Up2Date, 1 december 2013

Up2Date, 1 december 2013

Elke week voorzien wij je van de Up2Date, de belangrijkste nieuwtjes van de afgelopen week die je echt niet had mogen missen. Dit keer is het een hele speciale. Dit is de eerste next-gen Up2Date! Jawel, de PlayStation 4 is verschenen in ons land. Dat is zo’n groot en algemeen bekend nieuws, vandaar dat we ‘em even uit deze update hebben gelaten. Tenminste, iedereen weet het, toch?

Quantum Break brengt episodes van tv-series waarin jij het einde mag bepalen
Met de komst van de volgende generatie consoles zien de games die we spelen er steeds beter uit. Personages bewegen realistischer, beelden lijken meer op de werkelijkheid en de verbeterde A.I. van de diverse personages zorgt ervoor dat de momenten die je gaat beleven echter dan ooit zijn. De grens met het echte leven is dichter bij dan ooit. Ontwikkelaar Remedy gooit daar een schepje bovenop door een echte tv-serie te mixen met gameplay in de game Quantum Break. De link tussen de game en show moet zelfs zo sterk tot stand worden gebracht dat de ontwikkelaar complete afleveringen van de serie bij de game op de disc gaat zetten. Jouw keuzes in de game gaan bepalen welke delen van de serie je te zien krijgt en hoe het met de personages gaat verlopen buiten de games om. Hierdoor kun jij de bestaande afleveringen van de serie beïnvloeden. Klinkt ons als muziek in de oren. De eerste gameplay zien we op zeven december!

Kostuum verwijderd uit Batman: Arkham Origins.
Geef het maar toe. Jij hebt ook wel eens een pakje gedownload voor een game. Een uiterlijke opfleuring. Is het nu voor een soldaat of een auto, je hebt je eens gewaagd aan deze digitale manier van uitbreiden. Extra’s toevoegen aan de game om extra inkomsten te genereren is een werkwijze die we sinds de laatste generatie spelcomputers vaak tegen zijn gekomen. Het verwijderen van content uit de game een maand na release, dat zien we dan weer minder. Toch is dat precies wat er deze week aan de hand was in Batman: Arkham Origins. WB Games heeft aangegeven dat spelers die de moeilijke ‘I Am the Night’-mode in Batman: Arkham Origins voor de volledige honderd procent uitspelen niet meer het ‘Worst Nightmare’-kostuum zullen vrijspelen. Dit terwijl het pakje eerder wel aan de speler werd gegeven. Het kostuum is per direct uit de game gehaald. Op de Xbox 360 unlock je een extra award voor je Avatar, op de PlayStation 3 krijg je een thema voor het systeem. Speel je de game op de Wii U? Dan krijg je helemaal niets extra’s. Heb je al die uren gestopt in de mode (die niet makkelijk is, geloof ons!), dan halen ze zomaar voor je neus de prijs weg. Een reden is niet gegeven.

Ghostcrawler doet een /bye bij Blizzard
Wanneer je World of Warcraft intensief volgt ben je Ghostcrawler ooit tegen gekomen. Misschien op de diverse fora, op Twitter of zelfs in de game. Ghostcrawler, de alias van Greg Street, zal Blizzard Entertainment gaan verlaten. De man staat al vele jaren bekend om zijn rol als Lead Systems Designer voor World of Warcraft en ligt goed in de community van de game. Hij is de man die alle buffs en nerfs realiseert voor de vele klassen in het spel en voor velen een aanspreekpunt is rondom de game. Op Twitter heeft de man dan ook meer dan 70.000 volgers. Street heeft de mogelijkheid gekregen om ergens anders aan een compleet nieuw project te gaan werken. Street beschrijft het alsof je aan het einde van een Raid bent. Je kent iedereen, hebt veel met elkaar meegemaakt en moet nu toch echt uit elkaar./bye /cry /wave.

Eerste informatie Star Wars: Battlefront bekend
Op een next-gen console het met tweeëndertig vrienden opnemen tegen tweeëndertig rivalen, het is iets dat Battlefield 4 ons inmiddels laat doen. Wanneer we de digitale soldaten vervangen door X-Wings en Tie-Fighters en het gevecht laten situeren rondom de Death Star, dan beschrijf je zo’n beetje een game waar we al heel vel jaren op zitten te wachten. Star Wars Rogue Squadron 2 in deze HD-periode op de next-gens? Waar kunnen we tekenen? Die actie zou Star Wars: Battlefront, de game die momenteel in ontwikkeling is bij Battlefield-ontwikkelaar DICE, ons ook zomaar eens kunnen gaan geven. Microsoft heeft de game een gamepage gegeven op haar site waardoor de eerste informatie rondom het spel naar buiten is gebracht. Zo weten we dat we flink wat gevechten uit de films terug gaan zien waarbij we mogen spelen met een diversiteit aan personages. Voertuigen die we tegen gaan komen kunnen bestuurd worden. Natuurlijk gaan we ervan uit dat deze voertuigen op het land en in de lucht aanwezig zullen zijn. Zou de AT-AT bestuurbaar zijn?

Microsoft wil de Japanse markt meer aan gaan spreken
In Japan heeft Microsoft het nooit bijzonder goed gedaan. Het land gaat los op de PlayStation en de vele Nintendo’s, de Amerikaanse console krijgt weinig voet aan de grond. Misschien dat de Xbox One dit kan gaan veranderen. Phil Spencer, een grote man bij de Xbox-divisie, heeft laten weten dat Microsoft flink wat deals heeft gesloten met Japanse ontwikkelaars waardoor er meer Japanse games zullen gaan verschijnen voor het systeem. Of dit de manier is om de markt daar aan te spreken is ons een vraag. De toekomst zal het uit gaan wijzen.

Het was een turbulente week. En ja, natuurlijk moeten we die PlayStation 4 nog even noemen. Hoewel er meer mensen nog zitten te wachten op het apparaat dan dat er mensen daadwerkelijk de console onder hun tv hebben staan, zijn we blij dat de volgende generatie eindelijk van start is gegaan. Nu ligt de bal bij Microsoft. Wanneer gaat die Xbox One nu eens komen?

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.