Het gezicht in je videogame

Het gezicht in je videogame

Er is iets gaande. Iets waarvan ik lang dacht dat het verleden tijd was. Maar het lijkt terug te keren. Nouja, een beetje dan. Waar het jaren geleden haast normaal was, verdween het compleet. Maar nu lijkt er verandering te komen. Er worden weer gezichten gekoppeld aan games. En ik vind het leuk!

Jaren geleden was het heel normaal wanneer een persoon ‘het gezicht van een game werd’. Ik doel dan niet op een voetballer die met zijn sportieve trekken op de hoes van een FIFA staat, of een andere sportieveling op elke andere sporttitel. Nee, ik bedoel op een persoon, een model of acteur/actrice, die zich in gaat zetten voor een game. Omdat ze er mee verbonden is, omdat hij op een personage lijkt. Om de game te promoten. Om mensen een persoon te geven om menselijker een game te verkopen. Het gebeurde zo vaak.

Denk eens terug aan de tijd waarin we behoorlijk wat titels in de Tomb Raider-franchise kregen. Met elke game kon je rekenen op een nieuw model dat zich de komende tijd Lara Croft mocht noemen. En dat was niet zomaar een simpele baan, het was een prachtige manier van marketing. De modellen gaven interviews, waren aanwezig op beurzen en verschenen in bladen die normaliter niets met games deden. Maar nu was er ineens wel sprake van die game, door het vrouwelijke schoon wat er aan gebonden werd. Ik kan me nog herinneren dat het op het landelijke nieuws was toen Nederlandse Jill de Jong in 2002 verkozen werd tot de nieuwe Lara.

Natuurlijk, de vrouwen werden uitgekozen op hun uiterlijk en hadden niet altijd iets met de game te maken. Sommige hadden misschien nog nooit een Tomb Raider gespeeld. Maar na een flinke snelcursus wisten ze veel over de nieuwe game (en oudere) te vertellen. Een baan die stiekem best leuk was, zo vertelde Lara Croft-model Alison Carroll me ooit op de Leipzig Game Convention. Ze zag de hele wereld, mensen wilde met haar op de foto en haar naam groeide flink in de modellenwereld.

Het was oprecht leuk om met zo’n persoon te praten. Niet alleen omdat ze (in sommige gevallen) echt een passie hebben voor games in het algemeen, maar vooral omdat ze zo enthousiast vertellen over de game die ze promoten. Omdat ze dicht samenwerken met de ontwikkelaars weten ze veel te vertellen en zijn gesprekken over het algemeen veel luchtiger dan wanneer je een ontwikkelaar zelf spreekt. Ik heb goed gelachen met Carroll, daar in Duitsland, terwijl ik Tomb Raider met haar speelde en met haar op de foto ging. Het was gezellig. Sterker nog, dat ik me het moment uit 2008 nog voor kan halen, zegt genoeg.

Maar, net als de Tomb Raider-franchise, leek het idee om een persoon aan te trekken voor je game een beetje te sterven. Er was niemand meer die zo ingezet werd. Natuurlijk zagen we video’s waarin motion capture-acteurs en stemacteurs hun ding deden, maar zo prominent aanwezig was niemand meer. Maar nu lijkt dat te veranderen. Er is namelijk één game die het weer doet. En op een verdomd sterke, interessante manier ook!

De naam Janina Gavankar zegt je misschien niet zo veel. Mij deed het ook niets, ik kende haar puur en alleen uit haar rol in het vierde seizoen van Sleepy Hollow. Maar, toen aangekondigd werd dat ze de hoofdrolspeelster werd in de singleplayer van Battlefront II, werd mijn interesse gewekt. Niet alleen is ze het gezicht van Iden Versie, maar ze heeft ook haar stem ingesproken en al haar bewegingen opgenomen middels motion capture. Daarnaast pusht EA haar enorm naar voren. Het feit dat ze tijdens de conferentie van Electronic Arts het podium beklom om Battlefront II aan te kondigen zegt genoeg. Geen ontwikkelaar, geen hoge pief, nee, het was Janina Gavankar. En anders dan met al die Lara-modellen speelt Gavankar geen digitaal personage. Ze is het personage.


Sinds die aankondiging zie ik Gavankar steeds meer. Tijdens D23, de Disney Expo, sprak ze over de game. Met Major Nelson heeft ze een evenement gehost. Ze is aanwezig in de gaming scene. Ze is zelf een gamer en het lijkt er dan ook op dat ze zelf gigantisch trots is dat ze zo met Star Wars Battlefront II in de weer is. En dat spreekt me enorm aan. Haar enthousiasme is aanstekelijk. Dat is iets wat onderstaande video wel duidelijk weet te maken.
Natuurlijk is het maar één vrouw, één personage, één game. Maar ik hoop oprecht dat dit vaker voort gaat komen. Het werkt, helemaal wanneer je iemand hebt die echt een passie voor het product heeft. Sterker nog, waar ik haar alleen kende uit Sleepy Hollow, hoop ik nu de kans te krijgen haar te mogen interviewen rondom deze game. Ik heb Gavankar op een andere manier gezien dan in haar rol in die ene serie, ik zie een vrouw die gigantisch geniet van de rol die ze speelt. En dat is iets wat bij mij aansluit. De passie voor games verbind haar met de spelers. Ze is niet zomaar een gezicht in Battlefront, ze is hét gezicht in Battlefront. Net zoals al die Lara-modellen dat ooit waren voor Tomb Raider.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.