Up2Date, 22 februari 2015

Up2Date, 22 februari 2015

In deze Up2Date fileer ik naar goede gewoonte de, naar mijn mening, markantste nieuwtjes. We hebben het nog maar eens over oude meuk en kapotte games, maar ook over het effect van aandachtshoeren op grote games en zelfs de terugkeer van een oude vertrouwde franchise. Tijd om jullie te Up2Daten.

The Order: 1886 in zes uur uit te spelen
Het is lang geleden dat er een game nog zo wist te polariseren zoals The Order dat de afgelopen week wist te doen. De shitstorm die ontwikkelaar Ready at Dawn de afgelopen dagen over zich heen gehad heeft was niet van de poes en je vraagt je af of dat meegespeeld heeft in de vele harde reviewscores die de game gehad heeft. De messen lagen netjes geslepen klaar bij vele reviewers. De aanleiding was een filmpje op YouTube dat de volledige game toonde en die afklokte op net geen zes uur. Dat is sowieso karig voor een singleplayer-game en dat creëerde dus nieuwsposts met bovenstaande titel op nagenoeg elke website met daaronder reacties die aangaven dat mensen hun pre-order schrapten. Een hele discussie ontaarde over de waarde van games die zestig euro kosten voor nauwelijks zes uur pret en dat allemaal door een filmpje van een YouTuber die even in de belangstelling wilde staan en kliks wilde scoren. Krijgen leden van YouTube met populaire videos met pittige titels nog steeds geld van de reclame-inkomsten die het aantal kijkers opleveren? The Order is in elk geval dus uit te spelen binnen de zes uur afgaande op het filmpje, maar wel als je als een kip zonder kop door de levels rent op standje easy. Hulde aan YouTuber PlayMeTrough om van een ordinaire speedrun eventjes wereldnieuws te maken.

Lara heeft het koud op eerste screenshots Rise of the Tomb Raider
En geen stijve tepel te bespeuren? Zoiets heet een gemiste kans. Alle gekkigheid op een seksistisch stokje terzijde, deze screenshots doen meer dan het beste vermoeden voor Rise of the Tomb Raider. Een totaal andere, intrigerende setting, een focus die meer op avontuur lijkt te liggen dan de Uncharted-actie van het vorige en graphics die indruk weten te maken. Lara komt tijdelijk exclusief naar de One voor ze uiteindelijk ook naar de PlayStation 4 komt, en ik sta alvast te popelen.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Darksiders 2: Definitive Edition bevestigd
Darksiders 2 is de zoveelste oude koe die uit de gracht getakeld wordt en nieuwe vlekken opgeschilderd krijgt voor een release op Xbox One en PlayStation 4. Als er één ding is waar de nieuwe consoles tot dusver in uit wisten te blinken is het wel het leveren van oude wijn in nieuwe zakken. Telkens als zo’n remaster aangekondigd wordt, zie je aan de reacties op forums ook steevast de algemene tendens dat gamers het gewoon zat zijn om oude opgewarmde kost op hun dure console te krijgen. Gamers zijn een gulzig ras die steeds snakken naar nieuwe toppers en ervaringen om hun tanden in te zetten. Helaas moet je wel nog steeds er rekening mee houden dat gamers afhankelijk zijn van de industrie. Games worden niet gemaakt voor mijn mooie bruine ogen of omdat jij vol enthousiasme alle achievements wilt halen en online wilt jubelen hoe vet die game is. Nopes, games worden gemaakt omdat mannen in maatpakken beslist hebben dat er geld te rapen valt met die titel en er is geen makkelijker manier van geld rapen dan gewoon een oude game wat op te frissen voor de nieuwe systemen. Het klinkt misschien cynisch, maar zo zit het nou eenmaal. Toch is het aankondigen van Darksiders 2, een game die op Wii U al een perfecte opgesmukte editie kreeg, ergens ook goed nieuws. Het toont aan dat uitgever Nordic de interesse in de franchise wil aanwakkeren en dat betekent dat de deur naar een langverwacht derde deel eindelijk weer open staat. Als het uitpimpen van Darksiders 2 betekent dat ik het einde van de trilogie te spelen krijg, dan hebben ze mijn zegen. Tikje hypocriet misschien, maar zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar. Maar, serieus nu, kunnen we nou echt gaan kappen met die oude games op te kalefateren? Ik hou ondertussen mijn hart al vast voor BioShock.

