Sniper Elite III Review

Sniper Elite III Review

Een ietwat ondergewaardeerde gamereeks, dat is wat Sniper Elite is. Maar het is momenteel misschien wel één van de beste Third Person Shooters op de markt. Met Sniper Elite III krijgt de beroemde x-ray killcam een nog intenser gevoel, zijn de levels nog groter en wordt het nog moeilijker om onopgemerkt een level door te komen. Allemaal ingrediënten die er voor kunnen zorgen dat deze eerste next-gen versie van Sniper Elite een succes gaat worden. En dat is behoorlijk goed gelukt.

Waar we tijdens het WK net niet tegen de oosterburen aan de slag kunnen gaan, mag je in Sniper Elite III lekker op jacht naar Nazi’s van het Duitse korps in Afrika. Helaas zitten we niet in de finale van het WK en moeten we dus maar extra hard Nazi’s gaan knallen in deze game. De game volgt het verhaal van Karl Fairburne, een OSS agent die de taak heeft gekregen om een pad vrij te maken in de regio van de Libische havenstad Tobruk, door de Gaberoun en Siwa Oases, de kronkelende ravijnen van Halfaya Pass naar de oude ruïnes van Kasserine Pass. Met je trouwe geweer aan je zijde trek je onopgemerkt door de zandgebergten van Noord Afrika en infiltreer je Duitse basissen alsof het niks is.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Het paradepaardje van de game is toch wel de x-ray kill cam. Bij een goed gericht schot volgt de camera de kogel in slow motion naar zijn doel. In een bijna zwoele dans draait de camera rond het uit je lange loop geëjaculeerde projectiel waarna deze zich langzaam in je vijand graaft, botten doet breken en ingewanden uiteen doen spatten. Als je even vergeet dat het een game is, lijkt het wel een licht erotische promo voor de Amerikaanse National Rifle Association. Door deze geilheid krijgen de andere wapens in de game wel een fletste indruk; het schieten met je MP40 voelt helemaal niet daadkrachtig, er is geen anticipatie van een geweldig schot en na het oor-gasme dat je krijgt tijdens de slow-motion scene van je sniper kogel, klinkt dit geluid maar erg blikkerig.

Sniper Elite III laat je behoorlijk vrij in het maken van je beslissingen. Zo kun je er voor kiezen om het stealthy aan te pakken of juist op een tactische manier je explosieven te plaatsen om de aandacht weg te trekken van je uiteindelijk hoofddoel. Je krijgt de vrijheid om het op jouw manier te doen, wat dat ook mag zijn. En naarmate je verder komt in een level, krijg je bijkomende doelstellingen die je wel of niet kan doen. Ook daar laat de game je vrij in en dat alles geeft je een ontzettend gevoel van controle, iets wat ik vaak mis in dit soort games. Omdat de levels ook zo groot zijn, zal het je aardig wat tijd kosten om ze door te komen. Dat de game ‘maar’ acht levels groot is, maakt dan ook geen ene reet uit.

Zoals gezegd kun je de aandacht van je vijanden trekken door bijvoorbeeld een geparkeerde auto op te blazen. Wil je het toch meer stealthy doen, dan kun je een generator saboteren waardoor je schoten worden gecamoufleerd onder het geluid van de kapotte aggregaat. Je draagt ook altijd een steentje bij je en dat steentje zal snel je beste vriend worden. Als je even in het nauw zit kun je de vijand afleiden door dit kiezeltje tegen een object te gooien om zo de aandacht van jouw positie af te halen. Ikzelf heb al menig vijand omgelegd door simpelweg dit steentje een gooi te geven. Het werkt soms zelfs beter dan het slim plaatsen van dynamiet onder een tank. Het is alleen wat minder spectaculair en ik kies daarom liever voor een explosie-a-la-Michael-Bay.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Naast de toffe Campaign worden we ook nog getrakteerd op een Multiplayer. Ook deze maps zijn erg groot en geven je genoeg mogelijkheden om vriend en vijand af te maken. Waar je in ander games word uitgescholden dat je een camper bent, legt Sniper Elite III hier juist de nadruk op. Hoe kan dat ook anders. Ook hier houdt de game nog niet op want je kunt je ook nog verkneukelen aan een co-op modus en die is serieus erg tof om te spelen. Hiermee kun je samen met een vriend de Campaign doorlopen of je kiest voor een soort survival modus waarin je waves van vijanden moet proberen om te leggen. Ook kan de één een geweer in handen nemen en de ander met een verrekijker vijanden lokaliseren. Ietwat saai voor de spotter omdat hij/zij natuurlijk ook het liefst de kills maakt.

De game ziet er prachtig uit, soms iets té plastisch. De levels zijn ietwat repetitief. Niet om de gameplay want die is fantastisch, maar meer omdat de omgevingen vaak hetzelfde zijn; zand, zand en nog eens zand. Daarentegen gaat het in slow-motion killen van een tegenstander nooit vervelen, hoe repetitief ook. Er mogen van mij wel wat meer wapens in de game, maar het stoort eigenlijk geen moment. Sniper Elite III is een optelsom van de juist factoren die resulteren in een heerlijke Third Person Shooter. Toevoegen aan je collectie dus, deze topper.

[review pros=”+ Slow-motion x-ray bullet killcam
+ Vrijheid blijheid
+ Sniper porno” cons=”- Weinig verschillende wapens
– Soms een beetje domme AI” score=84]

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.