Up2Date, 26 oktober 2014

Up2Date, 26 oktober 2014

Ik ga niet zegen dat het een saaie week was, maar onopmerkelijk, dat is een woord waar ik me wel aan wil wagen. We zitten midden in de periode van grote releases en alles gaat gezapig zijn gangetje. Toch is er weer ruimte voor een nieuwe Up2Date gevuld met wat gejubel en hoop, maar toch ook de nodige frustratie.

Vroege launch trailer voor Advanced Warfare
Normaal komen dit soort trailers gewoon op ons af wanneer de game uitkomt, maar Activision zou Activision niet zijn als ze de launch trailer van Call of Duty niet nu reeds zouden aanwenden om toch voor wat animo te zorgen. Ligt het aan mij of is de hype van enkele jaren geleden rond de reeks sinds Ghosts beduidend afgenomen? De tijd dat grote winkels om middernacht hun deuren openden om aan de grote vraag te kunnen voldoen lijkt achterwege. Maar toch, toch heb je die trailer dus die behoorlijk hoopvol stemt. Voor het eerst in bijna een decennium krijgt de reeks een gloednieuwe engine en het levert een game op die voor het eerst in jaren er weer visueel competitief uitziet. Los van dat glanzend laagje vernis ziet de game er echter ook gewoon hella fun uit. Het recept van Call of Duty van knallen tussen grote setpieces door blijft ongewijzigd, maar het ziet er sterk naar uit dat nieuwe ontwikkelaar Sledgehammer een aantal erg leuke nieuwe ideeën heeft toegevoegd. Wordt dit de game die Call of Duty weer op de kaart zet? Ik geloof er alvast in.

Nog steeds geen duidelijkheid rondom PS Plus-versie DriveClub
Beloftes worden gemaakt om te breken, dat moet je Sony al lang niet meer leren. Hoe de Japanse gigant het presteerde om van de oorspronkelijke belofte van een volledige game, gratis bij launch te komen tot de huidige clusterfuck, blijft een masterclass in klantennaaierij waar ze zelfs bij Ubisoft hun petje voor af nemen. Nou, de game wordt even uitgesteld, maar komt nog steeds in volledige vorm naar PlayStation Plus, maar werd na een paar maanden omgevormd tot een iets afgeslanktere versie. Zoals de zaken nu uiteindelijk staan wachten Plus-gamers we nog steeds op een fractie van een spel, officieel met de reden dat de impact die de game zou hebben op servers onderschat werd. Ze hadden dus niet verwacht dat een game die steunt op het onlineluik en nagenoeg de enige exclusive voor de console is dit najaar zo druk gespeeld zou worden online? Klinkt een tikje als amateuristisch gelul als je het mij vraagt. Dat de game momenteel wel druk verkocht wordt omdat gamers het wachten op een nieuwe datum voor de gratis portie Driveclub beu zijn en dat de servers ondertussen, zelfs met al die verkochte exemplaren netjes loopt, bezorgt me wat cynische gedachten. Well played Sony, well played. Laat ons het nou even over de ontwikkeling van The Last Guardian hebben..

Zie het Yoshi Circuit in actie in nieuwe Mario Kart 8 trailer
Ik heb een haat/liefde verhouding met dlc. Soms voegt het best wat toe aan een game, zeker als het om nieuwe verhaallijnen gaat die ontwikkeld zijn na de initiële game. Vaak is downloadbare content echter gewoon een ordinaire cashgrab bedoeld om extra knaken uit gamers hun portemonnee te grabbelen. Betaal je netjes tien euro voor een bestand van 5 megabyte die inhoud unlocked die al op de disc stond. Nintendo lijkt vooralsnog niet in dat stadium te zitten, maar lijkt net behoorlijk wat waar voor je geld te gaan leveren met hun eerste DLC-pakket voor Mario Kart 8. De game zelf was al een gulle bedoening met tweeëndertig lekker creatieve tracks, maar de DLC die in het teken van Zelda staat voegt daar zomaar eventjes acht nieuwe aan toe. Acht tracks, vier voertuigen en nieuwe personages zoals Link. En dat voor nog geen acht euro. Dat het de moeite waard gaat worden blijkt alvast uit de trailer voor de remake van de Yoshi-track uit Double Dash. Onversneden heerlijke nostalgie in een grafisch knetterend nieuw jasje.

Screenshots maken op Xbox One kan in 2015
Is het ironisch dat het nemen van screenshots nog steeds niet werkt op de console van het bedrijf dat het maken van printscreens ingeburgerd heeft?

The Last of Us krijgt GOTY-versie voor PS3
Dit is geen belangrijk nieuws, maar elk excuus is goed om The Last of Us nog eens te bejubelen. In feite is het simpel, de versie die op PlayStation 4 verschenen is met alle dlc en die ijzersterke documentaire op één schijfje komt ook naar PS3, met minder bloedmooie graphics. Moet je die kopen als je The Last of Us nog nooit gespeeld hebt? Nee, je moet je eerst vooral hard gaan schamen, en dan doorsparen voor een PlayStation 4 waarop je de beste versie van de game kan spelen. Punt, einde discussie.

Game van de aankomende week: Sunset Overdrive
Insomniac debuteert op Xbox One en doet dat met één van de origineelste exclusives in jaren. De kleurrijke open spelwereld, de knotsgekke chaotische actie en een doorgedreven online co-op moeten van deze game een Xbox One-topper maken waar je niet omheen kan. Dit is een game waarin je teddyberen kan afvuren die dynamietstaven op hun rug gekleefd hebben, cooler dan dat wordt het echt niet.

Deze week op Gameparty kon je reviews lezen van het nog steeds als een Aziatischmassagehuishuis rechtstaande Sleeping Dogs, het uiterst gezellige The Evil Within, gooide Robin een balletje met NBA 2K15 en keek Kevin naar Stronghold Crusader 2. Daarnaast kon je genieten van Fabiano’s feature waarin het gemis aan splitscreen terecht betreurd wordt en ging Fréderique aan de slag met een vroege versie van Dead Island 2.

Wat zal volgende week ons brengen? Krijgen we coole nieuwe gameplay van Batman te zien? Bedreigt Gabe Newell van zijn kant gamejournalisten met de dood omdat er nog steeds rond Half Life 3 gezeurd wordt? Komt Driveclub out of the blue integraal op Plus terecht? Je leest het in elk geval op GameParty.

Iedere gamesite heeft die ene toffe, lieve meid nodig die te porren valt voor de schattige platformgames. Hier bij GameParty moeten we het echter nog steeds met Eefje stellen. Een inktzwart gevoel voor humor, ietwat van een grote bek en een voorliefde voor de meest gewelddadige games die je kan bedenken. Dat is Eefje in een notendop.