Eerste DLC voor The Evil Within verschijnt in maart
Dit is zeker en vast het vermelden waard omdat ik nog steeds achter de reviewscore sta die ik afgelopen herfst aan de game gaf. Hij bleef wat onder de radar aan de kassa maar blijft voor mij één van de verrassingen van het afgelopen najaar en één van de leukste horrorgames die ik in jaren gespeeld heb. Dat er een extra verhaallijn zal verschijnen in maart klinkt me in elk geval als creepy vioolmuziek in de oren en ik ben dan ook benieuwd of The Assignment hetzelfde leuke niveau van de hoofdgame zal weten te halen.
Dead or Alive 5: Last Round crasht op Xbox One
Er zijn een paar thema’s die de laatste maanden doorsijpelen in de Up2Dates. Remasters en kapotte meuk. Dead or Alive vervoegt het illustere lijstje van Driveclub, Halo: Masterchief Collection en Assassin’s Creed Unity, grote releases die een tikje kapot zijn wanneer ze uitgebracht worden. Op de One hebben gamers die gewoon willen genieten van wiebelende tieten die elkaar in de siliconen trappen last van crashes zodra ze uit de tutorial komen. Team Ninja belooft aan een oplossing te werken in de vorm van een push up-patch. Ik persoonlijk waardeer de ironie van een Dead or Alive-game die stuk is. Wanneer je in het Amerikaans woordenboek een uitdrukking zoekt voor een project dat stuk gelopen is, dan… Tsja. Dead or Alive really got released tits up didn’t it?

Komt er een nieuwe Rock Band naar PS4 en Xbox One?
Ja!! Uiteraard ja. Zowel Rock Band als Guitar Hero werden de nek omgedraaid toen de verkopen afnamen door klantenmoeheid. Op het hoogtepunt kwamen er zes muziekgames in één jaar tijd op de markt, iedereen was het even zat, het verzadigingspunt was bereikt en de reeksen waren niet meer lucratief. Nu zijn we echter ruim drie jaar verder, een stevige adempauze die gamers waarschijnlijk weer zin kan laten krijgen in nieuw plastic rockvoer. Nadat Harmonix en EA eerder al een enquête rondstuurden met de niet verkeerd te interpreteren vraag of er interesse zou zijn in een nieuwe Rock Band? Nadat er plots na jaren nieuwe DLC uitgebracht wordt voor Rock Band 3 met knipogende titels als Rize of the fenix en Back to the shack? Nadat er een bericht in Forbes verscheen dat Rock Band 4 echt wel in de maak was en Harmonix in een statement de moeite niet deed dat te ontkennen? Twijfelt er dan nog iemand dat Rock Band 4 er waarschijnlijk dit najaar al zit aan te komen? Ik in elk geval niet en ik hoop verdomd hard dat al mijn plastic meuk backwards compatible wordt.

Deze week op GameParty waren er zowaar twee erg leuke features te lezen. Lisa gaf in haar Ready, aim, shoot feature aan dat guncontrol en gaming niet hand in hand gaan en Kevin deed me in zijn Virtual Reality feature eindelijk duidelijk snappen waar de Oculus voor staat. Verder was het ook op vlak van reviews nog eens fijn dankzij Grim Fandango Remastered en het oordeel van Bas over Evolve.

Wat brengt de komende week? Die vraag ligt nog helemaal open, dat is duidelijk. Krijgen we het nieuwsbericht dat BioShock in een remaster naar de PlayStation 4 komt, zal Activision stiekem hinten naar een nieuwe Guitar Hero? Je leest het in elk geval op je vertrouwde GameParty.

Iedere gamesite heeft die ene toffe, lieve meid nodig die te porren valt voor de schattige platformgames. Hier bij GameParty moeten we het echter nog steeds met Eefje stellen. Een inktzwart gevoel voor humor, ietwat van een grote bek en een voorliefde voor de meest gewelddadige games die je kan bedenken. Dat is Eefje in een notendop.