Ik speel nog steeds… Grand Theft Auto V!

Ik speel nog steeds… Grand Theft Auto V!

Eens in de zoveel jaar komt er een game uit die ik helemaal kapot speel. Maar dan ook écht helemaal. Er is geen andere titel die mijn aandacht zo lang vast kan houden. Het is de ultieme digitale speeltuin. Natuurlijk: Grand Theft Auto V! De singleplayer welteverstaan.

Ik durf er geld op in te zetten dat het overgrote merendeel van de mensen die op dit moment nog Grand Theft Auto V speelt, dat eigenlijk doet vanwege Grand Theft Auto Online. Ten tijde van de launch van die online versie van GTA V werd het zelfs door Rockstar in de markt gezet als een aparte game, niet slechts als ‘multiplayer van’. Dat blijkt ook deels uit de ondersteuning voor Online: nog steeds komen er met enige regelmaat updates uit en is er een levendige community die nog altijd de nodige uurtjes online doorbrengt.
Daar ben ik er dus niet een van. Sowieso ben ik meer een single- dan een multiplayergamer, maar GTA Online heeft me überhaupt nooit echt kunnen pakken. Ik snapte niet echt wat nou precies de bedoeling was, wat ik moest doen en hoe ik vooruitgang boekte. Daarnaast had ik er ten tijde van de launch ook niet echt de tijd voor en toen ik dat wel had, liep ik voor mijn gevoel al zoveel levels achter op de massa dat het eigenlijk geen zin meer had.

Met de singleplayer kon ik echter lekker mijn eigen gang gaan, en die heb ik dan ook op mijn dooie gemakje doorkruist. In eerste instantie heb ik de game gekocht voor de Xbox 360, waarna ik hem gok ik tot halverwege de main story door heb gespeeld ongeveer. Toen kwam echter de PlayStation 4 uit, en zo ook GTA V voor die console. Als graphicshoer moest ik natuurlijk die versie hebben, dus was het weer van voor af aan beginnen. Absoluut geen straf overigens. De moderne versie van Los Santos blijft een van de meest complete en gedetailleerde werelden die ik in de hedendaagse videogames tegengekomen ben. Je voelt dat in Grand Theft Auto-games een hoop tijd, liefde en commitment (en geld) zit. Een gevoel dat helaas weinig andere games me kunnen geven.

Met die gedachte in het achterhoofd startte ik laatst de campaign weer eens opnieuw op. Niet mijn oude savegame, maar echt van voor af aan. En damn, wat is deze game nog bij de tijd. Nou is ‘ie natuurlijk ook pas drie jaar oud (stiekem voelt het al veel langer), maar dit zou ook zomaar een game kunnen zijn die dit najaar uitgekomen is. Drie jaar… Je vraagt je toch af wat Rockstar in die drie jaar gedaan heeft naast het updaten van GTA Online…

Lange tijd, vooral de eerste maanden na de release, koesterde ik hoop dat GTA V net als zijn voorganger DLC voor de singleplayer zou krijgen. Er gingen ook geruchten over, namelijk dat acteurs van de drie hoofdpersonages bezig zouden zijn met nieuwe inspreeksessies, maar dit bleek naderhand niet te kloppen. Met de drie verstreken jaren en een nieuwe ‘tussengeneratie’ consoles lijkt de kans inmiddels erg klein, zo niet onmogelijk, dat het er nog daadwerkelijk van gaat komen. Zou er dan al met man en macht aan GTA 6 gewerkt worden? Of wordt er toch alleen maar gewerkt aan de ontwikkeling van GTA Online?
Ik hoop op het eerste. Want hoewel het nog steeds tof is om met Michael, Franklin en natuurlijk Trevor te spelen, begint de honger naar nieuwe content, of beter nog een nieuw deel in de serie, toch langzaamaan weer toe te nemen. De geschiedenis leert dat er per consolegeneratie toch minimaal twee GTA’s verschijnen, dus vanuit dat oogpunt mogen we binnen drie jaar toch echt nog wel nieuwe content verwachten. Natuurlijk krijgen we volgend jaar al Red Dead Redemption 2 waar Rockstar de nodige moeite in heeft gestoken en nog steeds in steekt, waar wij als gamers alleen maar profijt van hebben. En het stilt ook weer een beetje onze honger naar nieuwe GTA-gameplay, het is en blijft ten slotte afkomstig van dezelfde ontwikkelaar.

Voorlopig speel ik echter gewoon lekker GTA V. Het is twee jaar geleden dat ik de campaign gespeeld heb dus van de meeste missies ben ik wel weer vergeten hoe ze ook al weer in elkaar staken. Ik dompel me gewoon weer onder in die heerlijke open en tot de nok toe met content gevulde speelwereld en wacht geduldig af tot het goede nieuws bekend wordt gemaakt. Want dát er nieuwe singleplayercontent voor GTA komt, ofwel in de vorm van DLC ofwel als volledig nieuwe game, is een uiteraard een zekerheidje. Het is alleen even afwachten wanneer.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.