Het beste van 2018 volgens Robin!

Het beste van 2018 volgens Robin!

Het is misschien een beetje cliche, maar toch ontkom ik ook dit jaar er niet aan. Samen met de crew van GameParty kijk ik terug op 2018 en op de games die 2018 zo ontzettend tof hebben gemaakt. Een top 5 samenstellen kan soms best lastig zijn, zeker als er meerdere games zijn die het jaar zo goed hebben gemaakt. Toch heb ik een poging gedaan. Lees je mee?

FIFA 19
Het opnemen van een FIFA-titel in de top 5 van het afgelopen jaar is misschien een beetje vreemd voor sommigen. Mensen zullen zeggen dat FIFA toch elk jaar hetzelfde is, en dat alleen de poppetjes en de clubs zijn veranderd. Deze mensen hebben soms ook wel een beetje gelijk. Er zijn wel eens FIFA’s verschenen die, hoe graag EA ook strooit met innovaties aangeduid met vage termen, echt weinig verschillen van de andere of voorgaande FIFA’s. Dit jaar valt dat echter reuze mee, en is FIFA echt beter dan ooit. Natuurlijk zijn er wat dingen veranderd qua gameplay op het veld. Het lijkt allemaal nog net ietsjes beter te spelen dan voorheen. Maar de grooste veranderingen vonden dit jaar plaats buiten het veld. Allereerst heeft FIFA de Champions League licentie binnengesleept: heel tof. Maar het tofste zijn de nieuwe single-player modes die zijn toegevoegd aan de game. Zo kun je er nu voor kiezen om een potje te voetballen zonder dat er maar enige regels zijn. Anders opties zijn dat doelpunten van buiten de 16 dubbel tellen, of dat je bij elk doelpunt wat je maakt een speler moet inleveren. Het maakt de offline singleplayer zo veel beter en leuker, dat FIFA 19 een plek heeft verdiend in de top 5 van dit jaar.
4. Pokémon Let’s Go Eevee/Pikachu
Iedereen die GameParty een beetje volgt weet dat ik een ontzettende fan ben van de Nintendo Switch. Het mag dan ook geen verrassing heten dat je een game voor de Nintendo Switch kunt terugvinden in mijn top 5 van dit jaar. Mijn liefde van Nintendo was even bekoeld met de Wii U, maar gaat al vele jaren terug. Mijn eerste eigen gamingdevice was namelijk een Gameboy, waar ik onder meer Pokémon op speelde. Je kunt daarom ook goed begrijpen dat ik erg blij was toen ik zag dat Pokémon terugging naar haar roots met Pokémon Let’s Go Pikachu en Eevee. Ik ben behoorlijk casual geworden de afgelopen jaren en kan er dan ook zeker van genieten als ik lekker relaxed, zonder al te veel tegenstand, op mijn eigen tempo een game kan ontdekken. Met Pokémon Let’s Go is het nostalgische Pokémon-gevoel helemaal terug, en ik kan het ook nog eens onderweg spelen. Wat wil je nog meer!
3. Forza Horizon 4
Nog zo’n serie waar ik heel erg fan van ben. De Forza Horizon-serie heb ik echt in mijn hart gesloten als een fantastische speeltuin waarin ik mijn dromen over auto’s en roadtrips helemaal waar kan maken. En iedere keer weer weet Playground Games de games een stukje beter te maken. Het Zuid-Europa van Forza Horizon 2 was super. Het Australië van Horizon 3 was nog beter. Maar met Horizon 4 heeft Playground zich weer weten te overtreffen. Het Verenigd Koninkrijk laat zich weer goed lenen voor een fantastische speeltuin, en de vier verschillende seizoenen die voor het eerst in een Horizon-game zitten maken het helemaal af. Tel daar bij op dat de game weer fantastische van je scherm af spat en je hebt de ingredienten voor een geweldige racegame. Gelukkige is de gameplay ook nog eens fantastisch en zit de game ramvol met content. Misschien wel de beste racegame die ik ooit gespeeld heb, en daarom staat de game met recht op nummer 3 van 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=VmQNo8xtcAg

2. Red Dead Redemption 2
Het tweede deel van Red Dead Redemption staat dit jaar ook op nummer twee bij mij. Niet de positie die je verwacht wellicht van de meeste gehypte game van het jaar, maar de tweede plaats wil ook zeker niet zeggen dat het een slechte game was. Er was alleen een game nog net wat beter (maar daarover later meer!). Wat valt er dan nog te zeggen over de nieuwste Red Dead? Je moet het eigenlijk gewoon zelf gaan proberen, want Rockstar heeft weer een fantastische wereld neergezet. Je waant jezelf helemaal in het wilde westen en leeft met volle teugen mee met het verhaal. GTA V was tof qua verhaal, maar RDR2 was in mijn ogen toch net nog een stukje meeslepender. Daarnaast kent de game de mooiste wereld die Rockstar ooit heeft neergezet. Heb je het nog niet gespeeld, dan heb ik maar één advies: ga dat doen!
1. Super Smash Bros. Ultimate
Super Smash Bros. Ultimate op nummer 1, wie had dat aan zien komen? Ik in ieder geval wél. Sinds het moment dat de game werd aangekondigd was ik gehyped voor de game. Zo ontzettend blij was ik dat Smash naar de Switch ging komen. De subtitel Ultimate heeft Nintendo in ieder geval wel echt waargemaakt. Alle karakters die ook in Smash hebben gezeten keren terug, inclusief nog behoorlijk wat nieuwkomers. Meer dan honderd verschillende stages om op te vechten. Bijna 1300 verschillende Spirits te verzamelen uit weet ik wel niet hoeveel verschillende series. Een single-player mode die minstens 20 tot 30 uur kost om uit te spelen. Haast oneindige herspeelbaarheid online. Een ode aan gaming in het algemeen. En niet alleen aan Nintendo-games. Want ook third-party personages zitten in de game. Wat te denken van Pac-Man, Snake, Sonic, Ryu en Cloud. The sky lijkt the limit, want met DLC wordt ook Joker uit Persona 5 (een PS4-exclusive!) toegevoegd aan de game. Deze game ga ik nog lang, heel erg lang spelen!
Dat was het dan voor dit jaar. Wat was jouw favoriete game van dit jaar, en waar kijk je volgend jaar naar uit? Laat het vooral weten in de comments.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.