Robin, holy sidekick Batman!

Robin, holy sidekick Batman!

Waar Superman ongelooflijk sterk is, kan vliegen en lasers kan schieten uit zijn ogen, heeft Batman geen krachten. Hij moet het doen met zijn eigen kracht, wil om te overleven, de trainingen die hij door zijn leven heeft weten te doorstaan en natuurlijk de vele gadgets. Toch is er een extra factor in het leven van Batman die hem vaker dan eens heeft weten te behoeden voor de dood. Robin. Maar wist je dat Robin niet zomaar iemand is?

Het leven van een superheld is gevaarlijk, elk gevecht kan je laatste zijn. Dat weet je op het moment dat je erop uit trekt om de slechteriken de gevangenis in te slaan. Het is die psychologische knop die omgezet moet worden, je mag niet bang zijn voor de dood. Helaas is het die dood die vaker dan eens voor is gekomen voor het personage Robin. De trouwe helper van de vleermuisman heeft vaker dan eens zijn leven gegeven voor het goede. Hoe dit kan? Er zijn meerdere Robins!

Dick Grayson
Dick Grayson is niet alleen voor velen de meest bekende Robin, hij was ook de allereerste die het pakje aantrok. De jonge Dick werkte in het circus met zijn ouders onder de naam ‘The Flying Graysons’. Tijdens een show in Gotham City worden zijn vader en moeder in koelen bloede vermoord door een gangster. Deze heeft hun trapezes gesaboteerd omdat het circus hem geen protectiegeld wil betalen. Kwaad en belust op wraak wordt Dick onder de hoede van Bruce Wayne gesteld. Het duurt niet lang voordat hij erachter komt dat Wayne Batman is, waardoor Bruce hem traint om een medebestrijder van het kwaad te worden. Grayson neemt de rol van Robin lang op zich, tot in zijn volwassen jaren. In deze tijd begint hij een andere mening te vormen rondom hun werk en breekt met Batman. Dick kruipt onder de vleugels van Batman uit en creëert een nieuwe identiteit voor zichzelf. Nightwing is geboren.

Jason Todd
De introductie tussen Todd en Batman was geen goede, Batman betrapte Todd op het moment dat hij de wielen van de Batmobile aan het stelen was. Net als Dick Grayson was Todd een wees. Wayne nam ook hem in huis en trainde hem om Robin op te volgen. Al snel bleek dat Todd nergens beter was dan Grayson. Todd luisterde niet naar Batman wat ervoor zorgde dat het tweetal vaker dan eens dieper in de problemen kwam te zitten. Gedurende zijn tijd in het huis van Wayne zoekt Todd zijn moeder, tijdens een ontmoeting ontvoert de Joker haar. Ondanks de waarschuwingen van Batman gaat de nieuwe Robin er in zijn eentje op uit om zijn moeder wederom op te sporen. Het bleek een val te zijn. Todd wordt gemarteld en samen met zijn moeder achtergelaten met een bom. Met zijn laatste krachten weet hij zijn moeder te redden, al lukt hem dit niet op tijd. Wanneer de bom ontploft sterft de moeder van Todd, alsook hijzelf. Robin is niet meer.

Tim Drake
Drake is de beste Robin die Batman ooit heeft mogen hebben. Door zijn eigen onderzoek kwam de man erachter wie achter de maskers van Batman en Robin schuil gingen. Na het bericht dat Jason Todd, de vorige Robin, overleden was, merkte hij dat Batman een nieuwe protegé nodig had. Batman ging akkoord en begon de training. In tegenstelling tot eerdere Robins heeft Tim Drake nog wel een ouder, het steeds wegglippen en het geheim houden van zijn identiteit was daarom bijzonder lastig. Toch werd hij gesnapt door zijn vader die hem beval te stoppen. Omdat Batman geen voogd was van Drake, moest hij hierin akkoord gaan. Wanneer zijn vader door Captain Boomerang vermoord wordt, neemt Drake het masker opnieuw tot zich en zorgt Wayne voor de voogdij. In de comicverhaallijnen waar Bruce Wayne kwam te overlijden, was het Tim Drake die het iconische Batman-pak aantrok om Gotham vrij te houden van het kwaad.

Stephanie Brown
Het grootste verschil met voorgaande Robins is dat Brown een meisje is. Ze is de dochter van The Cluemaster, een slechte man die nooit zijn woord kon houden en al zijn beloftes brak. Hierdoor besloot Stephanie om zijn plannen te verpesten als een superheld onder de naam Spoiler. Af en toe schiet ze daarbij Batman en Robin te hulp. Nadat Tim Drake het superheldenleven achter zich moest laten, neemt ze de rol van Robin op zich. Het duurt echter niet lang, ze is geen goede Robin en Batman moet haar ontslaan. Ze keert terug als Spoiler maar wil zichzelf bewijzen tegenover Batman. Ze steelt een scenario van hem waarin staat hoe hij de controlle tussen alle bendes in de stad heeft door middel van een mysterieus tussenpersoon. Ze volgt het complete scenario, maar wanneer de tussenpersoon niet op komt dagen breekt er een bendeoorlog uit in de stad. Tijdens de War Games vind Stephanie de dood. Later keerde ze wel terug toen bleek dat Leslie Thompkins, een goede vriendin van de ouders van Bruce Wayne, haar dood in scene had gezet om haar uit het zicht van het kwaad te halen.

Damian Wayne
Anders dan bij eerdere Robins was Damian niet een geadopteerde zoon van Bruce Wayne maar zijn echte vlees en bloed. Hij is het kind van Wayne en Talia al Ghul. Omdat hij de biologische opvolger was van zijn vader eiste hij dat hij als Robin langs de zijde van z’n vader mocht strijden, iets wat hem eerder al in conflict bracht met Tim Drake. Toen Bruce Wayne verdween (iedereen dacht dat de man gestorven was), kwam er een heuse concurrentiestrijd tussen diverse leden van het Bat-team. Wie volgt Batman op? Drake raakte ernstig gewond, Todd werd verslagen. Het was Dick Grayson die zijn Nightwingkostuum in de kast liet hangen om de rol van Batman naar zich toe te trekken. Toen Bruce Wayne terug wist te keren, bleef Damian Wayne een tijd lang opereren in Gotham met Dick als Batman. Later keerde Dick weer terug naar zijn Nightwing waardoor Damian definitief een duo werd met zijn vader, in de hoop ooit het masker van Batman te erven. Helaas zal het niet zo ver komen, tijdens een gevecht met zijn eigen kloon in Batman Incorporated #8 vindt Damian de dood.

Carrie Kelly
In 1986 verscheen Frank Miller’s vierdelige miniserie Batman: The Dark Knight Returns. Het verhaal speelde zich af in een alternatieve tijdlijn waarin we kennis mochten maken met een oude Bruce Wayne. Gepensioneerd als Batman in een stad die vervalt onder de misdaad. Tegen beter weten in keert hij toch nog één keer terug in het kostuum waarbij hij hulp krijgt van Carrie Kelly, een nieuwe, vrouwelijke Robin. Batman is nog steeds in conflict met zichzelf door de dood van Jason Todd, maar het is Kelly die hem uit het slop trekt en als Robin met hem de straten veilig maakt.

Het is duidelijk: Robin is niet zomaar één personage. Velen hebben het masker gedragen en in de toekomst zullen anderen dat ook nog doen. Zo werd in de laatste Batman-film, The Dark Knight Rises, nog een link gelegd tussen John Blake en het personage van Robin. Ook schrijft er een Robin voor GameParty… Wat de toekomst ons ook brengt, we weten dat Batman er niet alleen voor staat.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.