Mag ik nog een HD-remake bestellen?

Mag ik nog een HD-remake bestellen?

In de muziek scène is de trend al vele jaren aan de gang, maar ook in de gamesindustrie komen we er niet meer onderuit: het opnieuw uitbrengen van oude titels, maar dan in een nieuw jasje. Onder de noemers ‘HD-remake’, ‘Anniversary Edition’ of ‘Director’s Cut’ zijn de afgelopen jaren al diverse oudere games opnieuw uitgebracht. Denk aan de Hitman collectie, de eerste Halo-game en The Legend of Zelda The Wind Waker. De ene keer zijn eigenlijk alleen de graphics een beetje opgepoetst, terwijl de andere keer de gameplay is aangepast naar deze tijd (en de nieuwe console). Ondanks de vele HD-remakes die al zijn verschenen, weet ik nog wel een aantal titels waar ik graag een opgepoetste versie van zou willen zien.

Unreal Tournament: HD-remake
Unreal Tournament is een pc-titel waar ik een groot deel van mijn jeugd mee heb doorgebracht. Als ik het me goed herinner was Unreal Tournament samen met Quake 3 de eerste shooter die volledig gericht was op multiplayer én waarbij je tegen bots kon spelen. Gezien de beperkte internetverbinding die ik in die tijd had was met name dat laatste een welkome toevoeging. Vele middagen en avonden heb ik computergestuurde tegenstanders over de kling gejaagd in de optimaal opgezette levels. Het ruimtelevel met de twee torens aan beide kanten van een asteroïde tovert nog steeds een glimlach op mijn gezicht. Ik denk ook dat de game in deze tijd nog prima overeind kan staan, maar wat is er nodig om UT naar 2014 te tillen? Natuurlijk moeten de graphics even opgepoetst worden, maar ik kan me voorstellen dat de nieuwe Unreal-engine daar een mooie rol bij kan spelen. De gameplay staat nog als een huis: de snelle multiplayerpotjes, waarbij de focus ligt op het spelen in teamverband, kunnen nog prima meekomen. Ik kan me voorstellen dat deze game in deze tijd zelfs de stap zou kunnen zetten naar de (next-gen) consoles. Het enige lastige puntje dat ik zie zijn de bots. In de tussentijd is er veel gebeurd op het gebied van AI en ik vraag me af of de AI van Unreal Tournament de tand des tijds wel heeft doorstaan. Gelukkig is de gemiddelde internetverbinding tegenwoordig ook een stuk beter, dus een HD-remake zonder bots zou ook nog een optie kunnen zijn.
Command & Conquer: Anniversary Edition
Vorig jaar is de nieuwe Command & Conquer gekilled door Electronic Arts, omdat het niet aan de verwachtingen wist te voldoen. De serie staat nu dus op een laag pitje en volgens mij kan dat vlammetje prima aangewakkerd worden door de originele Command & Conquer opnieuw uit te brengen. In zekere zin gebeurt dit al een beetje met de C&C Collection Box, maar daarbij is de game alleen technisch geschikt gemaakt voor de huidige systemen. Het zou mij veel mooier lijken als de game grafisch helemaal opnieuw opgebouwd zou worden.

Grafisch opnieuw opbouwen is helaas ook gevaarlijk. De simpele graphics van die tijd lieten veel aan de verbeelding over en als jonge gamer maakte ik het plaatje zelf in mijn hoofd altijd compleet. Als de eenheden en gebouwen nu verbouwd worden naar 3D-objecten kunnen ze weleens heel anders in beeld komen dan dat plaatje dat ik nog in mijn hoofd heb zitten. Aan de andere kant: de 3D-shooter Command & Conquer: Renegade is een goed voorbeeld van hoe het er uit zou kunnen zien. Een C&C in HD, daar moet dus wel iets moois van te maken zijn.

Driver: The Director’s Cut
Recent heb ik de eerste Driver-game uit de PlayStation Store gedownload en op mijn PS Vita geïnstalleerd. Wat een feest van herkenning! Dit is precies de versie zoals die op de originele PlayStation verscheen. Alsof er niks veranderd is scheurde ik met mijn Amerikaanse bak door het verkeer terwijl ik de politie probeerde te ontwijken. Nieuwere delen in de serie breiden de game uit, maar de sfeer uit die eerste Driver is nooit geëvenaard. Hoogste tijd dus om deze game een beetje op te poetsen en opnieuw naar de consoles (en handhelds?) te brengen. De besturing en gameplay zijn ook in deze tijd nog briljant, maar tegelijk ook behoorlijk pittig. Mogelijk dat een toevoeging van een aangepaste tutorial wel op zijn plaats is. Aan de andere kant doet dat afbreuk aan het euforische gevoel dat je meester maakt, zodra je de tutorial in de parkeergarage tot een goed einde hebt weten te brengen.
Driver stond ook bekend om zijn regisseurs-functie. In de game was het mogelijk om jouw achtervolgingen vanuit alle mogelijke camerastandpunten terug te kijken, alsof je jouw eigen film aan het maken was. Hoe mooi zou het zijn als we dat nu opnieuw zouden kunnen doen, maar dan met de graphics van deze tijd? En dan natuurlijk direct kunnen delen via social media.

In deze feature heb ik een aantal titels genoemd waarvan ik denk dat een HD-remake, Anniversary Edition of Director’s Cut wel interessant zou kunnen zijn. Het zijn hierbij voornamelijk games die ik in mijn jeugd (enkele jaren geleden) heb gespeeld en waar ik goede herinneringen aan heb. Het recente nieuws dat The Last of Us al een HD-versie gaat krijgen voor de PlayStation 4 laat echter zien dat niet alleen de oudere titels in aanmerking komen. Dus wat te denken van een Splinter Cell of misschien zelfs GTA V voor de next-gen? Hoe zou het zijn als die games naar de next-gen gebracht zouden worden? Ik wil deze feature dan ook graag afsluiten met een vraag: van welke game zou jij graag een HD-remake, Anniversary Edition of Director’s Cut zien?

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.