Up2Date, 11 mei 2014

Up2Date, 11 mei 2014

Met de E3 nog maar enkele weken bij ons vandaan zijn dit normaliter de weken waarin het nieuws wat traag op gang komt. Dit keer is het echter anders. De kraan staat in Amerika open, overal lekt er informatie naar buiten. Nieuwe games worden voorzien van een aankondiging, verrassingen raken bekend en geruchten zijn interessanter dan ooit. Welkom bij deze nieuwe Up2Date.

Epic brengt een nieuwe Unreal Tournament
Vorige week vroeg onze eigen Kevin nog om een nieuwe Unreal Tournament. Lang heeft hij niet hoeven wachten. Een week na zijn aanvraag was het ontwikkelaar Epic die liet weten dat ze een nieuwe Unreal Tournament in ontwikkeling hadden. De game gaat verschijnen voor PC, Mac en Linux en zal helemaal gratis zijn. Echt gratis, microtransacties zijn niet aanwezig. Anders dan voorheen heeft de community nu een grote rol tijdens het ontwikkelen van de game. Epic wil feedback van gamers en wil jou aan de slag zetten om nu al de meest toffe mods te verzinnen. Deze worden dan met de release van de game ook meteen aangeboden. Gratis of tegen een vergoeding. Er moet toch ergens geld binnenkomen uiteraard…

Beta Destiny begint in juli
Vorige week liet ontwikkelaar Bungie ons nog weten dat we alle informatie rondom de beta van Destiny tijdens de E3 te horen zouden krijgen. Tijdens een aandeelhoudersvergadering van Activision is echter gebleken dat deze beta in juli van start gaat. Precieze details zijn niet bekend, maar je kunt er nu al je zomervakantie voor gaan verzetten. De game van de ex-Halo ontwikkelaar ligt volledig op koers om een recordaantal pre-orders te krijgen. Misschien maar goed ook, met een kostenplaatje van 500 miljoen dollar moeten er flink wat exemplaren verkocht worden om van Destiny een succes te maken.
E3 persconferenties lekken het web op
De persconferenties van de verschillende bedrijven zijn elke E3 weer de momenten waar gamers met spanning zitten te wachten op wat voor moois er getoond gaat worden. Dit jaar lijkt de spanning echter net wat minder te zijn. Dit omdat (vermoedelijk) de complete line-ups al bekend zouden zijn. De complete lijst van aankondigingen van Sony verscheen deze week op het web (hier na te lezen), waarna niet veel later ook de plannen van Microsoft bekend werden (wat hier te lezen is). Hoewel we het bijzonder jammer zouden vinden wanneer deze geruchten waar blijken te zijn (dat weten we natuurlijk pas ten tijde van de E3 zelf), is het goed om te zien dat gamers in kamp Sony, alsook in kamp Microsoft, er goed bij gaan zitten de aankomende tijd. Zo zou Sony de eerste in-game beelden van Uncharted 4 tonen, komt Gran Turismo 6 naar de PlayStation 4 en zijn er beelden voor de volgende God of War en WipeOut. Bij Microsoft zouden Halo 2: Anniversary, Halo 5, Ryse 2, een nieuwe Forza Horizon, Gears of War, enkele nieuwe IP’s en de aankondiging van Fallout 4 ervoor moeten zorgen dat we staan te springen op de stoelen. Er komen mooie tijden aan. Of het nu geruchten zijn of niet.

Geen Need for Speed in 2014
Opmerkelijk nieuws vanuit Electronic Arts. Waar de uitgever elk jaar een shooter, een voetbalgame en een racer op de markt zet (Battlefield/Medal of Honor, FIFA en Need for Speed), geeft de uitgever nu aan dat we dit jaar niet hoeven te hopen op een nieuwe NFS. De serie neemt even gas terug. Electronic Arts wil het concept van Need for Speed vernieuwen en games gaan maken die langer speelbaar moeten zijn. Daarom is besloten meer tijd te spenderen aan het ontwikkelen van het volgende deel, in plaats van dat deze perse in november al in de winkels moet komen te liggen. Een goed besluit, als je het ons vraagt. De laatste delen in de franchise waren leuk, maar nooit bijzonder. Ontwikkelaar Ghost Games is dan ook bezig met de volgende Need for Speed die in 2015 het levenslicht zal gaan zien.

Microsoft brengt een strategiegame terug
Interessant nieuws verscheen deze week op de LinkedIn-pagina van Microsoft. Daar stond een vacature waarin gevraagd werd om een senior games developer om te gaan werken aan een AAA-titel binnen een bestaande strategiegame-franchise. Microsoft heeft enkele mooie franchises in dit genre op haar naam staan. Denk eens aan Age of Empires, Age of Mythology en Rise of Nations. Of zou het toch gaan om het langverwachte Halo Wars 2? Hoewel ik persoonlijk de laatste prefereer, zou van al deze titels een nieuwe versie niet misstaan in het huidige gaming landschap.

https://www.youtube.com/watch?v=G5y61mxFBDE

Geen Halo 5 in 2014?
Vorig jaar toonde 343 Industries tijdens de persconferentie van Microsoft op de E3 een trailer waarin aan werd gegeven dat het volgende Halo-avontuur op de Xbox One in 2014 zou gaan beginnen. Deze week verscheen een video van Microsoft waarin de Xbox One eens goed onder de loep werd genomen. En zie daar, Halo 5 verscheen even in de stream. De game zit er dan toch echt aan te komen. Toch? Volgens 343 Industries is dit niet waar we van uit moeten gaan. Halo 5 werd in de video van Microsoft gebruikt als een zogenaamde ‘placeholder’. Wel gaat er iets gebeuren op het gebied van Halo dit jaar. Niet alleen een tv-serie en een ‘digital feature’, maar ook op het gebied van games. Geruchten worden steeds hardnekkiger dat we Halo 2: Anniversary gaan zien voor de Xbox One; een totale remake van Halo 2 inclusief alle multiplayer maps van de Xbox- en PC-versies. Als bonus zou het level dat vertoond werd op de E3 van 2003 (maar nooit in de game zat), nu voor het eerst daadwerkelijk speelbaar zijn voor fans. Daarnaast zou deze Halo 2: Anniversary de beta bevatten van Halo 5. Het klinkt ons zowaar aannemelijk in de oren. De E3 kan ons niet snel genoeg beginnen. Bet you can’t stick it!

We hebben de afgelopen week niet stilgezeten bij GameParty. We begonnen de week met recensie van 2014 FIFA World Cup Brazil, Auke brak al zijn ledematen in Trials Fusion en we bekeken de eerste verhalende uitbreiding voor Batman Arkham Origins: Cold, Cold Heart. Ook bekeken we obscure games zoals Nintendo Pocket Football Club, Deception IV en JoJo’s Bizarre Adventure: All Star Battle. Lisa sprak haar bezorgdheid uit over de solo gamer in een multiplayer wereld. We zitten niet stil en hebben geen zin om gas terug te gaan nemen.

Is het de stilte voor de stor, of zijn de vele geruchten die we horen toch waar? We weten het wanneer de E3 over een maandje los gaat barsten. Tot die tijd blijf je natuurlijk gewoon GameParty in de gaten houden. Geruchten en speculaties zijn ook leuk, toch?

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.