Up2Date, 21 juli 2013

Up2Date, 21 juli 2013

Het begin van een nieuwe week is het gevolg van het eind van een oude week, wat weer tot gevolg heeft dat er een nieuwe Up2Date te lezen is op GameParty! Het is komkommertijd, zelfs in de gamesindustrie. Maar gelukkig is het tropisch warm, en een komkommertje op z’n tijd smaakt dan helemaal niet zo verkeerd. Anyway, welkom, welkom en lees jezelf weer helemaal bij in ons spetterende nieuwsoverzicht!

Halo Global Championship 2013 van start
Hoewel de Call of Duty-games het meest gespeeld worden qua shooters wereldwijd, is op de Xbox 360 ook Halo een ontzettend populaire game om online te spelen. Populair genoeg om er een heus wereldwijd kampioenschap voor te organiseren met als hoofdprijs het niet misselijke bedrag van 200.000 dollar. Een bedrag dat je dus ‘gewoon even’ kunt verdienen door te ownen in Halo. Eitje, zou je misschien zeggen. Een paar weken trainen en je maakt een redelijke kans.

https://www.youtube.com/watch?v=b7dqtgkSWeQ

Nou, nee. Onze eigen Bas van Dun, dusdanig Halo-fan dat hij zelfs niet onregelmatig over de games droomt, neemt ook deel aan de wedstrijd. In de potjes Halo die ik met Bas online gespeeld heb, werden er niet zelden ratings gehaald van in de dertig kills tegenover een stuk of vijf deaths. Of beter. En Bas staat, schrik niet, 8119ste van de wereld. Relatief gezien een meer dan prima score, maar in de buurt van nummer één dus nog lang niet. Maar goed, als er één Nederlander is die kans maakt om die twee ton binnen te halen, is het onze Bas wel. Daarom vanaf deze plek: succes dude!

Nintendo zit niet in de problemen, zegt Iwata
We weten allemaal dat Nintendo na haar killing spree met de Nintendo DS en Wii een beetje last heeft van een terugval. Om te beginnen verliep de lancering van de 3DS op z’n zachtst gezegd stroef. De handheld was te duur, er kwamen (te) weinig goede games voor uit en het was pas na een flinke prijsverlaging dat het apparaatje een beetje begon te verkopen. Droeviger is het gesteld met de Wii U: driekwart jaar na de lancering verkoopt Nintendo’s next-gen console nog lang niet zo goed als de Japanse gamegigant zou willen en veel mensen lijken toch voor de PlayStation 4 of Xbox One te gaan. Problemen voor Nintendo dus, zou je denken in ieder geval. Al helemaal in combinatie met de kredietcrisis.

Volgens Nintendo-baas Satoru Iwata is daar echter niks van waar. ‘I don’t think we’re suffering’, is wat hij zegt. Volgens hem heeft het bedrijf haar toppen en haar dalen. Wij moeten het in ieder geval nog maar zien. Waar het in het begin leek dat de Wii U aardig ondersteund ging worden door third party ontwikkelaars, komen er de laatste tijd steeds meer negatieve berichten naar buiten. Bijvoorbeeld dat EA amper meer games voor de console ontwikkelt. Dat lijkt ons toch in ieder geval geen goed teken…

Call of Duty: Ghosts krijgt lineaire singleplayer
Kijk, dit is nou écht een typisch game-gerelateerd nieuwtje voor de komkommertijd. Een nieuwe Call of Duty-game die lineair wordt. Wat een verrassing, die hadden we echt niet zien aankomen. Al vanaf de allereerste game is de franchise zo lineair als maar zijn kan, en hoewel er flink wat over geëmmerd wordt, is het wel een van de speerpunten die Intinity Ward en Treyarch met hun games in handen hebben. De multiplayer blijft natuurlijk de echte troef, maar in de singleplayer blijven gamers het toch heerlijk vinden om gewoon aan de hand meegevoerd te worden en een flinke dosis actie op zich afgevuurd te krijgen. In Black Ops 2 werd er een klein beetje geëxperimenteerd met het minder lineair maken van het verhaal door middel van verschillende vertakkingen die je kon doorlopen, maar in Ghosts zal dit dus niet het geval zijn.

Wat wel zo is, is dat keuzes die je tijdens het spelen van de campaign maakt invloed kunnen hebben op dingen die later in het spel gebeuren. Maar voor de rest is alles dus weer gewoon scripted en volgens een uitgezet pad waar niet veel van afgeweken kan worden. Precies zoals we het gewend zijn en ook precies zoals het aanslaat bij het grote publiek.

The LEGO Movie krijgt een filmgame
Met The LEGO Movie krijgt het Deense plastic speelgoed voor het eerst een eigen bioscoopfilm en zoals het tegenwoordig zo vaak gaat, komt er rond dezelfde tijd ook een game uit die gebaseerd is op het filmscript. Normaal gesproken zijn we een beetje huiverig en ronduit sceptisch over dit soort ontwikkelingen, maar deze keer niet. Het spel wordt ontwikkeld door TT Games. Ja, dat is die ontwikkelaar die alle LEGO-games die de laatste jaren verschenen zijn ontwikkeld heeft. LEGO Batman, LEGO Harry Potter, LEGO Lord of the Rings, et cetera et cetera. Stuk voor stuk goede en vooral leuke games om te spelen, dus als er één studio is die weet hoe ze een goede LEGO filmgame moeten maken, is het TT Games wel.

De game wordt ontwikkeld voor een flinke rits platformen: Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3, Wii U, PC, Nintendo 3DS en PlayStation Vita. Correct me if I’m wrong, maar volgens mij is dit de eerste LEGO-game die op zo’n grote hoeveelheid consoles en handhelds uit gaat komen. En het zou me niks verbazen als er ook nog een iOS- Androidversie aan zit te komen. Wij zijn in ieder geval erg nieuwsgierig naar TT Games’ nieuwste!

Halo: Forward Unto Dawn heeft een Emmy-nominatie te pakken
Dat 343 Industries een waardige opvolger is van Bungie als ontwikkelaar van de Halo-games, heeft de studio al wel bewezen met Halo 4. Dat ze ook wel kaas gegeten hebben van het uitbreiden van de franchise naar andere media, bewezen ze met de live-action serie Forward Unto Dawn en de aankondiging dat Halo een eigen tv-serie krijgt die geregisseerd wordt door niemand minder dan Steven Spielberg. Maar ja, je kunt wel veel dingen ondernemen, maar als die dingen niet goed zijn, schiet je er alsnog niks mee op.

https://www.youtube.com/watch?v=Ca3Y8Ws3plI

Dat laatste is bij 343 gelukkig (nog) niet het geval. Ten eerste gezien de hoge reviewscores die Halo 4 oogstte, maar nu ook officieel voor hun live-action serie: ze hebben namelijk een Emmy-nominatie in de wacht gesleept. Vooruit, het gaat om het Main Title Design-gedeelde, wat betekent dat de intro van de serie genomineerd is, dus niet over de gehele serie op zichzelf. Maar met een intro moet je wel je kijker binnentrekken, en daar lijkt 343 dus wel kaas van gegeten te hebben. Wij zijn erg benieuwd of de nieuwe tv-serie dit kan overtreffen!

Zo, dat was hem alweer. De Up2Date-komkommers komen waarschijnlijk je neus (en als je pech hebt ook andere lichaamsopeningen) uit, maar goed, we moeten toch iets in deze tijd hè. We hopen in ieder geval dat we je nog iets hebben kunnen vertellen dat je nog niet wist, en anders is er volgende week weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen in een nieuwe Up2Date!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.