Pre3 verwachtingen: Lisa vH

Pre3 verwachtingen: Lisa vH

De E3 komt steeds dichter in de buurt en mijn teentjes beginnen te krullen. Vorig jaar was een spannend jaar met de officiële introductie van de Xbox One en PlayStation 4. Wat mogen we dit jaar verwachten? Ik waag een gok met een top vijf verwachtingen voor de aankomende beurs.

Meer virtual reality
Het aantal nieuwtjes over Oculus is het afgelopen jaar flink toegenomen, met name rondom de acquisitie van het bedrijf door Facebook. De aankoop leidde tot wat onrust over een afnemende oriëntatie op games van het bedrijf, al ziet het ernaar uit dat we ons hier geen zorgen over hoeven te maken. Oculus heeft bijvoorbeeld onlangs aangekondigd van plan te zijn een MMO op de markt te brengen. Ondertussen is Sony druk bezig met het ontwikkelen van VR project Project Morpheus en heeft Phil Spencer bevestigd dat ook Microsoft stilletjes met virtual reality bezig is. Met al deze borrelende spanning, moet er aankomend E3 toch wel meer naar boven komen?

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Microsoft en Sony willen er nog niets over kwijt. Het gerucht doet de ronde dat Sony iets zal laten zien van zijn VR headset en bij Microsoft is het wel verdacht stil rondom het hele VR project. Wellicht hoopt het bedrijf met een verrassende aankondiging te komen om zo Sony te verslaan in de concurrentiestrijd van persconferenties? Oculus heeft wel bevestigd dit jaar op de E3 aanwezig te zijn. Het bedrijf zal geen persconferentie houden, maar op de beursvloer staan om demonstraties van haar apparaat te geven.

Nieuwe games!
De afgelopen maanden zijn verschillende bedrijven druk bezig geweest met het registreren van game-gerelateerde handelsmerken, zonder er verder iets over kwijt te willen. Zo ook Sony en Microsoft. Laatstgenoemde heeft onder andere onlangs de handelsmerken Screamride, Snap Attack, Secrets and Treasures en Eden Falls aangevraagd. Van Eden Falls is al iets meer bekend, hoewel nog niets bevestigd is. Het ziet ernaar uit dat het een sci-fi RPG betreft die naar de tablets zal komen. Sony heeft onlangs de patenten Bloodborne, Guns Up, Entwined en Kill Strain geregistreerd.

Het is natuurlijk niet zeker of patenten ook daadwerkelijk zullen leiden tot de ontwikkeling van games. Daarbij durven wij er gif op in te nemen dat we niet al deze titels zullen zien op de E3. De activiteit is echter noemenswaardig en doet ons afvragen of we er iets van zullen terugzien volgende week.

Microsoft toont (nieuwe) exclusives
Phil Spencer heeft meerdere keren bevestigd hoe belangrijk Xbox exclusives zijn voor de Xbox One. In een interview met tech magazine ‘Fortune’ verklaarde hij vorige maand dat deze exclusives de toon zullen zetten van de welbekende strijd tussen Sony en Microsoft op de E3.

Volgens Spencer mogen we dit jaar nieuwe titels op de E3 verwachten (wellicht een van de handelsmerken?), maar zullen er ook oude bekenden worden vertoond. Wij verwachten trailers van onder andere Halo 5: Guardians, Quantum Break en denken weer meer van Project Spark te zullen zien.

Wat er ook wordt aangekondigd, exclusives en trailers klinken altijd beter dan de minutenlange “sales, Kinect en tv-series praat’ waar Microsoft voorgaande jaren de E3 persconferentie mee leek te vullen, hoewel we meer tv-series praat verwachten na de aankondiging van het Xbox Originals project en plannen om de Halo tv-series naar de buis te brengen.

Ubisoft’s gonna rock
Kort na de vorige E3 liet Aisha Tyler weten dat Ubisoft nog grotere plannen heeft voor de E3 dit jaar. Wat dit precies inhoudt is een kwestie van een week afwachten, maar wij voorspellen beelden van Assassin’s Creed: Unity, die eind dit jaar zal uitkomen voor de PC, PS4 en Xbox One, en Assassin’s Creed: Comet. Tevens heeft Ubisoft bevestigd de mysterieuze open-world RPG The Division, die vorig jaar tijdens de E3 werd aangekondigd, te vertonen. Daarnaast hopen we op meer informatie over de nieuwe Rainbow Six, Far Cry 4 en een bevestiging van de nieuwe Beyond Good and Evil. Director Michel Ancel verwees vorige maand naar deze titel aan hand van artwork tijdens een livestream op Twitch.

Genoeg toffe titels om ons enthousiast te maken dus, maar geen die direct belooft de conferentie van vorig jaar drastisch te verbeteren. Wij verwachten daarom een nieuwe, grote en onbekende aankondiging. Wat voor soort aankondiging dit zal zijn weten we niet, maar het maakt ons erg benieuwd naar de persconferentie van Ubisoft.

Kom maar op met Mass Effect 4!
Een andere conferentie waar ik erg naar uitkijk dit jaar, is die van EA. Vooral in relatie tot BioWare. Wij verwachten dat EA dit jaar mooie titels voor ons in petto heeft. Zo komt in oktober Dragon Age: Inquisition uit, wat de E3 conferentie tot een passende gelegenheid maakt om meer details bekend te maken. Ook zijn wij er klaar voor de eerste beelden van Mass Effect 4 te zien. We hebben al veel van deze game mogen horen, maar beeldmateriaal is nog niet verschenen. Begin mei liet BioWare op Twitter weten dat het spel volop in ontwikkeling is.


Tevens liet BioWare weten interessante aankondigingen op de E3 te gaan doen. Dit hoeft natuurlijk niet per se op een nieuwe Mass Effect te duiden, maar gezien de game al halverwege het ontwikkelingsproces is, zou het ons niet verbazen. BioWare zelf heeft in ieder geval geen haast. In een update begin maart liet director Yanick Roy weten de tijd te nemen. “I apologize for not having any new info on the next Mass Effect for you,” he wrote. “It’s because our focus is on doing it right over doing it fast! :-)”

Naast deze vijf verwachtingen hoop ik ook stiekem op een aankondiging van de nieuwe Fallout game. Hier zijn meermaals geruchten van opgedoken, waarvan sommigen al zijn afgevinkt als nep, die Bethesda flink probeert te sussen. Ik heb de game niet op mijn lijstje gezet omdat ik de kans dat de titel wordt vertoond zeer laag acht. Immers heeft Bethesda verteld voorlopig nog geen plannen te hebben de game te vertonen. Echter zou het mij ook niet compleet verbazen als we toch stiekem iets over deze titel te horen krijgen op de aanstaande E3.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.