Terugblik E3 2014: Auke

Terugblik E3 2014: Auke

De E3 terugblik. Holy shit, dat is even moeilijk. Niet om het minste omdat ik eigenlijk heel eerlijk de E3 dit jaar erg slecht gevolgd heb (shame on me! )… Maar ook omdat er zoveel toffe dingen de revue zijn gepasseerd. Ik was zelfs onder de indruk van Nintendo. Ik! Dat had niemand voor mogelijk gehouden. Mijn lieve collega’s hebben mij goed op de hoogte gehouden met +1000 whatsapp berichten tijdens de persconferenties op de E3 en uiteraard ook de artikelen op de website. Het is alsof ik er zelf bij ben geweest (I wish!). Ik hoor graag of mijn keuzes hieronder ook tot jullie toppers en floppers horen. Lees en huiver.

Top 3 E3 2014
The Division
Dit is momenteel dè game voor mij. Fuck COD Advanced Warfare. Fuck Destiny. En fuck Battlefield. The Division doet bij mij mijn nekharen rijzen. Alles wat ik tot nu toe gezien heb is één grote opbouw naar een geweldig hoogtepunt. Fenomenale gameplaybeelden en trailers die je enorm bij het verhaal weten te trekken. Als Ubisoft alles voor elkaar krijgt wat het nu heeft laten zien, kan dit wel eens de beste game van 2015 worden, nu al! Ik ben een First Person Shooter-fan, maar deze Third Person Shooter doet mij meer dan welke FPS ooit heeft gedaan. Op de E3 lieten ze een trailer zien waar de mogelijkheden van de nieuwe Snowfall engine eigenlijk de boventoon voerde. Het ging nog niet eens zozeer om het verhaal, hoewel die ook erg tof gaat worden, maar meer om hoe alles er uitzag. Vlamme, sneeuw, angst en vastberadenheid, het zal allemaal in de trailer. Man man man, ik wil deze game zò graag spelen!
Assassin’s Creed Unity
Hoewel ik ongelooflijk geil word van The Division, moet ik bekennen dat de Assassin’s Creed trailer naar mijn mening de beste was van deze E3. Een mensenmassa van +500 man waar je gewoon doorheen kon lopen, een fantastische setting in Frankrijk van de achttiende eeuw en graphics waar je u tegen zegt. Assassin’s Creed Unity had het allemaal. Het boten-thema van Black Flag vond ik ook erg leuk, maar Assassin’s Creed moet op land gespeeld worden met stealthy sneaky awesomeness en messen in kelen in plaats van kanonnen op bootjes. Een vier speler co-op modus geeft nog meer om naar uit te kijken en ik kan dan ook niet wachten tot ik met mijn zwager de straten van Parijs onveilig ga maken! Oeh la la, monsieur, petit, pardon, trottoir, toilet, bicyclette prostituée, zinedine zidane, baquette, pepe le pew.

Nintendo
Ik schuif niet onder stoelen of banken dat ik geen Nintendo fan ben. Ik heb een hekel aan hun games en de bekrompen denkwijze van Nintendo. Daar, ik heb het gezegd. En ik ga later zeker terugkomen op deze woorden omdat mijn twee kinderen het later wel übervet gaan vinden. En zelfs ik heb weer een beetje goede hoop want daar was ineens Nintendo weer die met een shitload aan leuke games kwam waar iedereen op zit en zat te wachten. Ze luisteren dus toch nog naar hun doelgroep, het is een mirakel! Super Smash Bros. (en Amiibo’s), Mario Party 10, een nieuwe Zelda game, Splatoon, Captain Toad Treasure Hunter en een Mario maker waar je je eigen levels kan maken. Ik ga het niet spelen, maar ik kan mij voorstellen dat het voor de fans een big deal is. En dat is tof.

