Metro Redux Review

Metro Redux Review

Tegenwoordig lijkt het een gewoonte te worden om HD remakes te maken. Ontwikkelaars besluiten steeds meer om hun games die in het verleden een pareltje bleken te zijn, opnieuw uit te brengen met een grafische upgrade. Ontwikkelaar 4A Games doet ook lekker mee en brengt Metro 2033 en Metro: Last Light samen opnieuw uit onder de naam Metro Redux.

Voor je aan de game begint kun je verschillende instellingen moeten aanpassen. Niet veel bijzonders, gewoon de belichting zodat je alles goed ziet. Maar daarna kies je uit twee opties hoe je de game wil spelen. Ben jij iemand die meer wil schieten of wil je de survival ervaring evenaren? De game past zich aan aan jouw keuze. Indien je gekozen hebt voor de eerste optie zal je meer kogels en filters vinden voor je gasmasker. Bij survival is dit natuurlijk minder. De originele games maakte beide indruk en waren erg zware titels. Desondanks werden de Metro-games goed ontvangen in de wereld der videogames. In de metrogangen moest je een weg naar buiten zien te vinden. In het donker. Met Metro Redux is het sfeertje weer terug, met erg mooie graphics.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Het verhaal van beide games is gebaseerd op het boek Metro 2033, waarin de wereld na een atoomoorlog op het randje van uitsterven ligt. Het boek geeft het verhaal van Artyom die nog net voordat de bommen in Moskou vielen het licht zag. Als kind groeide hij op in de ondergrondje metrogangen en vanwege de nucleaire staling bovengronds weet hij niet hoe het leven vroeger was. Angstaanjagende wezens en neonazi’s liggen op de loer en nemen de rol als vijand op zich in de game. Wanneer je bovengronds bent is de enige manier van overleven het dragen van gasmaskers. Zoals ik al aangaf is Metro Redux een remake van beide Metro-games zonder al te veel veranderingen. Iets wat er erg uitspringt zijn de graphics.

Momenteel draait de game op de vernieuwde 4A-engine en dit is goed te merken. Wapens, personages en omgevingen zien er heel erg goed uit. Ik heb de game op de PlayStation 4 gespeeld maar toch kreeg ik het gevoel dat er nog wel iets uit te persen was. De console kan meer. Als ik kijk naar de PC-versie zie je dat het daar toch wel weer wat mooier oogt. Wat ik erg prettig vond en waar ik expres op heb gelet is de framerate. De game bleef soepel lopen wanneer ik door een grote groep monsters aangevallen werd. Naast de wapens en omgevingen is 4A Games lekker bezig geweest met het licht. Kamers zijn erg realistisch belicht en schaduwen kloppen met het werkelijke beeld. Zelfs de zon schijnt op een realistische manier op de verschillende landschappen die Metro Redux je te bieden heeft.

In de originele versies was er wat kritiek op de A.I. Tegenstanders en medestanders werken niet altijd even goed of liepen helemaal niet meer mee. In Metro Redux hebben ze dit aangepast. Neonazi’s lopen naar je toe om je van achter in je rug te schieten en monsters zullen je een stuk sneller opmerken. Medestanders kiezen betere plekken uit om dekking te zoeken. Wat ook een verbeterpunt is is dat je laadschermen sneller kan overslaan waardoor je niet te lang hoeft te wachten.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Metro is zeker geen standaard shooter. De game voelt in vergelijking met andere first person-shooters langzaam aan. In de game kan je niet zomaar de ruimt in lopen en erop los schieten. Je moet eerst de omgeving verkennen om te zorgen dat je de beste aanpak kiest. Op hogere moeilijkheidsgraad ga je in de problemen komen wanneer je kiest om direct iedereen neer te knallen. De vijanden zijn op dat moment nog scherper en zullen je via de zijkanten proberen aan te vallen. Gelukkig kun je ook een onopvallende manier kiezen door gloeilampen en andere lichtbronnen uit te schakelen en er zo onopvallend langs te sluipen. Dit is waarschijnlijk het verstandigste wat je kunt doen wanneer je veel vijanden tegenkomt. Als je dan uiteindelijk dicht genoeg bij een vijand staat kun je hem doden of knockout slaan. Natuurlijk kiezen wij voor de eerste optie.

Wanneer je de Metro-games nooit gespeeld heb is dit het ultieme pakket voor je. Metro 2033 is een wat oudere game, maar Metro: Last Light is vrij nieuw en is ook de betere van de twee. Het tweede deel weet je echt de game in te sleuren. De verbeterde reacties en het gedrag van je tegenstanders en medestanders is een groot pluspunt en zorgt voor een betere ervaring. De vernieuwde 4A-engine laat je genieten van de prachtige graphics die Metro Redux je te bieden heeft. Een ware schoonheid op je scherm is iets wat zeker is. Zowel voor nieuwkomers als oude fans zal dit pakket mooi tussen andere games staan. Daarnaast is Metro Redux voor een aardig prijsje te koop.

[review pros=”+ Hele mooie graphics
+ Verbeterde A.I
+ Laadschermen overslaan” cons=”- Voelt langzaam aan
– Kan nog mooier!” score=83]

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.