Saints Row: Gat Out of Hell Review

Saints Row: Gat Out of Hell Review

Na een wereld vol met aliens die van alle hoeken kwamen opdagen is het nu tijd voor demonen en lava. De titel laat weinig te raden over waar deze Saints Row zich afspeelt: diep onder de grond in hartje hel!

Waar het in dit verhaal om draait, is dat je met Gat en Kinzie The Boss moet redden uit het domein van Satan. ‘He? Hoe komt ‘ie daar nou weer?’ Nou, Satan heeft het plan opgevat om zijn dochter, Jezebel, te laten trouwen met degene die ervoor zorgt dat de hel nieuwe inwoners krijgt. Dat The Boss hier niet zo’n trek in had moge duidelijk zijn, maar Satan wil van niks weten en neemt hem gewoon mee. Na deze ontvoering willen de Saints natuurlijk hun leider weer terug en daar moeten Gat en Kinzie voor zorgen. Tijd om Satan een bezoekje te brengen dus.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Wie een Saints Row-game gespeeld heeft, weet dat de ontwikkelaars altijd over de top gaan met de serie; Saints Row IV was niet anders en zo is de standalone uitbreiding hierop, Gat Out of Hell, dus ook. Je hoeft Saints Row IV of een ander deel niet te spelen om het verhaal van deze uitbreiding te snappen, maar natuurlijk is het wel handiger zodat je de personages kent.

De gameplay en controls zijn nagenoeg hetzelfde als de vorige Saints Row-games en bieden niks nieuws. De wereld waar het zich afspeelt, New Hades, is een grote open wereld net zoals de vorige games uit de serie. Zo kan je snel door het verhaal gaan maar ook kiezen om alles te verkennen en verschillende activiteiten te doen. Er zijn daarnaast genoeg dingen die je kunt verzamelen zoals bijvoorbeeld zielen. Als je genoeg zielen hebt verzameld kan je deze gebruiken om je krachten te verbeteren.

Hoe verder je in het verhaal komt, hoe meer krachten je hebt. Sommige krachten zal je bijna nooit gebruiken, maar anderen zoals sprinten en vliegen weer wel. Daarom is het slim om deze krachten zo snel mogelijk te verbeteren zodat je sneller en beter door de wereld kan bewegen. Daarnaast zijn er vier verschillende krachten die bedoeld zijn voor gevechten. Zo kan je met één van de krachten gigantische demonen oproepen om voor je te vechten. Op deze manier zijn er verschillende manieren om je vijand dood te krijgen en chaos te veroorzaken. Hetzelfde geldt voor wapens. Uiteraard zijn de bekende pistolen, geweren en machinegeweren aanwezig maar natuurlijk gaat Saints Row over de top. Bijvoorbeeld een geweer die kikkers afschiet die vervolgens ontploffen en een groot vlammend zwaard zijn onderdeel van het Gat Out of Hell-arsenaal. Dat het allemaal gekker kan, bewijst een wapen die je vijanden bedekt met glazuur zodat ze opgegeten worden door andere vijanden!

Het sterkste punt van deze game is de humor. Fout, nuchter en soms zelfs verrassend. Ik keek verbaasd op toen historische figuren als Shakespeare en Blackbeard ineens opdoken. De humor is van hetzelfde soort als voorafgaande delen en verveelt niet, maar moet je wel liggen.

Toch is Saints Row: Get out of Hell meer van hetzelfde als je Saints Row IV en Saints Row: The Third gespeeld hebt. Dit hoeft niet per se slecht te zijn. Heb je echter de vorige delen pas nog gespeeld omdat je je verveelde, dan zal dit deel je snel gaan vervelen. Persoonlijk vond ik The Third erg leuk om te spelen en vind ik het jammer dat ze dat sfeertje (nog) niet naar de PlayStation 4 hebben gebracht.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Op grafisch vlak brengt de game eigenlijk alleen maar meer van wat je al gezien hebt in het vorige deel. De game oogt niet next-gen en ik kreeg meer de indruk dat dit een tussenstapje was naar een echt nieuwe Saints Row-game dan dat de ontwikkelaars je willen overdonderen met de nieuwste graphics; een soort Saints Row 4.5 dus. Mijns inziens is een grafische upgrade/nieuwe engine voor Saints Row V zeker een must.

Ik begon eigenlijk zonder verwachtingen aan de game. De humor uit Saints Row: The Third vond ik episch, die van het deel erna iets minder. Gat Out of Hell brengt eigenlijk een mix tussen die twee en recycled de eerder gebruike humor op een hele fijne manier. Dat wil niet zeggen dat alles dikke prima is. Wat mij betreft mag het volgende deel namelijk wat beter in elkaar zitten, zowel op grafisch gebied als verhaaltechnisch want nu voelt Gat Out of Hell echt als een uitbreiding en nog lang niet als een (nieuw) spel op zichzelf. Punt blijft dat de Saints Row-serie een unieke sfeer met zich meebrengt en daarom is de game zeker aan te raden voor een ieder die eens wat anders wil proberen; fans van de serie kunnen deze sowieso niet laten liggen. Mocht je de vorige delen niet echt geweldig vinden of was je wel klaar met de Saints Row-humor, dan kan je deze game beter links laten liggen. Behalve als losse uitbreiding is Gat Out of Hell ook te krijgen samen met Saints Row IV: Re-Elected, wat eigenlijk een remake is voor de next-gen consoles. Deze is te krijgen voor de PlayStation 4 en Xbox One voor gemiddeld €50,- en voor de PC €40,-.

[review pros=”+ De wereld is lekker open
+ Saints Row Humor = Episch!” cons=”- Grafisch meh
– Meer van hetzelfde” score=70]

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.