Flop 3 E3 2014
Hotemetoten spelen games
Kijk, ik vond de presentaties erg leuk. En de persconferenties waren best tof. Maar ga alsjeblieft niet als Creative Director, Executive Producer of wat dan ook, de game op het podium spelen! Met plaatsvervangende schaamte heb ik zitten kijken naar een dansende Jason Altman voor Just Dance Now en een sportende Charles Huteau in Shape Up. Ik snap dat je het publiek nog meer wilt betrekken bij je game, maar na het zien van een Assassin’s Creed gameplay hoef ik niet te kijken naar een iele, bebaarde man die aan het fitnessen is. Het ligt er superdik bovenop dat ze je proberen iets te verkopen, waarbij het bij bijvoorbeeld Assassin’s Creed meer lijkt dat ze willen laten zien wat voor een bas-ass game ze hebben gemaakt. Misschien moeten ze dat soort games maar als eerste presenteren en daarna de games waar iedereen op zit te wachten, in plaats van alles door elkaar heen te gooien.
Playstation 3
Ik zal al eerste toegeven dat ik mijn Playstation 3 bijna niet meer heb aangeraakt toen ik mijn PS4 vorig jaar aansloot. Toch vind ik het bijzonder jammer dat Sony de Playstation 3 niet eens heeft genoemd in hun persconferentie. Dit motiveert mij nog minder om mijn geliefde PS3 weer eens aan te zetten. Sony heeft kenbaar gemaakt de PS3 niet te vergeten en ook hier nog vele gamers te voorzien van content en nieuwe games. Maar op de E3 was daar niets van merkbaar. Ik vind dat een slecht iets omdat niet iedere gamer het geld heeft om een PS4 te kopen.

Sony
Sony in het algemeen heeft mij wat teleurgesteld. Waar de PS3 al weinig aandacht kreeg, deden ze ook niet veel met de PS Vita. Microsoft had een goede persconferentie en lijken toch weer vooraan te staan met de exclusives, eerder speelbare DLC’s en vooruitstrevende ideeën. Ik vind beide console top en ben niet echt een fanboy van één van de twee, maar vind het wel jammer dat Sony de laatste tijd wat achterblijft. De mogelijkheden die Sony met hun PS4 biedt zijn erg tof, maar Microsoft lijkt het beter uit te werken. Het lijkt alsof Sony het bedenkt en Microsoft het perfectioneert. Vooralsnog speel ik met liefde op mijn PS4 en ik hoop dat Sony een frisse wind door het bedrijf laat gaan.

Hoopt volgend jaar op…
…crossplay! Als voorstander van het in teamverband spelen van games zou ik graag willen zien dat Playstation gamers met Xbox gamers kunnen spelen. Of misschien juist tegen elkaar om de eeuwenoude vraag te beantwoorden; welke gamers zijn de beste gamers? Die van Playstation of die van Xbox? Omdat er ook zoveel co-op mogelijkheden werden gepresenteerd op de E3, ben ik nog benieuwder naar crossplay. Hoe vet zou het zijn om Destiny en The Division met nog meer vrienden te kunnen spelen. Iedereen heeft zijn voorkeur in consoles en niet iedereen koopt ze allebei. Crossplay kan dit ‘probleem’ uitroeien en men gewoon met elkaar laten gamen. Is dat niet wat we eigenlijk allemaal willen? “Can’t we all just…get along?”

Is helemaal klaar met…
…loze bloftes. Én het uitstellen van games. Ontwikkelaars en uitgevers maken ons dingen wijs en beloven van alles en nog wat om hun presentatie maar kracht achter te zetten en terrein te winnen. Waarom een onmogelijke deadline geven wat ten koste gaat van de games? Het lijkt mij een veel betere strategie als je de tijd neemt om een fantastische game te maken dan dat je elk jaar een halfbakken game aflevert. Ik hoop dan ook dat met de komst van de derde ontwikkelaar voor Call of Duty, deze reeks weer de boost krijgt om geweldig te worden. Het is nu tof, maar niet geweldig. En dat is toch allemaal wat we willen? Kijk naar Watch_Dogs… eigenlijk zijn we daar allemaal ontevreden over. Maar het geld is binnen en de kosten zijn gedekt. Ik vind het schandalig.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.