Ik speel nog steeds… LEGO Marvel’s Avengers!

Ik speel nog steeds… LEGO Marvel’s Avengers!

Ik heb er altijd alles aan gedaan om elke game uit de LEGO-stal tot de volle honderd procent uit te spelen. Een flinke opgave van tijd tot tijd. Niet omdat de games zo bizar moeilijk zijn, maar omdat ze steeds groter en groter worden. Na het uitspelen van het hoofdverhaal staat de teller pas net over de twintig procent. Er waren nog twee titels die niet de honderd procent aangetikt hadden. Daar moest ik wat aan veranderen.


Het is tijd voor de backlog. In 2017 heb ik duidelijk minder games gespeeld dan dat ik van plan was. Daarom heb ik besloten de games die ik gemist heb op een rijtje te zetten en ze één voor één af te gaan. In de loop van het jaar neem ik jou in de diverse ‘Ik speel nog steeds…’-features mee door deze backlog.

– Call of Duty: WW2
– Disneyland Adventures
– Titanfall 2
– LEGO Marvel’s Avengers
– Recore
– Doom
– Life is Strange: Before the Storm
– Rush: A Disney / Pixar Adventure
– Halo Wars 2
– Gears of War 4
– Back to the Future: 30th Anniversary Edition
– Batman: The Enemy Within
– Assassin’s Creed: Origin


Met Avengers Infinity War dat spoedig in de bioscoop gaat verschijnen, is de Marvel hype groter dan ooit. Want dit is de film waar Marvel naar toe heeft gewerkt sinds de eerste Iron Man. Alle verhalen komen tot hun conclusie in deze (en de volgende) Avengers-film. Dat ik er enorm naar uit aan het kijken ben is een understatement. Door die reden schoot ook ineens in mijn gedachten dat ik LEGO Marvel’s Avengers nooit uit had gespeeld. Ja, voor de recensie had ik het verhaal tot een einde gebracht, wat extra’s gedaan, maar het daarna weer in de kast gelegd. Zonde, want elke LEGO-game voor Avengers had ik tot honderd procent uitgespeeld. Een perfect moment om dit te veranderen.

LEGO Marvel’s Avengers brengt het verhaal van het Marvel Cinematic Universe tot aan de tweede Avengers-film. Hierdoor speel je momenten uit de Avengers-films na, maar ook momenten uit de tweede Thor, stukken uit Captain America: The First Avenger en meer van dat soort titels. Een toffe opzet. Het verhaal was echter al eerder tot een einde gebracht, waarna het nu dus nog aan mij was om alle verborgen schatten in die levels te vinden. Iets dat behoorlijk wat tijd kan kosten, kan ik je zeggen. Elk level verbergt de tien geheime minikits, een rood blokje waar je een extra mee kunt vrij gaan spelen en uiteraard een Stan Lee die gevaar loopt. Na menig uur had ik al deze levels tot een einde gebracht en alle schatten gevonden. De teller stond op 51 procent. Inmiddels had ik al zo’n 21 uur in het spel zitten.

De verbindende factor is een hub-wereld in de stijl van New York. Central Park, Times Square, het Avengers-gebouw. Het is allemaal terug te vinden. Met meer dan tweehonderd verborgen items in de stad kon het zoeken beginnen. Leuk hierbij is dat elke schat gevonden kan worden door puzzels op te lossen. Puzzels waarbij je de krachten van diverse helden nodig hebt. Met Iron Man vlieg je naar boven, waarna Hawkeye met zijn pijl en boog glas breekt, waardoor de lenige Black Widow ergens makkelijk naar binnen springt… om daar Hulk te gebruiken om een muur kapot te slaan zodat Thor daar achter iets elektrisch kan manipuleren om zo een verborgen personage te ontgrendelen. Wetende dat de game zo’n tweehonderd speelbare personages heeft, vaak met diverse krachten, is het soms een extra puzzel om te bedenken wie waar nodig is.

Het is geen straf om met superhelden uit de Marvel-stal door New York te gaan. De stad is gigantisch, helemaal open en kent herkenningspunten uit de diverse films. Sterker nog, je kunt zelfs bij het hoofdkantoor van Marvel langs. Wanneer je echter denkt dat de teller op honderd procent stond nadat ik elk geheim in New York gevonden had, heb je het mis. De game had nog andere hub-werelden in het verschiet. Plekken als Asgard (het thuis van Thor), een SHIELD-basis, het huis van Tony Stark wat in Iron Man 3 opgeblazen werd. Keer op keer gevuld met puzzels en zoektochten naar geheimen. En ik vond ze allemaal. Na vijfendertig uur stond de teller op honderd procent. Maar ik was nog niet klaar.

De game is door de maanden na de release heen voorzien van flink wat DLC. Zo kun je het verhaal van Doctor Strange spelen, is Black Panther aanwezig in een eigen missie en kun je zelfs met personages uit Marvel’s Agents of SHIELD op pad. Elk stukje DLC werd ook meteen gespeeld, elk geheim werd daar in gevonden. Niet voor de honderd procent, die had ik al. Maar voor de overige, laatste achievements. Die ik inmiddels ook heb. Na 38 uur kan ik trots zeggen dat elk stukje uit deze game uitgewoond is. Dat letterlijk elk geheim gevonden is. Elke achievement is behaald. Elke vijand is verslagen. Mijn Avengers hebben de wereld een betere plek gemaakt.

Nu de game eindelijk van mijn Xbox One verwijderd kan worden en de backlog verder kan gaan, kijkt een titel me stiekem vanuit de kast aan. LEGO Marvel Super Heroes 2 heeft een zelfde lot ondergaan. Genoeg gespeeld voor de review, daarna niet meer aangeraakt. We treffen elkaar wel weer, LEGO Marvel… we treffen elkaar…

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.