Ik speel nog steeds… Halo!

Ik speel nog steeds… Halo!

Er is iets wat maar weinig mensen van mij weten. Een diep en duister geheim waar ik mij voor schaam en wat ik zoveel mogelijk stil heb gehouden…. Ik heb nog nooit Halo gespeeld! Het is echt waar, ondanks dat ik een Xbox 360 en een Xbox One heb gehad, heb ik dus nog nooit Halo gespeeld. Het eerste deel heb ik weleens opgestart, maar veel verder dan dat ben ik nooit gekomen. Tijd om daar verandering in te brengen, dus daarom speel ik eindelijk Halo: The Master Chief Collection!

Om bij het begin te beginnen zal ik eerst uitleggen waarom ik in al die tijd nooit Halo heb gespeeld. De originele Xbox heb ik nooit gehad, want toen der tijd was ik een heuse PlayStation fanboy, dus de enige console die bij mij thuis stond was de PS2. Natuurlijk hoorde ik van vrienden de verhalen over Halo en wat een fantastische shooter het wel niet was, maar het was voor mij niet overtuigend genoeg (hoewel ik Master Chief er wel altijd bad-ass uit heb vinden zien). Toen de volgende generatie consoles zijn opwachting maakte ben ik overstag gegaan naar de Xbox 360, omdat deze eerder te verkrijgen was en qua prijs ook een stuk aantrekkelijker was. Je zou zeggen dat Halo dan toch wel een game zou zijn die in die tijd mijn aandacht moest trekken. Ja en nee. Ik was erg geïnteresseerd toen Halo 3 verscheen, maar ik wilde niet zomaar halverwege in het verhaal stappen. Ik wilde beginnen bij deel 1 om zo het verhaal mee te krijgen zoals het bedoeld was.

In deze tijd was de Anniversary editie van Halo: Combat Evolved echter nog niet uitgebracht, dus de enige manier om dit deel op de Xbox 360 te spelen was om de game voor de originele Xbox aan te schaffen. Dit was helaas nog niet zo makkelijk aangezien veel winkels de game niet meer hadden en mijn online aankoop skills nog niet zo ontwikkeld waren. Uiteindelijk heb ik de game dan toch gevonden in een filiaal van de Music Store toen ik mijn zoektocht eigenlijk al een beetje had opgegeven. Toch ben ik niet veel verder gekomen dan het eerste level, omdat ik veel andere games had die ik online met vrienden speelde en die daarom mijn aandacht opeiste.

De game verdween achteraan in mijn kast en werd langzaam maar zeker vergeten. Zeker toen ik weer de switch naar PlayStation had gemaakt was de kans dat ik mijn Xbox 360 nog ging aansluiten om Halo te spelen zeer minimaal. Bij de volgende generatie consoles kwam als eerste de PlayStation 4 onder mijn tv te staan en was Halo nergens meer in mijn gedachten te vinden. Tot ik las dat er een Master Chief Collection ging verschijnen waarin alle Halo delen zouden zitten voor de Xbox One. Dit was een ideale bundel voor mij, maar het enige probleem was dat ik geen Xbox One thuis had staan. Weer leken Halo en ik niet voor elkaar bestemd te zijn.

Ik had een lijstje gemaakt met Xbox exclusives die ik, mocht ik een Xbox One ooit halen, als eerste gehaald moesten worden. Bovenaan dat lijstje stond The Master Chief Collection. Toen ik dit jaar op mijn verjaardag verrast werd door een grote doos met daarin de Xbox One S, ben ik natuurlijk direct op zoek gegaan. Ook hier bleek het in fysieke winkels niet meer zo makkelijk te zijn aangezien de game al een hele tijd uit was. Maar gelukkig waren mijn online shopping skills flink verbeterd en heb ik een tijdje terug voor een habbekrats The Master Chief Collection op de kop kunnen tikken.

Eindelijk is het zover dat ik en Halo bij elkaar zijn gekomen en kan ik genieten van al dat moois wat ik al die jaren heb gemist. En wat is het mooi! Waarbij het vroeger voornamelijk om de actie ging in games bij mij, ben ik nu op een leeftijd dat ik meer kan genieten van de muziek en het verhaal. En de muziek en het verhaal zijn fantastisch in Halo, met genoeg kippenvel momenten waar ik even bij stil heb gestaan. De games spelen na al die jaren nog steeds heerlijk weg en zijn duidelijk merkbaar als grondleggers van het FPS genre op de consoles. De graphics van de eerste delen zijn uiteraard niet uitmuntend, maar zijn toch zeker prima te noemen en zijn niet afleidend. Iedereen die net als ik nog nooit Halo hebben gespeeld wil ik dan echt op het hart drukken om The Master Chief Collection te halen om deze serie te ervaren. Ook als je de games wel al hebt gespeeld, is het met deze bundel een pretje om alle games nog een keer te ervaren.

Oké, ik moet toegeven dat ik nog niet alle delen heb uitgespeeld en dat mijn aandacht op dit moment tijdelijk bij een andere game van Bungie ligt (Destiny 2). Maar ik beloof dat ik alle delen van Halo ga spelen tot het einde voordat er weer een volgende generatie consoles gaat verschijnen. Ik zal Halo niet nog een keer door mijn vingers laten glippen.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.