Guitar Hero Live Gamescom Preview

Guitar Hero Live Gamescom Preview

Wanneer ik in mijn kast met games kijk, zie ik tussen mijn Xbox 360-titels acht Guitar Hero’s staan. Acht keer een game die in feite zo ongeveer hetzelfde was. Daarnaast staan nog enkele Rock Band-uitgaves. We kunnen dan ook stellen dat ik best een liefhebber van het rocken met een plastic gitaar was. Maar ik was er daarna ook helemaal klaar mee. Nu brengt Activision de franchise terug. Maar willen we dat wel?

Iedereen ging aan de slag met de Guitar Hero’s en Rock Bands en iedereen vond het fantastisch. In je eentje, of beter nog, met vrienden aan de slag gaan met toffe muziek, was een perfecte vulling van de avond. Het feit dat iedereen een instrument aan kon sluiten en mee kon doen (en zelfs op een andere moeilijkheidsgraad dan jijzelf), wist menig feestje te vullen. De games werden enorm populair en wisten zelfs de eSports te bereiken. Op hoog niveau werden wedstrijden tegen elkaar gespeeld en toekijkende mensen begonnen te juichen wanneer een bizar moeilijk nummer foutloos gespeeld werd. En ineens was iedereen er klaar mee. Het genre leek ineens te verdwijnen en stierf een stille dood.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Eigenlijk was het de schuld van de ontwikkelaars zelf. Er kwamen in een korte periode veel te veel van dit soort games uit. Tussen 2006 en 2010 verschenen er dertien delen uit de Guitar Hero franchise op diverse platformen. Van je console tot op je handheld en telefoon. De toevoeging van extra instrumenten (microfoon en drumstel) was leuk, maar de gameplay wist steeds hetzelfde te blijven. In feite speelde je steeds dezelfde game met andere muziek. Uitstapjes waarin een band centraal stond (Metallica, Aerosmith) waren tof, maar wanneer je niets met die muziek had bleef je er van weg. De markt werd overspoeld met muziekgames en de gamer besloot ze niet meer te kopen. Nu, vijf jaar na het laatste deel, keert Guitar Hero terug.

Ik was enorm sceptisch over dit nieuwe deel. Was ik wel klaar voor een nieuwe Guitar Hero? Had ik er nog wel zin in? Het antwoord is een volmondige ja. De ontwikkelaar pakt het anders aan. Een compleet nieuwe gitaar heb je nodig om te spelen. De vijf knoppen naast elkaar zijn teruggebracht naar drie. Echter, de knoppen zijn op de hals van de gitaar door midden gesneden, waardoor je nu twee rijen van drie boven elkaar hebt. Hierdoor is het spel makkelijker op te pakken door nieuwe spelers (spelen met drie knoppen zoals de easy mode in de oude delen), maar opnieuw te masteren voor terugkomende spelers. Want dat is wel het dingetje; Guitar Hero speelt ineens compleet anders.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Ja, er is een Netflix-achtige ‘music on demand’ versie waarin je met heel de wereld hetzelfde lied speelt. Ja, er zijn live achtergronden met echte mensen die reageren op jouw gitaarspel en ja, het oogt allemaal net wat professioneler, maar dat is maar grafische opsmuk en een nieuwe manier van de vertrouwde content te krijgen. De manier van spelen is nieuw, en daar hebben fans lang op gewacht. Het feit dat je maar drie knoppen naast elkaar hebt zal de grootste Guitar Hero niet uit de weg weten te slaan. Klinkt verdomd makkelijk, hoor ik mezelf nog zeggen. Het feit dat boven deze drie knoppen nu nog eens drie knoppen zitten maakt het flink uitdagender. Waar je normaal alleen een knop in moest drukken en aan moest slaan, is het nu mogelijk om de onderste versie van deze knop, of juist de bovenste in te drukken. Of beide!

Dus stel je voor: in een oude game sloeg je twee noten aan door twee knoppen in te drukken en daadwerkelijk alles aan te slaan. De noten lagen naast elkaar, dus je vingers rusten gezellig naast elkander. Nu kan het zomaar zijn dat je ene vinger de linkse knop, bovenin in moet drukken, terwijl je tweede vinger de middelste onderaan moet pakken. Je vingers vliegen dus niet meer steeds van links naar rechts, maar van boven naar beneden. Het kan zomaar zijn dat je met een vinger de bovenste en onderste in moet drukken, vinger twee de middelste knop onder en de derde vinger de rechtse knop bovenin. Een hele nieuwe manier van spelen die je echt weer onder de knie moet krijgen.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Wat dit toevoegt? Uitdaging! Flink wat uitdaging. Ik heb enkele liedjes mogen spelen toen ik bij de ontwikkelaar was en waar ik normaal op hard of expert speelde, moest ik nu terug naar medium en zelfs even naar easy. Daarnaast heb je nu meer dan ooit het idee dat je gitaar aan het spelen bent omdat je vingers onwijs snel moeten wisselen en je het gevoel hebt dat je meerdere noten aanslaat. Heel cool kan ik je zeggen. Het was even alsof ik nooit eerder Guitar Hero had gespeeld, zo vaak het fout ging, maar toen ik het eenmaal doorkreeg en de vingers als een malle over de hals van de gitaar vlogen, zat ik weer helemaal in het systeem. Dit is Guitar Hero en Guitar Hero is weer leuk!

Ik kan je nog vertellen over de manier waarop je liedjes speelt via de on demand service, over het feit dat je niet meer af gaat tijdens het spelen van een liedje en de vele unlockables, maar dat bewaren we voor de review later dit jaar. Met deze preview wil ik je puur even laten weten dat Guitar Hero terug gaat komen en dit doet op een manier die mij erg bevalt. Of de game zich staande weet te houden tegenover de aankomende release van Rock Band (waarbij je geen nieuwe instrumenten hoeft te kopen!) is nog even de vraag, maar voor nu ben ik positief. Rock on!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.