Ik speel nog steeds… Far Cry Primal!

Far Cry Primal

PC PlayStation 4 Xbox One
8

Sterk

Ik speel nog steeds… Far Cry Primal!

Ik speel nog steeds… Far Cry Primal!

Afgelopen Gamescom speelde ik Far Cry 5. Het was weer genieten om een hoop chaos in de speelwereld te veroorzaken. Ook sprak de setting mij ontzettend aan. Maar toch bekroop mij een bepaald gevoel. Een gevoel dat ik dit al een stuk vaker had gespeeld. Zeker nu ik mijn backlog van Far Cry een beetje aan het wegwerken ben. Onlangs heb ik Far Cry 4 tot een einde gebracht. En tot een week geleden lag Far Cry Primal nog ongespeeld op mij te wachten. Maar dat is inmiddels verleden tijd. Ik speel namelijk nog steeds… Far Cry Primal!

Ik ben even zo vrij om mijn zeer gewaardeerde collega Harmen te citeren uit zijn review van Far Cry Primal. “Dat de Far Cry-franchise in haar eigen stramien vast zat, was in het vierde deel overduidelijk terug te zien. Er werd veel geleund op bewezen successen uit eerdere delen, wat beklag over gebrek aan vernieuwing en verwijten met betrekking tot het uitmelken van de franchise tot gevolg had. Ergens absoluut terecht, maar Far Cry 4 was allerminst een slechte game.” Dát gevoel kreeg ik dus ook een beetje bij het spelen van de demo van Far Cry 5. Want ja, het was echt wel tof. Maar nee, het was zeker niet origineel. Toen ik afgelopen week dus aan de slag ging met Primal, werd dat gevoel alleen nog maar weer gesterkt. Want ik snapte ineens heel erg goed dat Ubisoft de overstap naar Primal maakte.
Toch leek het in eerste instantie ook weer niet goed te komen met Primal. Fans van games zijn wat dat betreft ook rare wezens. Eerst roeptoeteren ze heel hard dat er verandering moet komen. Vervolgens komt er verandering, en dan is het weer niet goed. Neem nou bijvoorbeeld de Call of Duty-serie. Met Infinite Warfare werd het afgelopen jaar toch echt een beetje over een andere boeg gegooid. Gevolg? Een hoop kritiek van fans. Met Primal hetzelfde. Dat Ubisoft maar lekker DLC met deze setting had moeten uitbrengen. Of dat Ubisoft in een wanhoopspoging maar een spin-off er uit had geperst. Alles om maar aan het geld te komen, als je sommige fans mag geloven. Is het dan ook nooit goed?

In mijn ogen is dat dan ook zeker onterechte kritiek. Ik moet eerlijk toegeven dat Ubisoft misschien niet de beste naam heeft qua innovatie. Maar in mijn ogen lieten ze met Primal weldegelijk zien dat ze lef hebben daar. Terwijl ze aan de andere kant dichtbij blijven bij datgene wat de gameplay van Far Cry nou zo kenmerkt. Zo is een van de belangrijkste elementen van Far Cry Primal de jacht op dieren. In Far Cry 3 en 4 waren dieren al behoorlijk belangrijk. Je jaagt niet alleen op dieren, maar de dieren kunnen zich ook tegen jou keren. Dat was al zo in deel 3 en 4. Maar in Primal voelt het wat mij betreft ineens heel erg anders. Het is gevaarlijk als je wordt aangevallen door een dier terwijl je een geweer in je handen hebt. Maar het is nog veel gevaarlijker als je wordt aangevallen terwijl je nog maar één speer in je handen hebt is toch heel wat anders. Dat vind ik misschien nog wel het belangrijkste. Want als je heel kritisch kijkt, is de gameplay van Far Cry Primal toch nog best wel hetzelfde als in de andere Far Cry delen.
Dan rijst de vraag die ik de laatste tijd mezelf wel vaker stel. Vind ik het erg dat het meer van hetzelfde is, wanneer het meer goeds van hetzelfde is? Bij Far Cry Primal ben ik toch zeker geneigd om te zeggen dat het niet erg is. Zeker omdat ik ook niet wil dat Ubisoft te veel van de Far Cry-formule afwijkt. Het is dan wel jammer dat er best nog wel wat problemen met Far Cry Primal waren, voornamelijk op technisch gebied. Ook worden de quests op een gegeven moment een beetje eentonig en vraag ik me af waarom bepaalde missies ook zo lang moeten duren. Daar staat dan weer tegenover dat de gameplay bij vlagen ook heel erg tof kan zijn en dat ik de setting echt fantastisch vind.

Far Cry hinkt bij mij altijd een beetje op twee gedachtes. Aan de ene kant vind ik het altijd tof om te spelen, maar aan de andere kant merk ik ook dat de ‘verveling’ langzamerhand een beetje toe begint te slaan. Het zegt waarschijnlijk al genoeg dat ik voor Far Cry 4 en Far Cry Primal samen zo’n dertig euro heb uitgegeven. Aan de andere kant smaakt de gameplay van Primal de afgelopen week wel weer naar meer. Ondanks de tekortkomingen wil ik nu Primal graag uitspelen. Daarvoor biedt de game toch echt wel weer kwaliteit. Die 8 die Harmen destijds aan Primal gaf? Ik kan me daar wel in vinden!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.