bij Video Games Live kwam ik vorig jaar een ouder stel tegen dat gek was op orkestrale muziek. Van de games hadden ze nooit gehoord. Skyrim? Is dat een snoepje? Iedereen haalt wat anders uit de concerten. Een fan van Zelda genoot van de muziek, de beelden op het scherm en al die gedachtes die hem of haar terugbrachten naar de tijd waarin de spellen gespeeld werden. Mensen zonder kennis van de serie, mensen die puur voor de orkestrale muziek kwamen, lieten zich vervoeren door de muziek, naar verre oorden. Plekken waarin jongens in groene pyjama’s een groot zwaard hanteren om een prinses te redden. Een wereld waarin de verhalen veranderen in legendes. De Legendes van Zelda.

https://www.youtube.com/watch?v=Wg8d3TJzVl0

Er is een grote animo voor dit soort shows. Muziek van games is niet langer alleen de muziek die je hoort tijdens het spelen. De verkoop van soundtracks groeit, de liefde voor de muziek zal menig fan kunnen beamen. Het is die link naar je avonturen. De link naar je favoriete bezigheid. Om het dan in concertvorm te horen zal voor velen een prachtige ervaring zijn. Mocht je al deze concerten gemist hebben, zorg er dan voor dat je de volgende keer wel aanwezig bent. Want geloof me, dit wil je niet missen!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.