Ik speel nog steeds… een hoop racegames!

Ik speel nog steeds… een hoop racegames!

Laat me heel even resumeren als het gaat om 2017. In de laatste maanden van dat jaar heb ik onder meer artikelen geschreven over hoe ik het steeds lastiger vind om langdurig mijn aandacht bij een bepaalde game te houden. Zeker nu ik het steeds drukker krijg in mijn leven (en nu klink ik wel heel erg als een oude man), kan ik het minder goed opbrengen om urenlang dezelfde game te spelen. Tegelijkertijd heb ik ook artikelen geschreven over hoe fantastisch de Nintendo Switch is en hoe ik uren in de nieuwe Gran Turismo of Football Manager heb kunnen stoppen. Kortom, gaming ging in 2017 nogal in fases. Dit jaar ga ik gewoon door met bepaalde fases hebben. Nog altijd heb ik niet super veel tijd om te gamen, maar als ik het doe… dan speel ik nog steeds… allerlei racegames!

Laat ik dit artikel maar weer eens beginnen met een shout-out naar Rocket League. Ik heb al behoorlijk vaak aandacht gevraagd voor deze fantastische game. Nu is het wederom tijd om de game aandacht te geven, en dat komt door de Nintendo Switch-versie. Uit een soort van zelfbescherming heb ik de aankoop van de Switch-versie namelijk lange tijd achterwege gelaten. Nu heb ik me niet meer in kunnen houden. Goed voor het speelplezier, slecht voor mijn vrije tijd. Nu ik overal in huis (en onderweg!) een potje Rocket League kan spelen, is de drempel om een potje op te starten wel heel erg laag geworden. En je kunt het al raden, het blijft niet bij dat ene potje. Een potje duurt in totaal vaak niet langer dan 10 minuutjes, maar voor je het weet ben je weer een uur verder. En daarna weer een uur. De boodschap is duidelijk: Rocket League is al verslavend, maar met de Switch-versie komt daar nog een heel groot verslavingsgevaar bovenop!

Dat is ook eigenlijk ook precies het punt waarom ik de afgelopen weken steeds weer terugkom bij de racegames. Oké, je hebt natuurlijk speciale endurance evenementen in bepaalde games, maar in de meeste racegames ben je met een paar minuten per race wel klaar. Op deze manier is het makkelijk om snel een potje tussendoor te doen. En mocht je wat langer door willen, dan is dat ook geen probleem. Dan duik je inderdaad zo’n endurance evenement is of ga je helemaal los in de online-mode. Bijvoorbeeld de online-mode van Gran Turismo Sport. Die game heb ik onlangs al besproken in een ‘Ik speel nog steeds’, maar verdient in mijn ogen opnieuw een aanbeveling.

Het afgelopen jaar was sowieso een goed jaar voor race-games met ontzettend veel toppers. Van de Kerstman kreeg ik Forza Motorsport 7, een game die natuurlijk ook een aanbeveling verdient. Deze game stond niet voor niets hoog in de GameParty Top 10 van 2017. En hoewel je zou verwachten dat de game voor een groot gedeelte overeenkomt met Gran Turismo Sport, blijkt toch het tegendeel waar te zijn. Waar Gran Turismo Sport puur op het racen gericht is, lijkt Forza Motorsport veel meer zich te richten op de ultieme auto-fantastie. Je tegenstanders beuken misschien iets meer dan dat je in het echt zou verwachten, maar je scheurt ondertussen wel in de dikste auto’s. Bovendien is er een gigantisch aantal aan mogelijkheden, waardoor je niet snel uitgespeeld raakt. Kom om even een kort potje te racen, blijf om urenlang de carrièremode te spelen!

https://www.youtube.com/watch?v=Dokpy_KIuyA&t=4s

Nu ben ik als behoorlijke fan van het genre misschien een beetje gekleurd, maar ik vind de variatie in racegames ook een van de mooiere dingen van het genre. Nu kan voor een ‘leek’ er misschien niet zo veel verschil zitten tussen een DiRT Rally en een DiRT Showdown, maar kenners weten dat het een verschil als dag en nacht is. Neem nou zo’n andere fantastische racegame uit 2017: Mario Kart 8 Deluxe. Natuurlijk niet te vergelijken met Gran Turismo Sport en Forza Motorsport 7, maar net zo verslavend en leuk! Ook deze game speel ik – bijna een jaar na release al weer – nog regelmatig. Ik ben niet de enige, want de online servers zijn ook nog steeds ontzettend vol.

Het mag duidelijk zijn, mijn fase van januari 2018 is in ieder geval de racegame-fase! Als echte race-fan is het dan ook heerlijk om terug te kunnen kijken op een fantastisch jaar voor racegames. Maar ook in 2018 zit er weer wat moois aan te komen. Wat te denken van Onrush, de nieuwe game van Codemasters. Deze game gaat volledige arcade, en doet dat met de hulp van onder meer de oude makers van Motorsport. Misschien gaat 2018 dan juist weer het jaar van de arcade-racers worden, want ook zit Gravel er aan te komen (en die game speelde ik op de Gamescom!). Ook in 2018 scheuren we door!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.